۲۵ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۷
اختیار فروش چیست؟

اختیار فروش جز اوراق مشتقه است و اوراق مشتقه به دارایی هایی گفته میشود که ارزش آنها مشتق شده از ارزش دارایی یا دارایی های دیگری باشد. ابزارهای مشتقه اصولا ریسک زیادی نسبت به بقیه دارایی های دارند اما میتوان از آنها برای مدیریت ریسک سرمایه گذاری و کاهش ریسک سرمایه گذاری ها استفاده کرد.

اختیار فروش تبعی چیست؟

به گزارش بیداربورس، اوراق اختیار فروش تبعی به نوعی بیمه کردن سهام می باشد و هدف از انتشار اوراق اختیار فروش تبعی کاهش ریسک سرمایه گذاری در بازار بورس و اطمینان بخشی به سهامداران در خصوص ارزندگی سهم و حفظ منافع آن ها می باشد

این اوراق توسط شرکت عرضه کننده سهام به فروش می رسد و براساس آن شرکت متعهد می شود تعداد معینی از سهام شرکت را به قیمت مشخص (قیمت اعمال) و در تاریخ معین (تاریخ اعمال) از دارنده اوراق خریداری کند. شرکتی که قصد انتشار اوراق اختیار فروش تبعی دارد قبل از انتشار این اوراق اطلاعیه ای را تحت عنوان اطلاعیه عرضه اوراق اختیار فروش تبعی منتشر کرده و در آن ویژگی های آن را اعلام میکند.

فرم اطلاعیه چیست؟

فرم اطلاعیه عرضه اوراق اختیار فروش تبعی حداقل یک روز کاری قبل از عرضه، توسط بورس منتشر می شود و مشتمل بر اطلاعات زیر است :

۱- سهم پایه

۲- نام عرضه کننده و کارگزار عرضه کننده

۳- تاریخ  اعمال

۴- دوره معاملاتی

۵- قیمت اعمال

۶- سقف خرید

۷- کل حجم عرضه

۸- حداقل حجم عرضه روزانه

۹- شرایط تسویه تعهدات در تاریخ اعمال

برای اینکه اوراق اختیار تبعی را خریداری نمایید باید سهام پایه را داشته باشید.

اگر مثلا بخواهید اختیار تبعی سهام شرکت پترول را خریداری کنید اول باید سهم این شرکت را و سپس هترول را خریداری کنید تا سهام بیمه شود.

نماد اوراق اختیار فروش تبعی معمولا با استفاده از فرمول " حرف "ه" + بخشی از نماد سهم پایه + تاریخ سرسید " ساخته می شود.

نکته:

- این اوراق فقط در تاریخ سررسید قابل اعمال است، یعنی خریداران "اوراق اختیار فروش تبعی" فقط در تاریخ اعمال میتوانند اختیار فروش خود را اعمال کنند. پس از گذشت این تاریخ، "اوراق اختیار فروش تبعی"، اعمال نشده تلقی شده و عرضه کننده درخصوص آن تعهدی نخواهد داشت.

- مبلغی که در ازای خرید اوراق اختیار فروش تبعی پرداخت می شود در واقع بابت بیمه سهام خود میپردازید و غیر قابل برگشت است.

- اوراق اختیار فروش تبعی دارای معاملات ثانویه نبوده و خریدار امکان فروش اوراق خریداری شده را در طول دوره معاملاتی ندارد.

درصورتی که قیمت پایانی سهم پایه در روز اعمال از قیمت اعمال کمتر باشد، اعمال "اوراق اختیار فروش تبعی" منوط به ارائه درخواست اعمال از سوی سهامدار و از طریق کارگزار وی به بورس حداکثر تا ساعت ۱۳ روز اعمال خواهد بود.

در صورت ارائه درخواست، اقدامات طبق اطلاعیه عرضه انجام خواهد شد:

ـ انتقال سهم به قیمت اعمال، از دارنده "اوراق اختیار فروش تبعی"به عرضه کننده

ـ پرداخت مابه التفاوت قیمت اعمال و قیمت پایانی سهم پایه به دارنده "اوراق اختیار فروش تبعی" به صورت نقدی یا از طریق واگذاری سهم پایه از عرضه کننده به دارنده "اوراق اختیار فروش تبعی"

به طور کلی بازده از طریق فرمول زیر به دست می آید :

بازده = پرداختی ـ دریافتی

        ـــ‌ـــــــــــــــ

             پرداختی

دریافتی = قیمت اعمال اوراق تبعی در زمان سررسید × تعداد اوراق تبعی خریداری شده

پرداختی = هزینه خرید سهام پایه × هزینه خرید اوراق تبعی

لیست نمادهای اوراق اختیار فروش تبعی که در بازار بورس و فرابورس موجود است شامل نام نماد، تاریخ اعمال، قیمت اعمال (ریال) و سهام پایه آن به شرح زیر است:

کد خبر 1087

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 3 =