به گزارش بیدار بورس، به نظر میرسد نرخ بهره بالا و اوراق سپرده ۳۰٪ عمیقا تاثیر منفی بر عملکرد گروه بانکی داشته است. چرا که از زمان رشد نرخ بهره و انتشار گواهی سپرده خاص با نرخ سود علیالحساب ۳۰% توسط بانک مرکزی عملکرد بانکها نیز از دید سودآوری و سودسازی عمیقا تحت الشعاع قرار گرفته است.
در مرداد ماه مجموع تراز عملیاتی ۱۲ بانک بورسی به ۶.۲۳۶ میلیارد تومان رسید که نسبت به میانگین ۵ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۳ که برابر ۷.۶۲۳ میلیارد تومانی افت ۱۸% و نسبت به میانگین عملکرد سال ۱۴۰۲ افت ۳۶% داشته است!
در مرداد ماه مجموع تراز عملیاتی ۱۲ بانک بورسی در حالی به ۶.۲۳۶ میلیارد تومان رسید که در مردادماه سال گذشته این عدد ۹.۳۴۵ میلیارد تومان بوده است. این یعنی افت ۳۳% .
در حالی که طی همین دوره مانده تسهیلات اعطایی ۱۲ بانک مذکور رشد ۳۹% داشته است و مانده سپردههای سرمایهگذاری سپردهگذاران تنها ۲۵% رشد کرده است! این یعنی حتی با وجود رشد بیشتر حجم تسهیلات نسبت به سپردههای دریافتی با توجه به رشد نرخ بهره بانکها بیش از پیش تحت فشار قرار گرفتهاند و به همین دلیل شاهد افت شدیدی در نرخ موثر شبکه بانکی بودهایم.
در نمودار دوم به سهم هر بانک از عملکرد مجموع شبکه بانکی پرداختهایم.
عمده سود محقق شده توسط بانک ملت بوده است به نحوی که اگر بانک ملت را از محاسبات حذف کنیم سایر بانکها سود ناچیزی داشتهاند، در این میان سه بانک پاسارگاد، پارسیان و دی متحمل زیان عملیاتی شدهاند و نه بانک دیگر مرداد ماه را با تراز مثبت به پایان رساندند.
از ۶.۲۳۶ میلیارد تومان سود حاصل در مرداد ماه، بانک ملت با ۵.۰۱۱ میلیارد تومان سهم ۸۰% از کل سود را به خود اختصاص داده است و یازده بانک دیگر مجموعا ۱.۲۲۵ میلیارد تومان سود حاصل کردهاند.
در نمودار سوم نیز به بررسی نرخ موثر عملکرد شبکه بانکی پرداختهایم. که کمابیش از ابتدای سال گذشته در اعداد حداقلی قرار گرفته است.
-در نگارش متن منظور از اسپرد عملیاتی مابه التفاوت درآمد تسهیلات اعطایی و هزینه سود سپردهها بوده است. و سایر موارد درآمدی مثل کارمزدها و برخی موارد هزینهای مثل هزینههای مالی در محاسبات بالا لحاظ نشده است.
-منظور از نرخ موثر این است مجموع عملکرد ۱۲ بانک مورد بررسی به ازای کلیه تسهیلات اعطایی پس از کسر تمامی هزینه های سپرده سرمایهگذاران معادل سالانه چه مقدار سود محقق شده است. (ارقام به میلیون ریال)
نظر شما