به گزارش بیدار بورس، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در یازدهمین همایش سالانه بانداری نوین اظهار کرد: امروز شبکه شتاب ما با دسترسی ۹۹ درصد و عملکرد کمتراز ۲ ثانیه یکی از حوزههای پیشرو در منطقه است. بازار ارز توافقی و بسترهای فناورانه ریال دیجیتال با توانمندی جوانان ایرانی فراهم شده که باید به این توانمندیها افتخار کرد. توسعه و مقرراتگذاری نظامهای پرداخت از وظایف اصلی تمام بانکهای مرکزی دنیاست.
محمدرضا فرزین، گفت: به دلیل تحریمها چالشهایی را در تعاملات بینالمللی بانکی داریم اما تلاش شده تا تعاملات برقرار باشد. یکی از اقدامات در این خصوص، طراحی سامانه ایسییومر ذیل اتحادیه پایاپای آسیایی است و تلاش کردیم در بحث تحریم از چنین ابزارهایی استفاده کنیم. بجای سوئیفت برای اعضای اتحادیه، ایسییومر را طراحی کردیم که از استانداردهای سوئیفت هم در آن استفاده شده و از ۱۰ مهرماه نیز عملیاتی شده است.
بریکس فرصتی برای حفظ تعاملات خارجی کشور/ استفاده از پولهای ملی در تسویه مبادلات با اعضا
رئیسکل بانکمرکزی در یازدهمین همایش سالانه بانداری نوین گفت: بریکس فرصت بسیار خوبی است تا تعاملات بینالمللی خود را حفظ کنیم. به هر حال واقعیت اقتصاد ایران کاهش ارتباطات تجاری و بانکی با اروپا و آمریکا است. بریکس سهم بزرگی در تجارت و مبادلات پولی و بانکی دارد و تلاش کردیم نیازهایمان را از طریق آن تامین کنیم. مبادلات ذیل بریکس ۴ محور اصلی دارد که اولین آن سهم ارزهای محلی در مبادلات است که چین، روسیه و ایران در این مسیر حرکت کردهاند. دوم؛ تقویت همکاریهای بریکس در نظامهای پرداخت است که یک پلتفرم تسویه برای آن طراحی شده و در مرحله مقدماتی است. چارچوب پلتفرم بر اساس تسویه با ارزهای محلی و پول ملی دیجیتال است.
اتصال شبکه ایران و روسیه برای سایر اعضای بریکس هم قابل اجرا است/ ظرفیتهای ویژه پول دیجیتال بانکهای مرکزی
محمدرضا فرزین، عنوان کرد: محور سوم تعامل ذیل بریکس، اتصال شبکه میر روسیه و شتاب ایران بود که فاز اول ان اجرایی شده و ۵ بانک به ان متصل شدهاند و ۴ بانک دیگر درحال اتصال هستند. همکاری در این زمینه با روسیه میتواند با سایر کشورهای عضو بریکس نیز انجام شود. همچنین با روسیه پیمان پولی امضا کردهایم و با ریال و روبل معاملات را انجام میدهیم. چهارمین محور، توسعه استفاده از ریال دیجیتال است که از تحولات مهم نظام بانکی بشمار میرود. بسیاری از کشورها از پول دیجیتال استفاده میکنند و در حال حاضر ۲۳ کشور از جمله کره چین امارات ترکیه و ایران در مرحله آزمایشی هستند. این کار منافع بسیاری دارد پرداخت را تسهیل میکند، قابلیت برنانه ریزی دارد و هوشمندی را ارتقا میبخشد.
مقرراتگذاری و نظارت بر رمزارزها بر عهده بانکهای مرکزی است / فرصت استفاده از رمزپول در شرایط تحریم
رئیسکل بانکمرکزی در یازدهمین همایش سالانه بانداری نوین بیان کرد: امروزه رمزپولها در جهان توسعه پرشتابی دارند و استفادههای گوناگونی از آنها میشود. قاعدهگذاری در حوزه رمزپولها بسیار سخت است و تمام کشورها در ابتدا در این حوزه دچار چالش شدهاند. باید بتوانیم از کریپتوکارنسیها در شرایط تحریمی استفاده کنیم. در قانون جدید بانکمرکزی، مقررات گذاری و نظارت بر کریپتوکارنسیها برعهده بانکمرکزی قرار گرفته است.
اثرگذاری تراکنشهای بسیار بزرگ رمزارزی بر ثبات پولی و مالی کشور/ مقررات بانک مرکزی به توسعه کسب و کارهای این حوزه منجر میشود
محمدرضا فرزین گفت: باید در بحث قاعده گذاری به نوع استفاده از کریپتوکارنسیها توجه کرد. همچنین مقررات نهاد امین باید مشخص شود. از طرفی باید درنظر داشت کارگزاران رمزپول چگونه باید عمل کنند و چطور باید به آنها نظارت کرد. همچنین باید نکات احتیاطی را درنظر گرفت و مسائل و سوالات پیچیده را برای حفظ ثبات مالی و امنیت سرمایهگذاری مدنظر قرار داد.
او افزود: مساله دیگر در حوزه تجارت است که مثلا آیا رفع تعهد ارزی را با کریپتوکارنسی ها بپذیریم یا خیر. چون عدد تراکنشها بسیار بزرگ است میتواند بر حفظ ثبات پولی و مالی کشور اثرگذار باشد. ورود ما به معنای محدود کردن نیست بلکه به معنی قاعدهمند کردن در راستای منافع ملی است. مقررات کریپتوکارنسی حتما باید در کشور تصویب شود چرا که به شدت بر مساله پول و سیاستگذاریهای پولی اثرگذار است. اطمینان میدهم مقرراتی که بعداز جلسات مختلف وضع کردهایم و به زودی از شورای عالی تایید خواهد شد، به توسعه فعالیت کسب و کارها در این حوزه و رفع نگرانیهای ما در بحث ثبات پولی و مالی کمک میکند.
ظرفیت هوش مصنوعی برای مبارزه با پولشویی/ مرکز هوش مصنوعی در بانک مرکزی فعال است
رئیسکل بانکمرکزی ادامه داد: طبق قانون جدید، حوزه نظارت بانکمرکزی بسیار گسترده شده است و بانکها، صرافیها پرداختیارها و حوزههای مختلف تحت نظارت بانکمرکزی قرار گرفتهاند. وقتی بانکها را تخصصی کنیم، نظارت هم تخصصی و دقیقتر قابل انجام است و باید نظارت هوشمند را بر عملکرد شبکه بانکی برقرار کنیم. حملات سایبری به شبکه بانکی نسبت به قبل گستردهتر شده اما در مقابل برای افزایش امنیت شبکه بانکی تلاشهای خوبی صورت گرفته که باید بیشتر شود. در مباحث نظارتی همانند مبارزه با پولشویی میتوان استفاده خوبی از ظرفیت هوش مصنوعی کرد. از روز اول مسئولیت خود برای حوزه هوش مصنوعی یک مرکز مجزا در بانکمرکزی ایجاد کردم.
تراکنش ماهانه رمز ارزها در کشور ۳۵ همت است که عدد بزرگی است/ این بازار را در چارچوب منافع ملی قاعدهمند میکنیم
رئیسکل بانکمرکزی اعلام کرد: ما الان ۲۱۸ کارگزار مبادله رمز ارز در کشور داریم و تراکنش ماهانه حدود ۳۵ همت و ۱۰ میلیون تراکنش ماهانه داده شکل میگیرد، یعنی عدد بزرگی است و چون عدد بزرگ است میتواند در ثبات مالی ما تاثیرگذار باشد. حتما باید در این حوزه ورود دقیق کنیم، البته ورود دقیق در کنار سیاستهای احتیاطی این است که حداکثر استفاده را از توسعه این صنعت داشته باشیم، ورود دقیق ما به معنای محدود کردن بدون قاعده آن نیست به معنای قاعدهمند کردن آن در چارچوب منافع ملی و ثبات پولی و مالی است.
نظر شما