*صنعت متانول در جهان
به گزارش بیداربورس کشورهای چین ۲.۶۹ میلیارد دلار، ایالت متحده ۵۷۰ میلیون دلار و هند ۴۸۹ میلیون دلار به ترتیب بزرگترین وارد کنندگان این محصول در سال ۲۰۲۰ بودند. مصرف سالانه متانول در جهان در سال ۲۰۲۱ معادل ۸۸ میلیون تن بوده و پیش بینی میشود تقاضا تا سال ۲۰۲۵ به حدود ۱۰۰ میلیون تن افزایش یابد.
عمده تقاضای متانول در زمینه تولید فرمالدهید و اسیداستیک بوده؛ اما در سالهای اخیر مصارف جدیدی برای متانول ایجاد شده که از جمله این مصارف تبدیل متانول به الفین است. همچنین استفاده از متانول در سوخت خودرو و کشتیها به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
انتظار میرود ارزش بازار جهانی متانول از ۷،۳۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ با نرخ رشد مرکب سالانهای به میزان ۳.۴% به ۳۶،۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۶ برسد. قیمت متانول به شدت به قیمت گاز، نفت و زغال سنگ وابسته است.
گاز طبیعی و زغال سنگ دو ماده پایه برای تولید متانول در جهان هستند و بخش عمده ای از مصارف متانول از جمله کاربردهای جدید، با قیمت نفت و مشتقات آن همبستگی دارد.
*صنعت متانول در ایران
سهم ایران از بازار جهانی متانول عدد قابل توجهی است. در حال حاضر ظرفیت اسمی تولید متانول در ایران نزدیک به ۱۴میلیون تن در سال است و واحدهای متانولی که سهام آنها عرضه عمومی شده و در حال حاضر در بازار ثانویه بورس تهران معامله میشوند، عبارتند از: پتروشیمی زاگرس با ظرفیت اسمی ۳،۳۰۰ هزار تن، پتروشیمی فناوران با ظرفیت اسمی ۱۰۰۰هزار تن، پتروشیمی خارک با ظرفیت اسمی ۶۶۰ هزار تن و پتروشیمی شیراز با ظرفیت اسمی ۸۴ هزار تن. در این میان پتروشیمی زاگرس بزرگ ترین تولیدکننده متانول در ایران و چهارمین تولیدکننده بزرگ جهان است.
*مبنای نرخگذاری
داخلی: بورس انرژی و بر اساس نرخ های اعالمی صنایع پایین دستی پتروشیمی و به صورت تحویل در محل سایت پتروشیمی زاگرس.
صادراتی: عمدتاً به صورت ترم CFR عرضه شده و قیمت فروش آن ها بر مبنای قیمت جهانی و با استناد به منابع معتبر بین المللی و پس از تائید کمیته فروش منتخب هیئت مدیره
*فرآیند تولید
منبع: کاریزما
نظر شما