به گزارش بیدار بورس، دولت سیزدهم اولین بودجه را با محوریت رشد اقتصادی و کنترل تورم تقدیم مجلس کرد که در آن توجه ویژهای به بازار سرمایه و شرکتهای بورسی شده اما طبق ردیف ۵ جدول تبصره ۱۴، اصلاح نرخ گاز سوخت پتروشیمیها، پالایشگاهها و صنایع پایین دستی، شرکت های احیای فولاد و مصارف مربوط به خدمات شامل برق، آب، اکسیژن و غیره آنها از معادل ۳۰ درصد نرخ خوراک گاز پتروشیمیها به ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کرد که البته سیمانی ها و سایر صنایع معادل ۱۰ درصد نرخ خوراک پتروشیمیها یعنی بدون افزایش نسبت به سال قبل، باقی ماند.
طبق این تبصره قرار است نرخ سوخت گاز صنایع فولادی، پالایشی و پتروشیمی که ۳۰ درصد نرخ خوراک محاسبه می شدند هم قیمت با نرخ خوراک شوند که این موضوع سودسازی این شرکت ها را تحت تاثیر قرار می دهد. مبنای محاسبه نرخ گاز خوراک پتروشیمیها شامل ۵۰ درصد نرخ گاز صادراتی و داخلی ایران، ۲۵ درصد نرخ گاز در منطقه آمریکا و کانادا و ۲۵ درصد نرخ گاز در اروپا است.
در آذر ماه ۱۴۰۰ نرخ گاز در منطقه آمریکا و کانادا حدود ۱۳ سنت در هر متر مکعب و در منطقه اروپا حدودا ۲.۱ دلار بود. یعنی منطقه آمریکا و کانادا ۰.۱ نرخ خوراک منطقه اروپا را دارد و وقتی در ۲۵ درصد فرمول تعیین شده نرخ گاز منطقه اروپا در نظر گرفته و قیمت آن هاب نزدیک به ۱۰ برابر هاب آمریکا است این روند به شدت نرخ گاز ایران را افزایش میدهد و همین فرمول باعث شده نرخ محاسباتی گاز خوراک با این فرمول ۳۰ تا ۳۵ سنت بیرون میآید.
پس از چالش ها و سوءبرداشتهای متعدد میان اهالی بازار سرمایه، حمید پورمحمدی معاون سازمان برنامه بودجه توضیح داد، نرخ سوخت در لایحه بودجه ۱۴۰۱ برای صنایع سیمانی، فلزی، ریخته گری، فولادی های کوچک و نیز سایر صنایع کوچک همچنان معادل ۱۰ درصد نرخ خوراک و نرخ سوخت صنایع و شرکت های بزرگ فولادی، پالایشی و پتروشیمی ها اگرچه معادل ۱۰۰ درصد نرخ خوراک تعیین شده اما سقف خواهد داشت و حداکثر ۳۲۰۰ تومان محاسبه میشود.
پیگیری ها حاکی از آن است در بودجه ۱۴۰۱ اصلاح نرخ سوخت صنایع به قوت باقی است و در اصلاحیه لایحه بودجه این نرخ کاهش پیدا نکرد. البته سازمان برنامه و بودجه معتقد است هنوز هم جلسات با سازمان بورس در جریان بوده و احتمالا خیلی از بندها در آیین نامه اجرایی لحاظ خواهد شد.
نظر شما