به گزارش بیدار بورس، سید محمدرضا مرتضوی درباره انتشار اخباری مبنی بر خرید آرد داخل ایران توسط دلالان ترکیهای به علت بحران اوکراین و روسیه افزود: اکنون دولت هر تن گندم وارداتی را ۵۰۰ دلار و هر کیلوگرم گندم داخلی را ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان میخرد اما به دلیل سوبسیدی که دولت به آرد اختصاص میدهد فاصله قیمتی زیادی در این بخش ایجاد میشود که میتواند منجر به فساد و قاچاق شود.
به گفته وی، این در حالی است که پیش از این قیمت جهانی هر تن گندم ۲۸۰ دلار بوده است.
رئیس هیات مدیره انجمن آردسازان ایران نیاز سالانه کشور به گندم و آرد را نزدیک ۱۲ میلیون تن دانست و گفت: اکنون دولت هر کیلوگرم آرد نان دولتی را ۶۵۰ تومان، آزاد پز را ۹۰۰ تومان و صنف و صنعت را ۲ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه میکند.
مرتضوی تصریح کرد: دولت به منظور حمایت از تولیدکنندگان داخلی هر کیلوگرم گندم داخلی را ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان متناسب با افزایش جهانی قیمت گندم خریداری میکند اما برنامهای برای افزایش قیمت آرد و نان ندارد اما قیمت آرد صنف و صنعت قابلیت اصلاح دارد.
رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران اظهار داشت: درواقع هر تن آرد در ایران با قیمتی بین ۴۰ تا ۱۴۰ دلار توزیع میشود که این فاصله قیمتی هر کسی را به وسوسه میاندازد منتهی قاچاق آرد نیازمند ایجاد شبکه و جمعآوری آرد است که در حجم بالا چندان ممکن نیست.
سود کارخانجات ماکارونی از یارانه آرد
مرتضوی با بیان اینکه پیش از این نیز در سالهای گذشته پروندههای بزرگی برای قاچاق و صادرات آرد داشتهایم افزود: درواقع دولت برای هر تن آرد صنف و صنعت ۳۵۰ دلار و برای واحدهای نانوایی ۴۴۰ دلار در تن یارانه ارائه میدهد که نشان میدهد نرخ آرد در ایران یکدهم قیمت جهانی است. به طور مثال دولت هر تن گندم را ۵۰۰ دلار میخرد آرد را ۱۰۰ دلار در اختیار صنف و صنعت قرار میدهد و کارخانجات هر تن ماکارونی را ۴۰۰ دلار صادر میکنند یعنی کشور ما بابت صادرات هر تن ماکارونی ۲۰۰ دلار ضرر میدهد اما کارخانهداران ماکارونی سود میبرند.
تخصیص آرد یارانهای به صنعت ضرورت ندارد
وی معتقد است که با توجه به نرخ گندم و آرد در ایران تخصیص آرد یارانهای به ماکارونی، شیرینی، شکلات، کیک و بیسکوییت و صادرات این محصولات ضرورتی ندارد و این اقدام کشور برای صادرات با نرخهای پایین نیازمند به تجار ترک ندارد همانگونه که این مشکل را در روغن و بنزین و سایر اقلام یارانهای با ارز ترجیحی داریم.
رئیس کانون صنعت و معدن استان تهران ادامه داد: وقتی داخل کشور یارانه کالایی توزیع میشود میلیونها تن کالا قابلیت قاچاق و صادرات پیدا میکند که البته این موضوع در آرد نیازمند ایجاد شبکهها و ساماندهی است تا آرد را در حجم بالا جمعآوری و قاچاق کنند.
قاچاق آرد، گسترده نیست اما باید جلوی آن گرفته شود
وی افزود: بنابراین قاچاق آرد به اندازهای نمیتواند باشد که کشور را با کمبود روبرو کند درنهایت ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تن قاچاق آرد در صورت ایجاد شبکه صورت بگیرد که تاثیری در بازار داخلی نخواهد داشت اما با این وجود باید دستگاههای نظارتی وارد شوند تا از این موضوع جلوگیری شود تا عدهای سودجو از این شرایط بهرهمند نشوند.
مرتضوی براین باور است که وقتی دولت سال گذشته ۷.۵ میلیون تن گندم وارد کشور کرد نباید این محصول به شکل کالاهای ساختهشده زیر قیمت گندم خریداریشده از کشور خارج شود.
رئیس هیات مدیره انجمن آردسازان ایران پیشبینی کرد: برای سال جاری نیز حداقل ۵ میلیون تن گندم باید وارد کشور شود.
وی گفت: اکنون حدود ۳۸۰ کارخانه آرد با ظرفیت اسمی ۲۵ میلیون تن وجود دارد اما اکنون با ظرفیت ۱۲ تن در سال تولید میکنند.
نظر شما