به گزارش بیداربورس، مجموعه هلدینگ خلیج فارس که هم اکنون حدود ۳۶ درصد صنعت پتروشیمی را در اختیار دارد به نحوی است که ۱۸ درصد سهم این هلدینگ از آن شرکت ملی پتروشیمی ایران است و دولت تصمیم گرفته که بخش عمده این سهام را به صورت بلوکی واگذار کند. اخیرا هم ۱۰۰ نفر از نمایندگان مجلس در این باره به رئیس جمهور نامه نوشتهاند و از آیتالله رئیسی خواستهاند که جلوی این واگذاری گرفته شود.
یک کارشناس ارشد حوزه خصوصیسازی در خصوص الزامات این واگذاری اظهار داشت: حدود ۱۸ درصد از سهام هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس متعلق به دولت است که در نظر دارند ۱۵ درصد از سهام این هلدینگ را از مجموع سهام دولتی آن، واگذار کنند.
وی افزود: روش اجرا از طریق بورس است و این ۱۵ درصد به صورت بلوکی و به صورت مزایده عرضه خواهد شد و خریدار بلوک ۱۵ درصدی سهام هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس با تملک این دارایی، یک صندلی در هیأت مدیره را بدست خواهد آورد، اما اگر برخی که درحال حاضر هم سهامدار هستند، این بلوک را خریداری کنند، ممکن است منجر به در اختیار گرفتن دو صندلی در هیئت مدیره و یا حتی سه صندلی شود.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: از آنجایی که هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس یک شرکت بورسی است، پس قیمتی در تابلوی بورس دارد، اینکه این قیمت تا چه اندازه قابل اتکا هست، با توجه به اینکه شرایط بازار، شرایط خوبی نیست، جای بحث دارد.
وی ادامه داد: ما ۵ روش قیمتگذاری برای عرضه بلوکی داریم که ۳ روش بازار، ارزش روز خالص داراییها و سودآوری، بیشتر مبنای انجام کار قرار میگیرند.
این کارشناس ارشد خصوصی سازی تصریح کرد: اگر عرضه سهامی برای شرکتی بالای ۵ درصد باشد و شرکت بورسی نباشد، حتما باید از روش ارزش روز خالص داراییها برویم، یعنی دارایی کل شرکتهای زیرمجموعه توسط کارشناس رسمی داگستری بررسی و ارزشگذاری شود و داراییها منهای بدهیها، به معنای ارزش روش خالص داراییها خواهد بود.
وی افزود: اگر شرکت بورسی باشد، آییننامه میگوید که میتوانیم پایه قیمت را برای سهام جزئی، همان قیمت تابلویی بدانیم که درحال خرید و فروش است، اما برای یک شرکت بورسی، اگر بخواهد سهام به صورت بلوکی عرضه شود، بایستی هیئت واگذاری درصدی به قیمت سهم اضافه کند.
وی با بیان اینکه "قیمت روز تابلوی بورس برای سهام هلدینگ خلیج فارس بین ۱۰۰۰ تا ۱۱۰۰ تومان است"، گفت: بلوک به سهامی گفته میشود که بالای ۵ درصد باشد، پس عرضه ۱۵ درصدی سهام هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، عرضه بلوکی محسوب میشود و طبق آییننامه؛ هیئت واگذاری باید درصدی به قیمت روز سهم اضافه کند، اما اینکه این درصد، چه مقداری باشد، مسئله مهم اینجاست.
وی ادامه داد: بحثی که الان وجود دارد، بحث همین مقدار درصدی است که هیئت واگذاری باید به قیمت روز سهم اضافه کند و این درصد افزایشی، اگرچه مورد تأکید آییننامه است اما مقدار آن گنگ است.
این کارشناس ارشد حوزه خصوصی سازی خاطرنشان کرد: هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس بزرگترین هلدینگ ایران است و بر اساس اطلاعات مجله ICIS، این هلدینگ در سال ۲۰۲۰ سیوهفتمین شرکت برتر جهان از نظر ارزش دارایی و بزرگی در بین تمامی شرکتهای صنعت پتروشیمی جهان بوده است.
وی افزود: ارزش داراییهای هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس در نشریه ICIS به میزان ۲۹ میلیارد دلار اعلام شده است؛ اگر ما ۱۰ درصد افزایش ارزش برای یکسال درنظر بگیریم، ارزش داراییهای این شرکت در پایان سال ۲۰۲۱ به حدود ۳۱ میلیارد و ۷۱۰ میلیون دلار رسیده است که چیزی در حدود ۸۵۵ هزار میلیارد تومان است.
وی با بیان اینکه "در روش ارزش روز خالص داراییها، باید بدهیهای شرکت را نیز محاسبه کنیم"، گفت: به صورت تقریبی اگر بدهیهای این شرکت را از ارزش داراییهای آن کم کنیم، چیزی در حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان، ارزش روز خالص داراییهای این شرکت خواهد شد که اگر بخواهیم تقسیم بر تعداد سهام کنیم که ۲۸۷ میلیارد سهم است، قیمت هر سهم حدود ۲ هزار و ۹۰ تومان می شود.
وی ادامه داد: آیین نامه نگفته است که ارزش روز شرکت را محاسبه کنید، ما با این روشها میخواهیم درصدی که به ارزش روز تابلوی بورسی باید اضافه شود را مشخص کنیم؛ آییننامه گفته است که ارزش قیمت سهامی که دارای بازار فعال است و در بورس دارای تابلو است، قیمت تابلو به اضافه درصدی خواهد بود که به پیشنهاد سازمان خصوصی سازی و مورد تصویب هیئت واگذاری قرار میگیرد.
این کارشناس خصوصی سازی با بیان اینکه "اگر از روشهای دیگری چون سودآوری و سرمایهگذاریها نیز محاسبه کنیم، قیمت سهام به صورت حدودی چیزی در حدود ۲۲۰۰ تومان و ۲۱۰۰ تومان خواهد شد"، گفت: پس به معنای این است که اگر قیمت سهم در تابلو ۱۰۰۰ تومان است باید درصدی برابر با ۱۰۰ درصد به آن اضافه شود تا به این رقم ۲۰۰۰ تومان برسد، اما این برآوردها حدودی است و در نهایت هیئت واگذاری باید مشخص کند که چه درصدی باید به قیمت تابلو برای این عرضه بلوکی اضافه شود.
وی افزود: هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس شرکتی سودآور است و سال گذشته سود این شرکت حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان بوده، اگر کسی بخواهد سهام این شرکت را بخرد و فقط سود آن را تقسیم کند و یا خدای نکرده از محل سود آن، بخواهد اقساط آن را بدهد، این شرکت متضرر می شود؛ برای اینکه این شرکت طرحها و پروژههای توسعه ای دارد؛ در واقع ۲۱ شرکت از مجموع شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ، طرح هستند و شرکتهای زیرمجموعه ای مثل اروند و بندرامام، خودشان طرحهای توسعهای دارند و هر صنعتی از جمله صنعت پتروشیمی باید بهروزآوری شود و از محل همین سودها هست که باید این بهروزآوری و اجرای طرحها انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: خریداران بلوک ۱۵ درصدی سهام هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، به جای آنکه به فکر تقسیم سود این شرکت باشند، باید به دنبال تقویت این شرکت و توسعه آن باشند.
بنا بر تاکید این کارشناس بورس و خصوصی سازی، ارزش بلوک ۱۵ درصدی سهام هلدینگ خلیج فارس، حداقل چیزی بالغ بر ۹۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود و این سهام دولتی که امروز متعلق به مردم است، باید به گونهای واگذار شود که ارزش واقعی این ابر شرکت سودآور کشور مدنظر قرار گیرد.
نظر شما