تدوین اساسنامه صندوق سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات

رئیس اداره امور صندوق‌های سرمایه‌گذاری سازمان بورس از تدوین اساسنامه صندوق سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات خبر داد . با تدوین مقررات مرتبط به این صندوق ها ابزار جدیدی در حوزه سرمایه گذاری ملک فراهم شد.

به گزارش بیداربورس، رضا نوحی حفظ آباد، رئیس اداره امور صندوق‌های سرمایه‌گذاری سازمان بورس، گفت: موضوع اصلی فعالیت این صندوق جمع‌آوری وجوه از عموم، خرید و فروش دارایی‌های غیرمنقول، اجاره‌گیری و اجاره‌دهی دارایی‌های غیرمنقول است.

وی افزود: در این صندوق‌ها عمده پرتفوی صندوق، متمرکز بر سرمایه‌ گذاری در دارایی‌های غیرمنقول است. مدیر صندوق نیز موظف است جهت بهره‌برداری از املاک و مستغلات تحت تملک صندوق، نسبت به معرفی شخص یا اشخاص حقوقی ذی‌صلاح تحت عنوان مدیر بهره برداری اقدام کند.

شرایط دارایی‌های غیرمنقول قابل سرمایه‌گذاری توسط صندوق

رئیس اداره امور صندوق‌های سرمایه‌گذاری سازمان اظهار داشت: دارایی‌های غیرمنقولی که صندوق تملک می‌کند، باید در ایران و گواهی پایان کار معتبر و سند رسمی داشته باشد. البته این املاک و مستغلات می‌تواند در قالب یکی از کاربری‌های مسکونی، تجاری اداری، صنعتی و ورزشی باشند.

نوحی افزود: در این صندوق‌ها درآمدهای حاصل شده طی سال قابل تقسیم است و بر اساس مقررات، حداقل ۹۰ درصد از درآمدهای دریافتی حاصل از اجاره دارایی‌های غیرمنقول و نیز سود دریافتی ناشی از سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار تحت تملک صندوق پس از کسر هزینه‌های صندوق بین سرمایه‌گذاران تقسیم می‌شود. دوره‌های تقسیم می‌تواند ماهانه، فصلی یا به صورت سالانه درنظر گرفته شود.

نحوه شکل گیری و ارکان صندوق

نوحی در خصوص نحوه شکل‌گیری و ارکان صندوق گفت: این صندوق دارای دو نوع واحد سرمایه‌گذاری ممتاز و عادی است. به منظور تاسیس صندوق، حداقل سه شخص به عنوان موسسین که یکی از آنها مدیر پیشنهادی صندوق است، باید ۱۰۰ درصد مبلغ اسمی تمام واحدهای سرمایه‌گذاری ممتاز صندوق را نقداً به حساب بانکی صندوق در شرف تأسیس واریز کند.

وی ادامه داد: این صندوق‌ها با تامین مبلغ واحدهای ممتاز توسط موسسین تاسیس شده و در مرحله پذیره نویسی اقدام به تامین حداقل سرمایه لازم جهت شروع فعالیت صندوق می‌کنند. حداقل سرمایه صندوق  هزار میلیارد ریال است که از مبلغ مذکور حداقل ۱۰۰ میلیارد ریال در قالب واحدهای ممتاز بوده و باقی آنها واحدهای عادی خواهد بود. دارنده واحدهای سرمایه‌گذاری ممتاز دارای حق حضور و حق رأی در مجامع صندوق است.

رئیس اداره امور صندوق‌های سرمایه‌گذاری سازمان با بیان اینکه اساسنامه مربوطه طوری تدوین شده است که صندوق حداقل تعداد ارکان را داشته باشد، خاطرنشان کرد: ارکان این صندوق شامل مدیر صندوق، متولی و حسابرس است. بنابراین انجام عملیات مربوط به بازارگردانی و تعهد پذیره‌نویسی در خارج از ساختار ارکان و در قالب انعقاد قرارداد صندوق با اشخاص حقوقی واجد شرایط صورت می‌گیرد.

مدیر بهره‌برداری

وی در ارتباط با مدیر بهره‌برداری تصریح کرد: مدیر بهره‌برداری معرفی‌شده توسط مدیر صندوق باید از توانایی ارائه خدمات تخصصی در دو حوزه مدیریت دارایی‌های غیرمنقول صندوق (شامل مدیریت عملیاتی، مدیریت نگهداشت و تعمیرات، مدیریت درآمد و هزینه‌ها) و نیز مدیریت بازاریابی و فروش (شامل امور حقوقی و تنظیم قراردادها، تبلیغات و غیره) برخوردار باشد.

رئیس اداره امور صندوق‌های سرمایه‌گذاری سازمان ادامه داد: اگر مستغلات تملک ‌شده توسط صندوق مشتمل بر بیش از یک نوع کاربری باشند، مدیر بهره‌برداری صندوق باید برای بهره‌برداری از هر کدام از مستغلات صندوق با کاربری معین، پیمانکار دارای تخصص بهره‌برداری در همان نوع کاربری را معرفی کند. پرداخت مبالغ لازم به پیمانکاران به عهده مدیر بهره برداری است که در قراردادهای جداگانه بین مدیر بهره برداری و پیمانکاران پیش‌بینی می شود.

مزایای صندوق‌های سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات

نوحی توضیح داد: انتظار می‌رود تاسیس این نوع صندوق منجر به مولد کردن مبالغ سرمایه‌گذاری شده در املاک و مستغلات گشته و ایجاد فرصت سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات با ارقام پایین توسط عموم سرمایه‌گذاران را فراهم کند. علاوه بر این، مبالغ عمده جمع‌آوری شده توسط صندوق موجب صرفه‌جویی در مقیاس شده و باعث کاهش هزینه‌های سرمایه‌گذاری می‌شود.

وی به تشریح مزایای این صندوق از نظر سرمایه‌گذاران پرداخت و گفت: از نگاه سرمایه‌گذاران نیز با توجه به نقدشوندگی بالای واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق و همچنین حذف هزینه‌های سرمایه‌گذاری شخصی در املاک و مستغلات، بر جذابیت این ابزار سرمایه‌گذاری می‌افزاید. از سویی دیگر در مقیاس کلان، این نوع از صندوق‌ها با ایجاد تقاضای هوشمند مستمر، باعث افزایش تحرک در سمت عرضه شده و باعث می‌شوند منابع بلوکه شده در املاک و مستغلات موجود، صرف ساخت و توسعه املاک و مستغلات جدید شوند و به این شیوه استمرار عرضه نیز امکان‌پذیر می‌شود.

سایر ویژگی‌های صندوق

رئیس اداره امور صندوق‌های سرمایه‌ گذاری سازمان بورس گفت: اساسنامه مربوط به این نوع از صندوق‌های سرمایه‌گذاری طوری تدوین شده است که صندوق به استثنای ۶ ماه اول شروع فعالیت صندوق و ۶ ماه مانده به اتمام فعالیت صندوق، ملزم به رعایت نصاب سرمایه‌گذاری حداقل ۶۰ درصد از دارایی‌های صندوق در دارایی‌های موضوع فعالیت اصلی صندوق، حداکثر ۳۵ درصد از دارایی‌های صندوق در سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار مرتبط با دارایی‌های مذکور (مانند اوراق مشارکت، استصناع، رهنی و اجاره و واحدهای صندوق‌های زمین و ساختمان در پروژه‌های ساختمانی) و حداکثر ۵ درصد از کل دارایی‌های صندوق به سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌های ساختمانی است.

وی ادامه داد: مدیر صندوق می‌تواند ماندۀ وجوه را در سپردۀ بانکی و گواهی سپردۀ بانکی یا صندوق های سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایه‌گذاری کند. صندوق سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات نمی‌تواند در زمین‌های بدون بنا یا دارای بنا با مستحدثات غیرمتناسب با مساحت زمین سرمایه‌گذاری کند.

رضا نوحی تاکید کرد: ارزش‌گذاری دارایی‌ها توسط هیأت کارشناسی متشکل از حداقل ۳ کارشناس رسمی که باید با درخواست مدیر و انتخاب کانون یا مرکز مربوطه باشد، انجام شود.

رئیس اداره امور صندوق‌های سرمایه‌گذاری اظهار کرد: با توجه به اینکه ماهیت این صندوق، سرمایه‌گذاری در دارایی‌های غیرمنقول و با سرمایه ثابت است، اشخاص حقوقی دارای مجوز سبدگردانی معتبر یا ناشران بورسی یا فرابورسی در صنعت انبوه سازی، املاک و مستغلات مجاز به ارائه تصدی سمت مدیریت صندوق بوده و پس از ابلاغ مقررات مربوطه می‌توانند نسبت به تاسیس صندوق فوق اقدام کنند. امکان افزایش سرمایه در این صندوق‌ها نیز وجود دارد.

وی خاطر نشان کرد: اساسنامه نمونه صندوق یاد شده به مدت یک هفته در سایت سازمان جهت دریافت اظهارات فعالان بازار سرمایه قرار می‌گیرد و پس از آن ابلاغ خواهد شد. فعالان بازار سرمایه، می‌توانند نسبت به ارائه نظرات تخصصی خود از طریق ارسال مکاتبات به اداره امور صندوق‌های سرمایه‌گذاری در خصوص اساسنامه و امیدنامه نمونه صندوق یاد شده اقدام کنند.

کد خبر 5372

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =