در پی اعمال تعرفههای گسترده از سوی دولت ترامپ، جروم پاول، رئیس فدرالرزرو، در سخنرانی اخیر خود از چشماندازی نگرانکننده برای اقتصاد آمریکا سخن گفت.
او ضمن تأکید بر اینکه اقتصاد هنوز در وضعیت خوبی قرار دارد، هشدار داد که تعرفههای جدید میتوانند به تورم پایدار و کاهش رشد منجر شوند؛ موضوعی که نشانهای از موضع انقباضیتر فدرالرزرو نسبت به گذشته است.
در حالی که ترامپ خواستار کاهش فوری نرخ بهره شده، پاول از اتخاذ تصمیمات شتابزده خودداری کرده و تأکید دارد که تنها با اتکا به دادههای واقعی عمل خواهد کرد. این موضع، فدرالرزرو را در موقعیتی قرار داده که نمیتواند اقدامی پیشگیرانه داشته باشد و تنها به تحولات اقتصادی واکنش نشان میدهد.
بازارها به این وضعیت واکنش منفی نشان دادهاند؛ شاخصهای بورس سقوط کرده و بازده اوراق خزانهداری کاهش یافته است. برخی تحلیلگران نسبت به وقوع رکود تورمی هشدار دادهاند—ترکیبی از رشد پایین و تورم بالا که مهار آن برای سیاستگذاران بسیار دشوار است. در چنین شرایطی، فدرالرزرو ناچار است میان دو هدف متضاد—مهار تورم یا تحریک رشد—یکی را انتخاب کند، آن هم در حالی که استقلالش تحت فشار مستقیم کاخ سفید قرار گرفته است.
شاخصهای بازار سهام بهطور میانگین ۱۱ درصد کاهش یافتهاند و بازده اوراق ۱۰ساله خزانهداری ایالاتمتحده نیز به زیر چهار درصد سقوط کرده است. همزمان، ترامپ با انتشار یک پست در شبکههای اجتماعی، خواستار کاهش فوری نرخ بهره شده و از پاول به عنوان فردی که همیشه دیر عمل میکند، انتقاد کرده است. با این حال، پاول احتمال کاهش نرخ بهره در آینده نزدیک را رد کرد. گزارش اشتغال که روز شنبه منتشر شد نیز از موضع فدرالرزرو در خصوص ثابت نگه داشتن نرخهای بهره حمایت کرد. زیرا این آمار نشاندهنده قدرت بازار کار در ایالات متحده بود.
پاول با تمرکز بر مساله تورم نشان داد که مقامات فدرالرزرو توانایی کمتری برای پیشبینی و جلوگیری از ضعف اقتصادی ناشی از تعرفهها دارند. این بدان معناست که توجه سکانداران پولی ممکن است تنها پس از وقوع پیامدهایی همچون افزایش بیکاری و کاهش مصرف به این مسائل معطوف شود. به عبارت دیگر، فدرالرزرو فقط میتواند به تحولات اقتصادی واکنش نشان دهد و توانایی انجام هیچگونه اقدام پیشگیرانهای را ندارد. این رویکرد تفاوتی آشکار با عملکرد فدرالرزرو در سال گذشته دارد. آن زمان، مقامات این نهاد برای پیشگیری از ضعف بازار کار، نرخ بهره را از سپتامبر تا دسامبر به اندازه یک درصد کاهش دادند. آنها احساس میکردند که فضای کافی برای این کار دارند، چون نرخها در بالاترین سطح دو دهه اخیر بودند و تورم نیز کاهش یافته بود. اگرچه فدرالرزرو تا کنون استقلال خود را حفظ کرده و در مقابل درخواستهای ترامپ از خود مقاومت نشان داده، اما اقدامات تهاجمی دولت جدید آمریکا، بانک مرکزی را در شرایطی قرار داده که نتواند واکنش خاصی نشان دهند و صرفا مشاهدهگر باشد./دنیای اقتصاد
نظر شما