به گزارش بیداربورس اخذ مالیات علیالحساب ۱۰درصدی از سود سپرده بانکی اشخاص حقیقی،خبری که اگرچه به سرعت تکذیب شد اما حافظه تاریخی ثابت کرده خبری که تکذیب میشود شاید بعدا تایید شود. براساس قانون مالیاتهای مستقیم، سود سپرده بانکی اشخاص حقیقی از پرداخت مالیات معاف است و بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۱، مالیات از حقوقیها اخذ میشود.
*اثرات این تصمیم...
تورم و افزایش تمامشده بهای پول
سرعت بخشیدن به خروج سپرده از بانکها و حرکت جریان نقدینگی به سمت بازارهای موازی، که در نتیجه این مهم گردش پول در اقتصاد سرعت گرفته و بر حجم نقدینگی افزوده و درنهایت تورم بالا میرود.
*نقدینگی به کدام بازار میرود؟
با اخذ مالیات از سپردههای حقوقی یا شاید حقیقیها، پول پارک شده در نظام بانکی به سمت بازارهای موازی روان میشود اما کدام بازار؟
- مسکن
- طلا و سکه
- دلار
- بورس
- صندوق بادرآمد ثابت
- ارز دیجیتال
مسکن: میانگین قیمت معامله یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی شهر تهران در فروردین ۱۴۰۱ به ۳۴ میلیون و ۲۷۲ هزار تومان رسید که در مقایسه ماه مشابه سال قبل حدود ۱۰درصد رشد داشته از سوی دیگر تعداد معاملات ۵۰درصد کم شده و بازار رکودی است.
به نظر میرسد باتوجه به افزایش قیمت مسکن، درصد بالایی از پولهای پارک شده توانایی ورود به بازار مسکن را ندارند.
طلا و سکه: سکه این روزها در حال رکوردشکنیهای پیدرپی بوده و حتی سقف ۱۵ میلیون تومان را هم لمس کرده است. این بازار همواره برای عدهای که طلا را صعودی میدانند، بازار کم ریسکی است و میتواند مقداری از پولها را به سمت بازار خود در قالب سکه بازار آزاد، سکه بورسی، طلای آب شده، صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر طلا و ... جذب کند. اگر نقدینگی به سمت این فلز گرانبها حرکت کند باید منتظر افزایش قیمت آنهم باشیم.
دلار: اگرچه رئیس بانک مرکزی ادعا میکند که در تاریخی ترین حالت ممکن در خصوص ذخایر ارزی هستیم اما بازار ارز چند روزی است که چشم به اخبار برجامی دوخته و گارد صعودی دارد. دلار که بااخبار ناامیدکننده از برجام همراه شد و از مرز ۳۲ هزار تومان گذشت، با پیشبینی هایی از اعداد برآوردی برای آینده روبهرو میشود که چندان امیدوار کننده نیست. البته سخنرانی امروز گروسی مدیرکل آژانس بینالملل انرژی اتمی نیز به این پیشبینیها دامن زد و دلار تا مرز ۳۱.۵۰۰ تومان هم برد. با این اوصاف و گرانی لحظهای دلار چندان بعید نیست که عدهای سرمایه خود را به هوای جانماندن از تورم و راهی نوسانگیری از بازار ارز کنند.
بورس : در روزهای نه چندان دور مردم در صفهای طولانی به انتظار اخذ کد بورسی مینشستند اما امروز کمتر کسی وجود دارد که با شنیدن اسم بورس، خاطره تلخ ریزشها و از دست رفتن سرمایه را به یاد نیاورد با این اوصاف اگرچه شاخص بازار سرمایه در این ماهها توانسته ریزشهای سال گذشته را جبران کند اما هنوز اعتماد حقیقیها به این بازار برنگشته، بنابراین سرازیر شدن نقدینگی به این بازار چندان قابل پیشبینی نیست.
ارز دیجیتال:
با ریزش بیت کوین تا کمتر از ۳۰ هزار دلار، بسیاری از سرمایهگذاران این بازار یک شبه سرمایه خود را از دست دادند، بنابراین اعتماد دوباره به این بازار کار چندان آسانی نیست.
صندوقهای سرمایه گذاری بادرآمد ثابت: این صندوقها به دلیل سود ثابت، بدون ریسک و بالاتر از سود بانکی همواره رقیبهای قدرتمندی برای سپردههای بانکی بودند و هستند و با توجه به معافیت آنها از مالیات، اگر بنا به اخذ مالیاات از سپردههای بانکی باشد، پیشبینی میشود سرمایه بالایی به این صندوقها سرازیر شوند.
*چرایی مالیاتستانی از سود سپردههای بانکی
براساس عدالت مالیاتی، باید نسبت به تمام درآمدهایی که عاید اشخاص میشود، مالیات وضع شود.
درآمد سالانه بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی از محل سود سپردههای بانکی که به اندازه یکسوم منابع بودجه عمومی دولت است، هیچ سهمی در پرداخت مالیات ندارد. در حالی که تولیدکنندگان و مشاغل خدماتی با وجود تحمل ریسکهای تولید از جمله تورم، بیثباتی قوانین و مقررات، بیمه و … موظف به پرداخت مالیات آن هم با نرخهای قابل توجه هستند. همچنین کارمندان و حقوقبگیران نیز قبل از دریافت حقوق خود مالیات میپردازند. بنابراین بر اصل عدالت، درآمد حاصل از سود سپردههای بانکی نیز باید مشمول مالیات شود.
نظر شما