فرق مهم دو دماسنج مهم بورس، تحلیل تکنیکال شاخص و پیش بینی بلندمدت

کارشناس بازار سرمایه با اعلام فرق مهم دو شاخص کل و هم وزن، تحلیلی تکنیکال از آینده کوتاه مدت شاخص ارایه و پیش بینی کرد روند بورس تا پایان سال صعودی باشد.

به گزارش بیداربورس، پشوتن مشهوری‌نژاد درباره اوضاع روزهای اخیر بازار سهام که نوسان معنادار همچنان موجب سردرگمی فعالان شده با انتشار متنی تحت عنوان "آیا مثبت‌های اخیر بورس پایدار خواهد ماند؟ " در دنیای اقتصاد اعلام کرد: روند بلندمدت بازار سهام را واقعیت‌های سیاسی و اقتصادی و متغیرهایی مانند رونق اقتصاد، تورم، قیمت کامودیتی‌ها، دلار و ... تعیین می‌کنند اما در کوتاه‌مدت نوسانات روزمره بازار غالبا به دلیل فشار عرضه و تقاضا بوده و می‌توان آن را تا حدی به وسیله تحلیل تکنیکال بررسی و حتی گاهی پیش‌بینی کرد.

در حال‌حاضر روند بلندمدت بورس، کاملا صعودی است و در پی حرکتی که از اسفند آغاز شده رشد بسیار مطلوبی رقم خورد و سود مناسبی نیز به سهامداران رسید ‌که دلیل آن تورم سنگین بود. پیش‌بینی می‌شود این روند بلندمدت صعودی ادامه‌دار باشد و تا انتهای سال‌جاری با تداوم رشد قیمت‌ها در تالار شیشه‌ای همراه باشد.

 برای سال‌ بعد نیز رشد بسیار بزرگ‌تری برای بورس و پرتفوی سهامداران پیش‌بینی می‌شود اما این رشد نه به دلیل رونق اقتصادی بلکه به سبب تورم صنایع انرژی و کالاها رقم خواهد خورد.

پیش بینی کوتاه مدت شاخص با فنر جمع شده و و اوج گیری دوباره

شاخص‌ در انتهای اردیبهشت‌ و بعد از رسیدن به سطح یک‌ میلیون و ۶۰۰‌هزار واحد و صرفا به دلایل تکنیکال، وارد روند اصلاحی نزولی شده و محاسبات نشان می‌دهد این حرکت اصلاحی احتمالا باید تا محدوده یک‌ میلیون و ۴۵۰‌ هزار الی یک‌ میلیون و ۴۸۰‌هزار واحد ادامه پیدا کند. این حرکت کاهشی مطلقا به دلیل متغیرها واقعی اقتصادی نبوده بلکه صرفا به دلیل رفتارهای تکنیکی و طبیعی بازار سهام است که به واسطه فشار عرضه و تقاضا به‌وجود می‌آید.

عمولا حرکت‌های اصلاحی با سه موج انجام می‌شوند. موج نزولی اول از یک‌ میلیون و ۶۰۰‌ هزار واحد تا یک‌ میلیون و ۵۱۵‌ هزار واحد ادامه پیدا کرد و در این نقطه با مثبت‌ شدن بازار همراه بود.

در سه روز اخیر بازار حرکت مثبت متوسطی را انجام داد ولی پیش‌بینی و تحلیل تکنیکالیست‌ها این است که به حرکت نزولی ادامه می‌دهد و سطح حمایت یک‌ میلیون و ۵۱۵‌ هزار واحد را به سمت پایین شکسته و تا یک‌ میلیون و ۴۸۰‌ هزار تا یک‌ میلیون و ۴۵۰‌ هزار واحد به نزول ادامه می‌دهد. در آن نقطه مانند فنری که جمع‌ شده باشد انتظار می رود بازار صعود جدیدی را همراه با حجم معاملاتی زیاد آغاز کند و حتی بتواند سطح قبلی یعنی یک‌ میلیون و ۶۰۰‌ هزار واحد را بشکند.

چرخش پول از صنایع بزرگ به صنایع کوچک

جدا از بررسی روند کلی شاخص در مورد وضعیت کلی بازار هم به‌نظر می‌رسد با چرخش پول از صنایع بزرگ به سمت صنایع کوچک توامان باشد. این اتفاق در مواقعی رخ می‌دهد که نقدینگی خارجی از بیرون بازار به بورس وارد نشود. دقیقا برعکس اتفاقی که در سال‌های اخیر رخ داد.

زمان‌هایی همانند سال ‌۹۸ و ۹۹ که سرمایه‌های جدیدی وارد گردونه معاملات سهام شد به قدری میزان نقدینگی بالا رفت که صنایع بزرگ همانند فلزات، پتروشیمی، پالایشی و بانک و خودرو توانستند رشدهای مناسبی داشته باشند اما در مواقعی همانند حال‌حاضر به‌نظر می‌رسد بیشتر پول اهالی حرفه‌ای بازار سهام است که از یک صنعت به صنعت دیگر چرخش می‌کند.

 از این منظر به‌ نظر می‌آید در شرایط فعلی غیر از اصلاح کلیت بازار، چرخش پول نیز از صنایع بزرگ همچون فلزات، پتروپالایشگاه‌ها، بانک و خودرو به صنایع کوچک مانند غذایی، دارو، سیمان و امثال آن و حتی سهام کوچک پروژه‌ای انجام شود. می‌توان اثر این را در مقایسه شاخص‌ کل با هم‌وزن ملاحظه کرد.

فرق مهم دو شاخص کل و هم وزن بورس و پیشی آینده بلند مدت

شاخص‌ کل بیشتر معیاری برای سهام بزرگ است نه کل بازار اما شاخص هم‌وزن می‌تواند معیاری برای کل بازار و سبد سهامداران باشد. بنابراین هنگام رشد بازار از اسفند تا اردیبهشت، حرکت این دو شاخص کاملا شبیه هم بود اما از زمانی که بازار وارد اصلاح شد، شاخص هم‌وزن (نشانه‌ای برای سبد سهامداران و وضعیت واقعی بورس)، نزول بیشتری نسبت به شاخص‌کل تجربه کرد.

در روند صعودی سه روز اخیر هم بیشتر این شاخص‌ کل بوده که رشد کرده و شاخص هم‌ وزن رشد مساوی نداشته و صعود بسیار کمتری را تجربه کرد. از این‌ رو به‌ رغم روند مثبت شاخص‌ کل در روزهای اخیر اگر از اهالی بازار پرسیده شود چنین روندی را در سبد دارایی مشاهده نکرده‌اند. چون شاخص هم‌ وزن در مسیر تکنیکالی بوده اما شاخص‌کل به دلیل معاملات حقوقی، بلوکی و گاه دست کاری‌های دولتی، روندی تصنعی را نشان می‌دهد.

پس در مجموع می‌توان گفت بازار سرمایه در بلند مدت به‌ سمتی می‌رود که واقعیت‌های اقتصادی حکم می‌کند. از این‌رو انتظار می‌رود روند مثبت فعلی در کوتاه‌ مدت ادامه نیابد و در چند روز آتی بازار دوباره منفی شود اما بعد از آن یعنی حدودا یک‌ماه دیگر بورس دوباره وارد دور مثبت‌ شده و در آن زمان نه سهام بزرگ بلکه سهام کوچک لیدر بازار شده و می‌توانند حرکت صعودی را در نیمه دوم سال انجام دهند.

با این اوصاف به سهامداران توصیه می‌شود در روند اصلاحی فعلی بر اصلاح پرتفوی تمرکز کرده و سعی کنند در مثبت‌ها و منفی‌های کوتاه‌ مدت سهام‌ بزرگ و سنگین را تا حدودی با سهام کوچک و چابک‌تری که با پول کمتر می‌توانند رشدهای بیشتری کنند، جابه‌جا کنند تا در موج بعدی بتوانند بر روی روند صعودی سوار شده و سود مناسبی را کسب کنند.

کد خبر 18068

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 7 =