آزموده را آزمودن....

همزمان بانک مرکزی تلاش می‌کند با پهن‌کردن برخی تورهای مقرراتی و همچنین به‌کارگیری سیاست‌های تشویقی، برای جذب ارزهای خانگی یا اصطلاحا خلاصی مردم از دست دلارهای بالشتی را در سپرده‌های رسمی بانکی جذب کند.

به گزارش بیدار بورس، بار دیگر در روزهایی که سبزه میدان با تلاطم هایی مواجه شده و نرخ دلار که در ماه‌های اخیر با اخبار مثبتی که از سوی برجام مخابره میشد، درجا زده بود، گارد صعودی گرفته، بانک مرکزی وارد میدان شده و با یک پیشنهاد نخ‌نمای قدیمی که پیش از این در اجرای آن شکست خورده بود، سعی در جذب نقدینگی ارزی و ایجاد ثبات در بازار را دارد. پیش از این هم بانک مرکزی با وعده پرداخت سود نقدی ارزی به سپرده‌های ارزی با منشأ اسکناس در بانک‌ها، سعی در جذب نقدینگی کرده بود اما در نهایت زمانی که باید سود را به ارز پرداخت میکرد، زیر وعده و وعیدها زد و ریال پرداخت کرد.

سیاستی برای جذب دلارهای بالشتی

همزمان بانک مرکزی تلاش می‌کند با پهن‌کردن برخی تورهای مقرراتی و همچنین به‌کارگیری سیاست‌های تشویقی، برای جذب ارزهای خانگی یا اصطلاحا خلاصی مردم از دست دلارهای بالشتی را در سپرده‌های رسمی بانکی جذب کند.

طبق آمارهای رسمی در ۲۵سال گذشته میزان خروج ارز از اقتصاد ایران ۱۷۵میلیارد دلار بوده که تخمین زده می‌شود بین ۲۵تا ۳۵میلیارد دلار آن در قالب دلارهای خانگی در داخل کشور و خارج از چرخه اقتصاد انباشته شده باشد.

سود را به دلار، یورو یا درهم می‌دهند

براساس اصلاحیه قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، از تاریخ ۱۰اردیبهشت ماه هنگامی که سپرده‌گذاری با تحویل اسکناس ارزی انجام شده باشد، بانک‌ها مکلفند درصورت درخواست سپرده‌گذار، همان نوع ارز اسکناس را به مشتری بازگشت دهند، علاوه بر این سود سپرده ارزی نیز ‌باید به‌صورت نقدی (اسکناس ارز) پرداخت شود اما این اولین بار نیست که بانک مرکزی چنین وعده ای را به مردم داده و عملیاتی نکرده است.

آزموده را آزمودن خطاست

اولین بار در سال ۹۱  بانک مرکزی بخشنامه ای به عنوان پس انداز ارزی و دریافت سود به صورت ارز را ابلاغ کرد که طبق آن ارز در بانک ها سپرده شود و در عوض سود ارزی نیز دریافت خواهد شد اما در نهایت آنچه به سپرده‌گذاران بازپرداخت شد، معادل ریالی سپرده ارزی آنها، به نرخ ترجیحی بود و ضرر زیادی به سپرده‌گذاران تحمیل کرد. این ماجرا به منزله سرباززدن بانک مرکزی از تعهدات خود به سپرده‌گذاران ارزی بود و بی‌اعتمادی زیادی میان سپرده‌گذاران ایجاد کرد.

بار دیگر به بانک مرکزی اعتماد کنیم؟

شش سال پس از این ماجرا و در دومین نوسان ارزی بار دیگر برای جذب ارزهای مانده در خانه‌ها، که آن زمان تا بیش از ۲۰ میلیارد دلار برآورد می‌شد، بانک مرکزی شرایط بهتری نسبت به گذشته فراهم آورد تا بتواند بار دیگر اعتماد مردم مالباخته را جلب کند. بنابراین این بار بانک مرکزی تضمین کرده که اصل سپرده‌های دریافتی و سود آن به طور ارزی تحویل سپرده‌گذاران داده شود.

بازدهی کمتر از بازار آزاد؟

بر اساس این بخشنامه سود تعیین شده برای دلار چهار درصد، یورو سه درصد و درهم دو درصد اعلام شد تا به طور سالانه پرداخت شود. این در حالی است که سال گذشته دلار در بازار آزاد نزدیک به ۱۰ رصد، یورو یک درصد و درهم حدود ۴درصد بازدهی داشته اند. از طرف دیگر این بانک همچنین بابت این مهم کارمزدی معادل ۰.۳ درصد نسبت به حجم سپرده دریافتی در پایان دوره سپرده‌گذاری ارزی یک ساله در نظر گرفته است.

سرمایه‌داران اعتماد میکنند؟

باید دید بانک مرکزی برای بار چندم از این آزمونی که هربار با رشد دلار برای خود در نظر میگیرد، پیروز از میدان خارج میشود یا از این مسیله مهم تر این است که آیا سرمایه‌داران حاضر به اعتماد کردن و سپردن ارزهای خود به نهادی که پیش از این در این مسیر شکست خورده بود، هستند یا نه؟

خبرنگار: آرزو صباحتی

کد خبر 16620

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =