به گزارش بیداربورس به نقل از دنیایاقتصاد، این گزارش نشان میدهد که در سال گذشته سهم سایر سرمایهگذاران نظیر بازار سرمایه ۳ برابر بیشتر از سهم بانکها در در تامین مالی غیرتورمی دولت بوده و مشتری اصلی بازار حراج اوراق در سال گذشته بازار سرمایه بوده است.
درحالیکه هدف اولیه تامین مالی دولت از طریق مکانیزم حراج اوراق در سال ۱۴۰۰ به میزان ۲۰۰ همت بود، دولت توانسته با فروش اوراق نقدی و غیرنقدی خود در مجموع حدود ۱۸۸همت تامین مالی کند و به حدود ۹۴درصد هدف تعیینشده خود برسد.
کارشناسان اقتصادی بر این باورند که در شرایط کنونی بانکهای کشور با کمبود نقدینگی مواجه هستند و این امر را با استقراض از منابع بانک مرکزی از طریق مکانیزم ریپو پوشش میدهند. از سوی دیگر دولت برای تامین مخارج خود به منابع پولی نیاز دارد و به بازار حراج اوراق متوسل میشود.
بنابراین در هفتههایی که ماندگاری منابع پولی در بانکها بیشتر شود و منابع پولی در تور این نهادهای پولی قرار گیرد، بازار حراج با رکود مواجه میشود. این موضوع از سوی دیگر سبب اعمال تسهیلات تکلیفی بر بانکها نیز میشود.
*جزئیات تکمیلی مرحله آخر حراج سال ۱۴۰۰
بانک مرکزی در آخرین روز کاری سال گذشته نتیجه تکمیلی و نهایی سیوششمین مرحله حراج اوراق مالی دولتی را منتشر کرد. مکانیزم حراج اوراق برای پوشش غیرتورمی کسری بودجه از سال گذشته توسط وزارت امور اقتصادی از سال گذشته در دستور کار قرار گرفت.
این اطلاعیه درخصوص عرضه باقیمانده اوراق مالی اسلامی دولتی در حراج برگزارشده در روزهای چهارشنبه مورخ ۲۵ و روز شنبه مورخ ۲۸ اسفند ماه سال۱۴۰۰ است.
بنا بر گزارشهای رسمی در روز ۲۵ اسفند ماه سال گذشته معادل ۰۴/ ۲همت اوراق مالی اسلامی دولتی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی غیربانکی در بازار سرمایه و در روز ۲۸ اسفند ماه نیز برابر ۴۲/ ۳ همت اوراق مالی اسلامی دولتی توسط چهار بانک مطابق با قیمتهای اعلامشده توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی خریداری شد.
ارزش سفارشهای ارسالشده توسط این نهادهای پولی از طریق سامانه بازار بین بانکی برابر ۴۲/ ۳همت بود که وزارت امور اقتصاد و دارایی با تمام این سفارشها موافقت کرد. افزون بر این به میزان ۰۵/ ۲همت نیز در بازار سرمایه تامین مالی شد. دیگر اینکه در این مرحله از حراج اوراق سه اوراق «اراد ۱۰۰»، «اراد ۱۰۱» و «اراد ۱۰۲» فروخته شد. نوع اوراق عرضهشده از نوع مرابحه عام، کوپندار و با تواتر پرداخت سود ششماهه (پرداخت کوپن دوبار در سال) است.
نرخ بازده تا سررسید اوراق مذکور به ترتیب ۴۰/ ۲۱درصد، ۲۰/ ۲۱درصد و ۹۸/ ۲۱درصد بوده است. در حراج مذکور اوراق «اراد ۱۰۳» نیز پذیرهنویسی شد که تاریخ سررسید آن اسفند ماه ۱۴۰۳ است.
به این ترتیب میتوان گفت طی برگزاری آخرین حراج سال گذشته (۱۱ روز منتهی به ۲۸ اسفند ماه۱۴۰۰) به میزان ۵۱/ ۱همت اوراق از طریق پذیرهنویسی، ۰۵/ ۲همت اوراق توسط اشخاص حقیقی و حقوقی غیربانکی در بازار سرمایه و ۴۲/ ۳همت اوراق توسط بانکها و در مجموع ۹۷/ ۶همت اوراق مالی اسلامی توسط خریداران حقیقی و حقوقی خریداری شد.
در نهایت اینکه اطلاعات مذکور شامل اوراق فروشرفته در تاریخ ۲۴ اسفند ماه ۱۴۰۰ است که اطلاعیه آن پیش از این انتشار یافته بود.
*تصویر حراج اوراق در سال گذشته
تحلیل آمارهای رسمی در ارتباط با حراج اوراق دولتی در بردارنده چند نکته مهم است؛ نخست اینکه آخرین مرحله از حراج اوراق به میزان ۹۷/ ۶همت با رشدی به میزان ۷۲/ ۶همتی نسبت به مرحله گذشته خود همراه بوده است. دوم اینکه برخلاف مرحله قبل در این مرحله بانکها سهم بیشتری از تامین مالی غیرتورمی دولت را بر عهده داشتند.
دیگر اینکه بررسی عملکرد فصلی حراج اوراق نشان میدهد بیشترین میزان تامین مالی در فصول تابستان و زمستان بوده است؛ بهنحویکه در این فصول آمار فروش اوراق به ترتیب برابر ۶/ ۴۰همت و ۷/ ۳۰همت بوده است. از سوی دیگر در فصول پاییز و بهار نیز کمترین میزان تامین مالی اوراق محسوب میشود. در این فصول نیز به ترتیب برابر ۷/ ۱۶همت و ۶/ ۲همت تامین مالی شده بود.
افزون بر این، بررسی آمارهای مرتبط با جزئیات حراج اوراق نشان میدهد که سهم مشارکت بانکها و سایر سرمایهگذاران (صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت، شرکتهای بیمه و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی) از خرید اوراق مالی اسلامی دولتی طی حراجهای برگزارشده در سال گذشته به ترتیب به میزان ۲۶ و ۷۴درصد بود.
به عبارت دیگر میتوان گفت سایر سرمایهگذاران نظیر بازار سرمایه سهم ۳برابر بیشتر از سهم بانکها در تامین مالی غیرتورمی دولت داشتهاند. در نهایت اینکه درحالیکه هدف اولیه تامین مالی دولت از طریق مکانیزم حراج اوراق در سال۱۴۰۰ به میزان ۲۰۰ همت بود، دولت توانسته با فروش اوراق نقدی و غیرنقدی خود در مجموع حدود ۱۸۸ همت تامین مالی کند و به حدود ۹۴درصد هدف تعیین شده خود برسد.
نظر شما