ایران همچنان در فهرست سیاه FATF قرار دارد

FATF همچنان ایران را در فهرست کشورهای پرمخاطره قرار داد و الزامات مهم و راهکارهای خروج از این فهرست را ارائه کرد.

به گزارش بیدار بورس، گروه ویژه اقدام مالی (FATF) اعلام کرد: ایران از سال ۲۰۱۶ تاکنون نتوانسته تعهدات را به‌ طور کامل اجرا کند. اگرچه متعهد به رفع کاستی‌ های راهبردی شده اما برنامه اقدام ژانویه ۲۰۱۸ به پایان رسید و پیشرفتی در اجرای تعهدات نداشت.

بر اساس این گزارش،  ایران هنوز کنوانسیون‌ های پالرمو و تأمین مالی تروریسم را طبق استانداردها تصویب نکرده و به همین دلیل FATF تصمیم گرفته تعلیق اقدامات مقابله‌ ای را به‌ طور کامل لغو کند و از کشورهای عضو بخواهد تدابیر سخت‌ گیرانه‌ ای را در قبال ایران اعمال کنند. این اقدامات شامل نظارت بیشتر بر مؤسسات مالی مرتبط با ایران، گزارش‌ دهی دقیق‌ تر تراکنش‌ های مالی و الزام به حسابرسی‌ های خارجی شدیدتر است.

بنابراین ایران همچنان در فهرست سیاه FATF باقی می‌ ماند و هرگونه تخفیف در محدودیت‌ ها منوط به تصویب کامل کنوانسیون‌ های موردنظر و اجرای سایر الزامات FATF خواهد بود. درصورت تصویب دو کنوانسیون‌ پالرمو و تأمین مالی تروریسم در مورد اقدامات بعدی از جمله امکان تعلیق اقدامات مقابله‌ ای، تصمیم‌ گیری خواهد شد.  

تا زمانی که ایران تدابیر لازم را جهت رفع کاستی‌ های شناسایی‌ شده در خصوص مقابله با تأمین مالی تروریسم در برنامه اقدام اجرا نکند، FATF همچنان نسبت به مخاطره تأمین مالی تروریسم منتسب به ایران و تهدیدی که این امر برای نظام مالی بین‌ المللی ایجاد می‌کند، ابراز نگرانی خواهد کرد.

** الزامات مهم و مدنظر FATF از ایران

تصویب کنوانسیون‌ های پالرمو و تأمین مالی تروریسم مستلزم اجرای مجموعه‌ ای از الزامات در قوانین داخلی ایران است. یکی از مهم‌ترین این الزامات، جرم‌ انگاری تأمین مالی تروریسم بدون هیچ استثنایی است. در حال حاضر قوانین ایران برخی گروه‌ های مقاومت یا جنبش‌ های آزادی خواه را از این قاعده مستثنی کرده اما FATF این استثنا را ناقض استانداردهای بین‌المللی می‌ داند و خواستار حذف آن است.

علاوه بر این FATF از ایران می‌ خواهد که دارایی‌ های گروه‌ های تروریستی شناسایی‌ شده توسط قطعنامه‌ های شورای امنیت سازمان ملل را مسدود کرده و این الزام را در قوانین داخلی بگنجاند.  ایران باید همکاری‌ های بین‌ المللی را در مبارزه با پول‌ شویی و تأمین مالی تروریسم افزایش دهد. این همکاری شامل ارائه معاضدت قضایی و استرداد مجرمین بر اساس کنوانسیون‌ های بین‌المللی است.

شفافیت در تراکنش‌ های مالی نیز یکی دیگر از الزامات FATF محسوب می‌ شود. ایران باید استانداردهای شناسایی مشتری (CDD) را به طور کامل اجرا کرده و از طریق نظارت بر اطلاعات بانکی، امکان ردیابی و جلوگیری از تأمین مالی غیرقانونی را فراهم کند. در این راستا، نظارت بر سیستم مالی غیر رسمی از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار است. FATF خواستار برخورد با صرافی‌ های غیر مجاز، حواله‌ های بدون ثبت و شبکه‌ های انتقال ارزش غیر رسمی در ایران است که ممکن است در تأمین مالی تروریسم نقش داشته باشند.

بنابراین صرف تصویب کنوانسیون‌ های پالرمو و تأمین مالی تروریسم کافی نیست.  بلکه ایران باید تمام الزامات مرتبط را بدون استثنا و مطابق با معیار های FATF در قوانین داخلی اجرا کند.

کد خبر 39055

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =