حذف ممنوعیت ارائه تسهیلات به سهامداران منظور خرید سهام؛ گامی در راستای توسعه بازار

یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است حذف ممنوعیت ارائه تسهیلات به سهامداران حقیقی و حقوقی به منظور خرید سهام؛ گامی در راستای توسعه بازار است.

به گزارش بیداربورس، احمد اشتیاقی با اشاره به صحبت های رئیس جمهور مبنی بر حمایت بازار پول از بازار سرمایه گفت: یکی از درخواست های فعالان بورسی از متولیان بانک مرکزی این بود که ممنوعیت پرداخت تسهیلات به هلدینگ ها و شرکت های سرمایه گذاری همچنین اشخاص حقیقی که به قصد خرید سهام درخواست تسهیلات دارند، برداشته شود.

وی افزود: این بخشنامه ابتدای دهه ۸۰ ابلاغ شد و بانک ها را از اعطای تسهیلات به بازار سرمایه منع کرد، هم اکنون با توجه به شرایط بازار سرمایه که کمبود نقدینگی چالش اصلی آن است، اعطای تسهیلات امری لازم برای تقویت بازار است. تاکید رئیس جمهور بر چنین اقدامی پسندیده است و حتی باید زودتر هم اتفاق می افتاد چون زمانی که با مدیران هلدینگ ها صحبت می کنیم  معتقدند که سهامشان ارزنده است اما پولی وجود ندارد تا تزریق کنند.

این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: البته که این موضوع درخواست فعالان از سران سه قوه هم است و اگر این موضوع عملیاتی شود، راهکاری کلیدی برای حمایت از بازار به شمار می رود. اکثر سهام بزرگ در بازار زیر ارزش ذاتی شان معامله می شوند؛ بنابراین هر سرمایه گذار حقوقی و حقیقی که در بازار حضور دارد، می تواند با وثیقه قرار دادن سهامش تسهیلات لازم در جهت خرید سهام را دریافت کند.

وی در خصوص اینکه نکولی برای بانک ها اتفاق نمی افتد تاکید کرد: در واقع این نوع وام دهی یکی از بهترین وام های سیستم بانکی است. درست است که رکود سنگینی در سایر بازارها دیده می شود و میزان درخواست تسهیلات هم کاهش یافته اما از طرفی حجم نقدینگی در کشور افزایش یافته و به طور مرتب حجم سپرده های بانکی در کشور هم رو به رشد است پس چه بهتر که تکلیفی در این باره تعیین کنیم.

اشتیاقی ادامه داد: اینکه بانک ها موظف شوند از میزان نقدینگی خود در جهت توسعه بازار سرمایه استفاده کنند و تسهیلات لازم به سهامداران بدهند گامی در جهت تقویت بورس و همچنین اقتصاد است؛ چرا که بازار پول و بازار سرمایه دو بال اقتصاد هستند و باید در شرایط اضطراری کمک حال همدیگر باشند.

این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: لازم به ذکر است که این فرایند، فرایند زمانبری نیست و در صورت تصویب نهایی این درخواست بانک ها به سرعت می توانند بستر ارائه تسهیلات را فراهم کنند.

افزایش بهره بانکی به هیچ عنوان امکان پذیر نیست

اشتیاقی به نوسان نرخ سود بهره بانکی و تاثیر آن در بورس اشاره کرد و گفت: به عقیده بنده افزایش نرخ سود سپرده های بانکی به هیچ عنوان محقق نمی شود و اگر برجام احیا شود اتفاقا شرایط خوبی برای کاهش نرخ بهره بانکی هم ایجاد می شود. بانک مرکزی همیشه وسواس خاصی نسبت به کاهش نرخ سود سپرده دارد؛ به این دلیل که بازارهایی که همیشه می توانستند مقصد رجوع وجوه سپرده ها باشند در اوج قیمتی قرار دارند، پس روند کاهش نرخ بهره باعث گرانی آنها نمی شود.

وی افزود: آنچه در آخرین بخشنامه بانک مرکزی ابلاغ شده بدین صورت است که سود سپرده بانکی یکساله ۱۶ و دوساله ۱۸ درصد است(البته که تعدادی از بانک ها برخلاف این بخشنامه سودهای ۲۰ درصدی هم به سپرده گذاران می دهند) اما با احیای برجام تعاملات بین المللی افزایش خواهد یافت و قطعا روند صعودی قیمت ارز را نداریم، از طرفی رکود سنگین در بازار مسکن وجود دارد که قطعا محل مناسبی برای انتقال پول از بانک به آن هم نیست بنابراین دیگر  واهمه ای از کاهش نرخ سود بانکی هم برای بانک مرکزی نباید وجود داشته باشد و با خیال راحت می تواند در خصوص کاهش دوباره این نرخ تحلیل و ارزیابی لازم را انجام دهد.

این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: تا زمانی که نرخ سود سپرده بانکی قابل کنترل نباشد و به رقم کمتری نرسد، نمی توانیم تورم را کمتر از دامنه ۲۰ درصد برسانیم، بنابراین این اقدام جنبه های مثبت متفاوتی برای اقتصاد دارد.

وی بیان کرد: با کاهش نرخ بهره سپرده های بانکی، بازار سرمایه از لحاظ مراجعات سرمایه گذاران نسبت به سپرده گذاران وزن بیشتری می گیرد. به بیان دیگر هر چه میزان سود بانکی کم شود، پول های مازاد مردم هم راهی بازار سرمایه می شود. علی رغم توسعه ای که بازار سرمایه پیدا کرده متاسفانه باز هم ۷۰ درصد پول به صورت سپرده های بانکی و ۳۰ درصد به صورت سرمایه گذاری در بورس است، امیدواریم با تمهیدات لازم وزن سرمایه گذاری در بازار سرمایه افزایش یابد.

کد خبر 2981

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =