به گزارش بیداربورس به نقل از اقتصادآنلاین اواسط اسفندماه سال گذشته بود که مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، از بازشدن تدریجی دامنه نوسان و اطلاعرسانی در مورد جزییات آن از ۱۵ فروردین ماه ۱۴۰۱ خبر داد.
پیش از این نیز، عشقی اعلام کرده بود که اصلاح دامنه ابتدا از شرکتهای بزرگ آغاز میشود و برنامه این است که از یک تاریخ به بعد، اصلاح به صورت تدریجی و با یک درصد آغاز شود. این روند در مقاطع سه ماهه و با توجه به بازخورد بازار، بازبینی خواهد شد.
پس از آن و در تاریخ ۱۴ فروردین ماه، محسن خدابخش، نایب رئیس هیات مدیره سازمان بورس، از تغییر دامنه نوسان تا سقف ۱۰درصد خبر داد و تصریح کرد: بر اساس برنامهریزیهای انجام شده، قرار است دامنه نوسان در سال ۱۴۰۱ به صورت فصلی و به صورت یک درصدی اضافه شود.
به گفته پارچینی، مدیر نظارت بر بورسها سازمان بورس و اوراق بهادار نیز، برنامهای که برای تغییر دامنه نوسان بررسی و به هیات مدیره سازمان بورس پیشنهاد شد، این بود تا در هر فصل یک درصد و به صورت متقارن به دامنه نوسان اضافه شود که این تغییر تا سقف ۱۰درصد ادامه خواهد داشت. بر اساس پیشنهاد ارائهشده، سهام حاضر در بازار پایه از این تغییر مستثنی هستند، اما بازارهای اصلی بورس تهران و نیز فرابورس نیز تابع این تغییر خواهند شد.
یکی از اصلیترین و مهمترین موضوعاتی که طی دو سال گذشته با انتقادات زیادی مواجه شده است، دامنه نوسان و موضوعات مرتبط با آن است. در یک سال گذشته نیز، وعدههای بسیاری از سوی سیاستگذاران و مسئولان سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر حذف محدودیتهای معاملاتی داده شده، اما تاکنون عملی نشده است و بازار سرمایه همچنان با این محدودیتها، دست و پنجه نرم میکند.
در واقع اعمال دامنه نوسان طی سالهای اخیر نه تنها از نوسانات شدید بازار سهام و هیجانات کاذب جلوگیری نکرده است، بلکه آنها را تشدید کرده و رد پای دامنه نوسان در فرسایشی کردن افت بازار نیز مشهود است.
لازم به ذکر است که دامنه نوسان در بورس تهران، از سال ۱۳۸۰ از بازه یک درصد تا پنج درصد (به صورت متقارن) فراتر نرفته است. هرچند در بازه ۲۵ بهمن سال ۱۳۹۹ تا ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰، دامنه نوسان توسط شورای عالی بورس و با هدف ایجاد تعادل در بازار، به منفی دو تا مثبت ۶درصد تغییر کرد. اما این اقدام نیز با شکست مواجه شد و پس از این تاریخ، به روال سابق خود یعنی دامنه نوسان متقارن پنج درصدی بازگشت.
نظر شما