چگونه سهام عدالت خود را بفروشیم؟

بعد از آزادسازی سهام عدالت و امکان تعیین روش مدیریت مستقیم یا غیرمستقیم برای این سهام حالا یکبار دیگر مشمولان سهام عدالت باید دست به انتخاب بزنند.

به گزارش بیدار بورس، بعد از آزادسازی سهام عدالت و امکان تعیین روش مدیریت مستقیم یا غیرمستقیم برای این سهام حالا یکبار دیگر مشمولان سهام عدالت باید دست به انتخاب بزنند. در این مرحله سهامداران باید بین فروش سهام عدالت و نگهداری آن یکی را انتخاب کنند. در صورتی که شما گزینه فروش را انتخاب کرده باشید قطعا با سوالات متعددی از قبیل «چطور سهام عدالت خود را بفروشیم؟»، «برای فروش سهام عدالت به کجا مراجعه کنیم؟» و سوالات مشابه زیادی برخورد کرده‌اید. در این مقاله از سایت سیگنال کامل‌ترین مرجع برای بازارهای مالی، به این سوالات پاسخ داده‌ایم.

چه کسانی می‌توانند سهام عدالت خود را بفروشند؟

مهم نیست که شما روش مدیریت مستقیم یا غیرمستقیم را برای سهام عدالت خود، انتخاب کرده باشید. همه می‌توانند سهام عدالت خود را بفروشند. البته باید توجه کنید که این موضوع به این معنا نیست که همه می‌توانند سهام عدالت خود را به شیوه‌ای یکسان بفروشند. در حال حاضر با توجه به اینکه در روش مستقیم امکان انتقال سهام عدالت به پورتفوی کارگزاری وجود ندارد، مالکان این سهام باید به روش دیگری سهام خود را بررسی و به فروش برسانند.

فروش سهام عدالت با روش غیر مستقیم

افرادی که روش غیر مستقیم مدیریت سهام عدالت را انتخاب کرده‌اند باید توجه داشته باشند که فروش برای آن‌ها یک تفاوت اساسی با افرادی که روش مستقیم را انتخاب کرده‌اند دارد. تفاوت روش مستقیم و غیرمستقیم این است که با انتخاب روش غیرمستقیم، شما به جای دریافت چندین سهم از شرکت‌های مختلف، سهام یک شرکت سرمایه‌گذاری را دریافت می‌کنید و برای فروش هم فقط سهام همان شرکت را خواهید فروخت. سهامداران با انتخاب این روش مدیریت سهامشان را به شرکت سرمایه‌گذاری استانی می‌دهند.

در حال حاضر تعداد زیادی از شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی در بورس تهران درج و قابل معامله شده‌اند. در نتیجه افرادی که در زمان توزیع سهام عدالت در این استان‌ها ساکن بوده‌اند می‌توانند از طریق کارگزاری‌ها برای فروش ۶۰‌درصد از سهام خود اقدام کنند. مراحل کار برای این دسته به صورت زیر است:

۱. مراجعه به سایت سجام و ثبت نام در آن
۲. انجام  احراز هویت سجام به صورت حضوری یا غیرحضوری
۳. مراجعه به یک کارگزاری و دریافت نام کاربری و رمز عبور سامانه معاملاتی
۴. ثبت درخواست تغییر کارگزار ناظر در سامانه معاملاتی

سهام عدالت خود را بفروشیم یا نه؟

فروش و نگهداری سهام عدالت انتخابی بوده که به عوامل زیادی مثل میزان نیاز فرد به پول این سهام، ریسک‌پذیری فرد، تمایل افراد به سرمایه‌گذاری‌های طولانی مدت و عوامل مشابه این موارد بستگی دارد. مثلا توجه داشته باشید که ارزش سهام عدالت ۵۳۰ هزار تومانی، بعد از قابل معامله شدن تا نزدیک ۱۹ میلیون تومان افزایش یافته و در نهایت در آذرماه به حدود ۱۱‌میلیون تومان رسیده که در نتیجه قطعا تصمیمات دو فرد با افق سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت و بلندمدت در این جریان یکسان نخواهد بود.

البته در صورتی که تمایلی به فروش این سهام نداشته باشید نیازی به طی کردن مرحله سوم و موارد بعد از آن نیست و می‌توانید با ثبت نام و احراز هویت در سامانه سجام، در مجامع سالیانه شرکت سرمایه‌گذاری استان خود شرکت کنید و سود سالیانه آن را دریافت کنید.

فروش سهام عدالت با روش مستقیم

در این مرحله افرادی که می‌خواهند سهام عدالت خودشان را بفروشند با این سوال مواجه می‌شوند که فروش سهام عدالت چطور انجام می‌شود و برای فروش باید به چه کسی یا کجا مراجعه کنند. در جواب این افراد باید گفت که در حال حاضر فروش این سهام تنها از طریق سامانه‌های فروش سهام عدالت که توسط بانک‌ها و کارگزاری‌ها ایجاد شده انجام می‌شود. در روش مستقیم سهامداران می‌توانند به صورت جداگانه سهام شرکت‌های حاضر در پرتفوی سهام عدالت را مدیریت و تصمیم‌گیری کنند که کدام سهام را بفروشند و کدام را نگه دارند، برخلاف روش غیرمستقیم که همه‌ی نمادها در قالب شرکت سرمایه‌گذاری استانی تجیمع می‌شود و سهامدار با یک نماد سروکار دارد.

فروش سهام عدالت از طریق کارگزاری‌ها

در صورتی که در روش مدیریت مستقیم سهام عدالت قصد فروش داشته باشید، حتما تاکنون در سامانه سجام ثبت نام و احراز هویت کرده اید (این کار در اولین مرحله از آزادسازی سهام عدالت اختیاری بود، اما حالا سهامداران ملزم به انجام آن هستند). در نتیجه به بررسی ادامه روند فروش این سهام می‌پردازیم.

گام اول

بعد از احراز هویت موفق؛ در نخستین قدم باید یک کارگزار را برای فروش سهام خود انتخاب کنید. در حال حاضر با توجه به تعیین قوانین فروش توسط سازمان بورس، عملا تفاوت چشم‌گیری در زمینه نوع فروش سهام بین کارگزاران وجود ندارد، اما سایر خدمات و سرعت عمل آن‌ها، معیار انتخاب کارگزار برتر خواهد بود. در این راستا حتما به این موارد دقت کنید:
• سامانه فروش سهام عدالت به‌روز باشد
• کلیه امکانات سامانه نظیر امکان لغو درخواست فروش در دسترس شما باشد
• پشتیبانی کارگزاری در دسترس و خوب باشد
• حتما سابقه کارگزار از نظر عملکرد در زمینه سهام عدالت را بررسی کنید
برای بررسی این موارد می‌توانید به سایت خود کارگزاری مراجعه کنید، کامنت‌ها و نظرات مشتریان این شرکت‌ها را در صفحات مجازی آن‌ها را بررسی کنید و بعضی از موارد را از خود آن‌ها بپرسید. البته توجه داشته باشید که در صورت انتخاب یک کارگزاری و ثبت‌نام در سامانه فروش سهام عدالت، شما این شرکت را به عنوان کارگزار ناظر سهام عدالت خود انتخاب می‌کنید و تغییر این انتخاب در صورتی که درخواست فروش داده باشید امکان پذیر نخواهد بود.

گام دوم

در دومین گام بعد از انتخاب کارگزار ناظر فروش سهام عدالت، نوبت انتخاب سهام برای فروش است. دقت کنید که شما هر تعداد از سهام موجود در سبد سهام عدالت خودتان را می‌توانید برای فروش انتخاب کنید و تنها شرط موجود این است که جمع ارزش سهام انتخاب شده نباید بیشتر از ۶۰ درصد از ارزش کل سبد باشد. پیشنهاد می‌کنیم که در زمان انتخاب سهام برای فروش، حتما به تحلیل‌های ارائه شده برای این سهام و آینده آن‌ها توجه کنید. در نظر داشته باشید که در این مرحله شما صرفا سهام مورد نظر خود را برای فروش انتخاب و آن‌ها را در اختیار کارگزار گذاشته‌اید و هنوز فروش سهام انجام نشده است.

گام سوم

در مرحله بعد کارگزار سهام شما را در کنار سهامی که سایر مشتریان برای فروش قرار داده‌اند، به صورت یکجا آماده فروش می‌کند. اما این فروش تنها در شرایطی انجام می‌شود که شرایط عمومی بازار مناسب باشد و اجازه معامله سهام عدالت توسط مراجع مربوطه داده شده باشد. در نتیجه مشخص نیست که درخواست شما کی و با چه قیمتی انجام خواهد شد.


گام آخر

در ادامه فرآیند فروش، هر زمان که یکی از سهام شما توسط کارگزار به فروش برسد، پول حاصل از آن طی فرآیند از پیش تعیین شده و در کمتر از یک هفته کاری به حسابی که برای دریافت سود سهام عدالت معرفی کرده بودید واریز خواهد شد. در نتیجه پول سهام عدالت طی چندین مرحله پرداخت می‌شود. برای اینکه بدانید کدامیک از سهام شما به فروش رفته، می‌توانید به سامانه فروش سهام عدالت مراجعه کنید. در این سامانه وضعیت درخواست شما اعلام می‌شود.
با دریافت وجه حاصل از فروش سهام عدالت عملا کار شما با آن سهم تمام می‌شود، اما در نظر داشته باشید که با توجه به شرایط فعلی بازار، معاملات این سهام برای مدتی متوقف شده و درخواست‌های فروش افراد زیادی همچنان انجام نشده باقی مانده است. در نتیجه اگر به پول فوری نیاز دارید، شاید این سهام منبع مناسبی برای شما نباشد.
در ضمن در صورتی که سفارش فروش شما انجام و وضعیت آن در سامانه به فروخته شده تبدیل شد، اما همچنان پول آن به حساب شما واریز نشده، حتما موضوع را با کارگزاری در میان بگذارید تا دلیل عدم پرداخت هزینه مشخص شود. در این فرآیند هر زمان که با مشکلی مواجه شدید می‌توانید طی تماس با پشتیبانی شرکت سپرده گذاری مرکزی و ارائه کد ملی، از راهنمایی‌های کارشناسان آن‌ها استفاده کنید.

منبع: بورس نیوز
کد خبر 642

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 17 =