وزارت صنعت آماده حذف قرعه‌کشی خودرو شد

کارشناسان خودرو با بررسی چند گزینه‌ برای جایگزینی قرعه‌کشی خودرو از جمله آزادسازی همزمان قیمت و واردات، اعلام کردند حذف قرعه‌کشی خودرو رسما در دستور کار وزارت صنعت قرار گرفت.

به گزارش بیدار بورس، فربد زاوه با اشاره به اینکه حذف قرعه‌کشی خودرو رسما در دستور کار وزارت صنعت قرار گرفته، گفت: اگر سیاست‌گذار به دنبال این است که قرعه‌کشی را حذف کند باید به صورت همزمان در کنار آزادسازی قیمت کارخانه‌ای خودرو اجازه دهد ، واردات خودرو از سر گرفته شود.

وی افزود: تا وقتی قیمت به صورت دستوری تعیین شود، فاصله قیمت کارخانه و بازار پا بر جا است و فرآیند قرعه‌کشی با وجود اشتباه بودن ادامه خواهد یافت. مسیر دیگری که می‌تواند به حذف قرعه‌کشی منجر شود، افزایش تیراژ تولید است. چنانچه خودروسازان بتوانند نمودار تولید و عرضه را صعودی کنند ، منجر به حذف قرعه‌کشی از فرآیند عرضه خواهد شد.

نظر مدیرعامل اسبق سایپا

بر اساس این گزارش، سعید مدنی مدیرعامل پیشین سایپا هم در این خصوص گفت: افزایش عرضه می‌تواند اهرمی برای تسهیل دریافت خودرو توسط متقاضیان واقعی در بازار باشد. سیاست‌گذار باید برای کنار گذاشتن فرآیند قرعه‌کشی شرایط را برای افزایش عرضه توسط خودروسازان فراهم کند.

وی افزود: یکی از دلایل برگزاری قرعه‌کشی در شرکت‌های خودروساز، ناتوانی آنها برای پاسخگویی به تقاضای موجود در بازار است. چنانچه خودروسازان بتوانند با افزایش تولید کفه عرضه را سنگین کنند این مسئله می‌تواند آنها را در مسیر حذف قرعه‌کشی قرار دهد.

مدنی ادامه داد: مسیر سومی که شاید در ذهن سیاست‌گذار برای حذف قرعه‌کشی باشد، افزایش محدودیت‌ها برای خرید خودرو از شرکت‌های خودروساز همچون دارا بودن گواهینامه، داشتن سن بیشتر از ۱۸ سال، تحویل نگرفتن خودرو ظرف ۴۸ ماه گذشته از دو خودروساز بزرگ است.

بهترین مسیر برای جایگزینی قرعه کشی خودرو

حسن کریمی سنجری کارشناس خودرو هم در این خصوص گفت : افزایش محدودیت‌ها از جنس محدودیت‌های اعمال شده هیچ‌گاه نتوانسته به عنوان سدی جلوی سیل تقاضا در طرح‌های فروش ایفای نقش کند. مسیر حذف قیمت‌گذاری دستوری می‌تواند به حذف تقاضای کاذب، رشد نقدینگی و رشد تولید خودروسازان منجر شود.

وی افزود: چنانچه مدیران وزارت صنعت این خیال را در سر دارند که از این مسیر قرعه‌کشی را حذف کنند ، توفیقی نخواهند داشت. مسیر چهارم به نوعی در طرح تحول صنعت خودرو که توسط تعدادی از نمایندگان مجلس مطرح شده، دیده می‌شود. برخی نمایندگان کمیسیون صنایع، طرح عرضه خودرو در بورس کالا را به عنوان راهکار بلند مدت مدنظر دارند که موجب حذف دلالان می شود.

کریمی سنجری ادامه داد: از آنجا که این طرح هنوز در حال چکش‌کاری است، مشخص نیست چه زمانی به صحن می‌آید و واکنش کلان مجلس به آن چیست. با این حال این مسیر را می‌توان به عنوان یکی از مسیرهای حذف قرعه‌کشی مورد توجه قرار داد. در کنار طرح نمایندگان برای عرضه خودرو در بور برخی کارشناسان اقتصادی نیز مسیری تا حدودی مشابه برای این منظور طراحی کردند تا علاوه بر حذف قرعه‌کشی از فرآیند عرضه به نوعی آرامش را به بازار تزریق کند

پیشنهاد فروش خودرو مانند عرضه اولیه سهام!

مهدی نصرتی دیپر کارشناسخودرو هم اعلام کرد: پیشنهاد می‌ شود همان مسیری که در عرضه اولیه سهام مورد استفاده قرار می‌گیرد در عرضه خودرو نیز استفاده شود. اگر فرض شود خودرویی ۸۰ میلیون تومان قیمت دارد، ۸۰ میلیون بن به ارزش هر بن یک تومان عرضه می‌شود.  مردم می‌توانند ثبت‌سفارش ‌کنند و به هرکسی تعداد معدودی بن می‌رسد.

وی افزود: با پولی که مردم پرداخت می‌کنند ۸۰ میلیون تومان به ازای هر خودرو به خودروساز می‌رسد. حالا بازار ثانویه برای این بن‌ها تشکیل می‌شود. کسانی که واقعا قصد خرید خودرو دارند، باید وارد این بازار شوند و از بقیه مردم ۸۰ میلیون بن بخرند تا خودرو را تحویل بگیرند. بی تردید قیمت این بن‌ها در بازار ثانویه بالا می‌رود تا جایی که قیمت خرید خودرو از طریق بن به قیمت بازار نزدیک می‌شود.

نصرتی ادامه داد: مسیر آخر نیز بازگشت به شیوه سابق عرضه محصول توسط خودروسازان است که در میان مصرف‌کنندگان منتقدان زیادی داشت و همین انتقادها سبب ایجاد مسیر قرعه‌کشی شد. اگر سیاست‌گذار خودرویی به شیوه سابق بازگردد هیچ برنامه اصولی برای مدیریت بازار خودرو ندارد و تنها به دنبال حذف قرعه‌کشی از مسیر عرضه خودرو است و به تبعات منفی این مسیر جایگزین بی‌توجه خواهد بود.

کد خبر 8168

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 16 =