تفاهم‌نامه ایران و روسیه در مرحله تدوین است

تفاهم‌نامه ۲۵ ساله ایران با چین امضا شده و این تفاهم‌نامه باید به یک سند سری بالادستی تبدیل و مرحله تصویب در مجلس را نیز طی کند. سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت منظور وزیر خارجه از اجرای توافق با چین رفع موانعی بود که بعد از تحریم‌ها پیش آمده بودند، توافق ۲۵ ساله هنوز به مرحله اجرا نرسیده است.

به گزارش بیدار بورس، محمود عباس زاده مشکینی، نماینده مشکین شهر و سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در رابطه با "سرگذشت قرارداد ایران با روسیه و چین" گفت: تفاهم نامه ایران و روسیه در مرحله تدوین است و به مرحله امضا نرسیده است. مقدمات کارهای کارشناسی در حال فراهم شدن است، اما تفاهم نامه ۲۵ ساله ایران با چین امضا شده و این تفاهم نامه باید به یک سند سری بالادستی تبدیل و مرحله تصویب در مجلس را نیز طی کند. تفاهم نامه و برنامه مشترک به مرحله اجرا نرسیده است. صرفا یک تفاهم نامه کلی است که چارچوب ها را مشخص می کند.

مشکینی در رابطه با اظهارات اجرایی شدن توافق ایران و چین تصریح کرد: بخش خصوصی و وزارتخانه ها، صدها قرارداد با بخش خصوصی چین داشتنه اند و ما چندین سال است که با چین کار می کنیم. برای برخی از این قراردادها مانعی پیش آمده بود، با اطلاعاتی که من کسب کردم منظور از اجرا، حل موانع آن قراردادها است. یکسری قراردادها نیز قبلا تهیه شده بود و با توجه به این که بخشی بوده و نیاز به مصوبه مجلس نداشته از چند سال پیش داشته به مرحله اجرا در آمده است.

وی ادامه داد: بعد از تحریم ها یکسری مشکلاتی پیش آمد، وقتی یک چارچوب کلی و تفاهم نامه مشترک کلی امضاء شد، موانع رفع شدند. خود این تفاهم نامه مشترک قرار است تبدیل شود به یک سری اسناد بالادستی و قرارداد که مصداق آن به قانون اساسی بر می‌گردد. هر قرارداد بزرگی در هر جای دنیا باید از حمایت مجلس برخوردار شود تا محکم‌تر شود و ضمانت اجرایی بیشتری داشته باشد. این ها هم اگر به آن مرحله برسد طبیعتی است آنجایی که لازم است به هرحال به مجلس آمده و مراحل مجلس را هم طی خواهد کرد.

نماینده مردم مشکین شهر در رابطه با این که آیا ایران بعد از روسیه و چین با ترکیه هم قرار داد بلندمدت خواهد بست؟ تصریح کرد: توصیه مجلس این است ما با همه کشورهای دنیا متناسب با ظرفیت آن کشور یک نقشه راه و یک برنامه برای ایجاد ارتباط داشته باشیم. کشور ایران یک کشور بسیار قدرتمند و با ظرفیت است. طبیعتا با مناسبات حاکم در جهان این پیمان‌های دو جانبه و چند جانبه به خاطر خاصیت هم افزایی بسیار مهم و تاثیرگذار هستند. کشورهای منطقه هم در اولویت هستند، ترکیه هم از این قاعده مستثنی نیست و یک کشور قابل توجه ای است. امیدوارم که این شرایط را برای کشورهایی مثل هندوستان هم داشته باشیم به نظرم ما در حال ایجاد توازن خوبی هستیم.

وی در ادامه گفت: شما اگر بخواهید با کشوری ارتباطتان بیشتر شود، اصولا باید تفاهم نامه جامع داشته باشید. یعنی برای ارتقاء سطح ارتباط دو کشور از سطح عادی به سطح استراتژیک اصولا باید زمان قابل توجهی پیش‌بینی شود و کلیات تصویب شود. هر چه این پیمان‌ها استراتژیک‌تر شود طبیعتا دایره شمولش هم بیشتر می‌شود، دایره اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، همه این‌ها را در بر می‌گیرد. ایران هم از این سازوکار در راستای منابع ملی خودش استفاده می‌کند، الان ایران خوشبختانه شکل دهنده یک بلوک قدرت در شرق عالم شده است. به نظر من سه پایه اصلی قدرت شرق را ایران، چین و روسیه تشکیل می‌دهند. و این در آینده نزدیک در مناسبات حاکم بر جهان و توازن در نظام بین الملل بسیار تاثیرگذار خواهد شد.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی درباره انتقادها به تمایل به سمت شرق تاکید کرد: تقویت ارتباط ما با کشورهای شرقی به معنای نفی ارتباط با کشورهای غربی نیست. ما با کشورهای غربی هم متناسب با شرایط ارتباط برقرار می‌کنیم. اما وقتی کشوری حاضر نیست در کشور ما سرمایه گذاری کند، یا اگر یک شرکتی سرمایه گذاری کند تنبیه اش می‌کنند، چه انتظاری از ما وجود دارد. قرار نیست که برویم در صف انتظار و التماس بایستیم. کشور ما کشور قدرتمندی است. ما ظرفیت‌هایی داریم که کشورها برای تامین نیازهای خودشان با ما ارتباط برقرار می‌کنند، غیر از رژیم صهیونستی با همه کشورهای مشروع دنیا ارتباط برقرار می‌کنیم. در راستای منافع ملی خود و اجازه سوء استفاده هم به هیچ کشوری نمی‌دهیم.

وی در رابطه با قرارداد با کشورهای آفریقایی افزود: ما از کشورهای آفریقایی غافل شده ایم، به هرحال ظرفیت بسیاری در کشورهای آفریقایی داریم هم از حیث اقتصادی و هم سیاسی، ما از دولت خواستیم که در مورد آفریقا تجدید نظر کنند، معاونت مربوط به کشورهای آفریقایی باید تقویت شود.

مشکینی گفت: پاکستان هم کشور مهمی است و از قبل هم با ما یکسری تفاهم نامه در خصوص امنیتی دارد. در برهه ای از زمان، متاسفانه از خاک پاکستان اقداماتی علیه ما شده است و برخلاف منافع ایران، تروریست‌ها سوء استفاده کرده‌اند. در حالی که ما با پاکستان مشترکات فرهنگی زیادی داریم، از نظر سیاسی هم بعد از انقلاب به هم نزدیک بوده ایم. سفرها بین مقامات امنیتی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان به صورت طبیعی انجام می گیرد. امیدواریم که برکاتی داشته باشد. با پاکستان یک مسائل مشترکی داریم که باید در مورد این‌ها هماهنگی‌های لازم صورت بگیرد، از جمله مربوط به افغانستان و بحث کنترل قاچاق مواد مخدر که برای مدیریت آن ها نیاز است بین دو کشور هماهنگی‌های جدی صورت بگیرد.

کد خبر 13802

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 6 =