۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۳۸
راه‌ خروج بورس از بحران چیست؟

بازار بورس در بحرانی ترین حالت قرار دارد اما آیا این بحران با پول حل می‌شود؟ با حرف حل می‌شود؟ با شعار حل می‌شود؟ با حمایت حقوقی‌ حل ‌شود؟ با دستور حل می‌شود؟

به گزارش بیدار بورس، علیرضا خان‌محمدی کارشناس بازار سرمایه در یادداشتی نوشت:

بازار بورس در بحرانی ترین حالت قرار دارد اما آیا این بحران با پول حل می‌شود؟ با حرف حل می‌شود؟ با شعار حل می‌شود؟ با حمایت حقوقی‌ حل ‌شود؟ با دستور حل می‌شود؟

برای اینکه بدانیم بازار علی رغم اخبار مهم و مثبت باز هم نمیتواند مثبت بماند بپردازیم و آیا اصلا باید مثبت باشد یا خیر. برای فهمیدن این موضوع باید به الزامات و شرایط سرمایه‌گذاری توجه داشت یکی از بزرگان بازار آقای وارن بافت در مصاحبه ای از وی راجب نحوه‌ی سرمایه‌گذاری سوال شد و اینطور عنوان کرد که صورت‌های مالی گویای همه چیز است و سوال بعدی مجری اینگونه عنوان شد که بررسی صورت‌های مالی با توجه به تعداد زیاد شرکت‌های آیا کاری سختی نیست و چطور اینکار را انجام می‌دهد و عنوان کرد کار سختی است من اینکار را شرکت‌ها را بر اساس حروف الفبا دسته بندی و بررسی میکند( بیان همراه با طنز) پیام این حرف این است که همه‌ی سرمایه‌گذاران باید برای پیدا کردن سهام برنده صورت‌های مالی شرکت را بررسی و روند سودآوری، مزیت رقابتی، ساختار سرمایه و..... را بررسی و در صورت واجد شرایط بودن روی آنها سرمایه‌گذاری کرد. حال با این دید سری به بازار سرمایه خودمان بزنیم در سال‌های اخیر به دلیل سیاست‌ها، قوانین مخرب اقتصاد و شرایط تحریمی شرکت‌ها برای زنده ماندن در تلاش هستند و رشد و نوآوری و سودآوری به اولویت های بعدی منتقل شده بد نیست که به آمار و ارقام مهم بازار نگاهی بندازیم.

سرمایه‌گذار و پول هوشمند در جایی ورود دارد که بیشترین بازدهی و کم‌ترین ریسک و دخالت‌های دولت را به همراه داشته باشد با توجه به آمار یک ساله زیر مشخص است که این پول در کجا احساس امنیت و بازدهی بالا را می بیند.

راه‌ خروج بورس از بحران چیست؟

راه‌ خروج بورس از بحران چیست؟

یکی دیگر از داده هایی که بازار به آن توجه دارد ضریب قیمت به فروش است که هم در بورس و هم فرابورس به عددی پایین‌تر سال ۱۴۰۰ و قبل‌تر از آن رسیده.

راه‌ خروج بورس از بحران چیست؟

راه‌ خروج بورس از بحران چیست؟

بازده حقوق صاحبان سهام و بازده دارایی‌ها همیشه یکی از مهمترین فاکتورهایی است که آیا ببینیم شرکت با مدیریت صحیح و در مسیر استفاده حداکثری از منابع در اختیار شرکت قدم بر می‌دارد یا خیر البته ناگفته نماند در شرایط اقتصادی کشور و عوامل موثر گوناگون که در آن مدیریت شرکت نقش ندارد بسیار است اما هستند شرکت‌هایی که در جهت تخریب دارایی‌های شرکت حرکت می‌کنند اما در آمار زیر این موضوع کاملا مشهود است که شرکت‌ها از دارایی‌های خود نتوانستند در جهت رشد سودآوری و استفاده‌ی بهینه‌ی دارایی‌های خود درست عمل کنند و عایدی که برای سهامداران داشته سقوط آزاد بازدهی بوده.

راه‌ خروج بورس از بحران چیست؟

راه‌ خروج بورس از بحران چیست؟

یکی از عوامل مهمی که سرمایه‌گذاری در بورس را جذاب می کند ضریب P/E است هر زمان که ضریب P/E بازار کاهش می‌یابد همیشه بازار به آن واکنش نشان داده و از این فرصت ایجاد شده نهایت استفاده را می‌برد. در بازار به صورت یک قانون نانوشته P/E تعادلی بازار را ۸ می دانند که امروز این ضریب فاصله زیادی با این عدد گرفته و به زیر ۶ رسیده ولی بازار به آن بی‌توجه است که در آخر دلیل آن بیان خواهد شد از طرفی هم درصد پرداخت سود در بازار نیز کاهش داشته که نشان از عدم تمایل شرکت‌ها به تقسیم سود و نگهداشت و افزایش سرمایه از آن محل را نشان می دهد و دلیل آن هم نیاز شدید شرکت‌ها به سرمایه در گردش و هزینه بالای تامین مالی است.

موارد مهم و کلیدی:

بازار سرمایه ایران تحت تاثیر چهار عامل مهم صعود قوی و بهبود را برای خود متصور نیست و هر خبر مهم و مثبت تحت تاثیر این چهار عامل خنثی و یا حداقل تاثیر را در بازار دارد.

۱. سایه جنگ و تشدید تنش‌های با توجه به تقابل آتشی که بین ایران و اسرائیل در جریان است، پول‌های درشت و سرمایه‌گذاران بزرگ شرایط را برای ورود و خریدهای بزرگ را در دستور کار خود ندارد و ترجیح می‌دهد فعلا نظاره‌گر و یا در بازارهای دیگر پول خود را نگه دارند که از حق نگذریم درست فکر کرده‌اند و طبق آمار سود خوبی را به جیب زده‌اند و از لحاظ فکری و روحی در آرامش بوده‌اند. در این که ایران به اسرائیل پاسخ خواهد داد شکی نیست ولی شدت این پاسخ به عواملی چون صلح در غزه، لبنان و امتیازاتی است که کشورهای غربی و آمریکا به ایران بابت عدم حمله و یا در ازای پاسخ سطحی خواهند داد بستگی دارد ولی به دلیل لحن تند طرفین و آرایش نظامی در خاورمیانه نشان از بالا بودن ریسک‌های ژئوپلیتیک در خاورمیانه و ایران دارد پس باید به بازار و پول های بزرگ حق داد تا مشخص شدن شرایط پول خود را در بازارهای متاثر مثبت از این اتفاق سرمایه گذاری کنند و یا فعلا اقدامی نکنند.

۲. انتخابات آمریکا یکی از عوامل مهم بعدی انتخابات آمریکاست و رئیس جمهور بعدی این کشور نقش تعیین کننده‌ای در آینده سیاسی و اقتصادی کشور ما دارد یکی از موضوعاتی که می‌توان به آن اشاره کرد طبق آمار فروش نفت ایران در زمان آقای دونالد ترامپ به شدت کاهش یافته بود و از طرفی هم جنگ تجاری با چین که یکی از شرکای مهم تجاری ایران بود تاثیر قرار داده بود ولی در زمان آقای بایدن فروش نفت ما به اوج خود رسیده که این موضوع درآمد نفتی سرشاری را برای ایران به همراه داشته حال با تغییر سیاست‌های آمریکا به واسطه انتخاب خانم کاملا هریس یا آقای ترامپ دستخوش تغییرات چشمگیری خواهد شد از طرفی هم سیاست های ایران بابت اصلاح روابط بین اللملی را با چالش‌های بسیار مواجه خواهد کرد و طبق شعارهای هر دو کاندید ریاست جمهوری آمریکا که اختلافی بسیار اندک در رقابت با یکدیگر دارند موضع سختگیرانه‌ای در باره‌ی ایران دارند. لازم به ذکر است آرای مردم بخشی از کار است زیرا الکترال‌ها هستند که رئیس جمهور بعدی آمریکا را انتخاب می‌کنند.

۳. موضوع بعدی بحث فروش اوراق دولتی است که در تمام ادوار گذشته در زمان انتشار اوراق دولتی بازار بورس با واکنش منفی همراه است این در حالی است که دولت علاوه بر فروش اوراق باقی مانده باید فکری به حال کسری ۲۰۰ الی ۲۵۰ همت خود تا پایان سال بکند که این کسری از روش اوراق، استقراض از بانک مرکزی و یا صندوق توسعه انجام می‌دهد که هر ۳ روش باعث تداوم فشار فروش در بازار خواهد شد.

۴. روند سودآوری و حاشیه سود شرکت ها به شدت کاهش پیدا کرده که این ناشی از عوامل زیاد مانند قیمت‌گذاری دستوری، قوانین یک شبه، تحریم و مدیریت مخرب و.... بوده حال آنکه عامل مهم و آخر که یکی از کلیدی ترین مواردی است که کمتر به آن توجه و پرداخته شده بازده صندوق‌های درآمد ثابت، سپرده بانکی و اوراق دولتی با بازده بالای ۳۰% است یکی از مواردی که همه‌ سرمایه گذاران به آن توجه می کنند این است که سرمایه‌گذاری که انجام می‌شود نرخ بازگشت آن چقدر است بر این اساس با توجه به نرخ بازده بدون ریسکی که بانک‌ها به سرمایه گذاران پیشنهاد می‌کنند پس نسبت قیمت به سود سهام‌ها باید به زیر ۴ کاهش یابد حال این که ۳ صنعت P/E زیر ۴ و تعداد سهام های P/E زیر ۴ اندک است زمانی نرخ بهره بدون ریسک ۲۵% بازار را با چالش جدی روبرو می‌کرد حال با بازدهی‌های بالای ۳۰% کمی دور از انتظار است که بازار به آن واکنش نشان ندهد. این که سرمایه گذاری در بورس یکی از بهترین سرمایه گذاری با بازده بالا در بلند مدت بوده و سهام های ارزنده در بازار کم نیست شکی نیست اما بازار امروز فرصت را در بازار دیگر برای سرمایه‌گذاری دنبال می‌کند.

کد خبر 38480

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 9 =