۱ اسفند ۱۴۰۰ - ۰۹:۴۵
سمت و سوی بورس در پایان ۱۴۰۰

«چه می‌شود؟»، «چه بخریم؟» دو پرسشی که این روزها اکثر سهامداران خرد در گروه‌ ها و شبکه‌ های اجتماعی از کارشناسان و متخصصان حوزه بورس می‌ پرسند.

 به گزارش بیداربورس به نقل از دنیای‌اقتصاد، چندین‌ماه چشم انتظاری از زمان شروع مذاکرات، برای اعلام نتیجه مذاکرات وین و نزدیک‌شدن به پایان سال ‌پرماجرای ۱۴۰۰ باعث شده است که فضای مبهم و پر استرسی برای سهامداران خرد ایجاد شود. آنهایی که قصد ورود به بازار را دارند و فکر می‌کنند که شرایط بازار تغییر می‌کند، دست به‌عصا حرکت می‌کنند و آنهایی هم که در بازار حضور دارند، چه می‌خواهند خارج شوند و چه بمانند، استرس و ترس و لرز روزهای آینده را دارند.

در این گزارش از کارشناسان حوزه بورس درباره وضعیت بورس در اسفندماه پرسیدیم. آنها جدای از پیش‌بینی‌هایشان درباره وضعیت بورس در آخرین هفته سال، گوشه چشمی هم به مذاکرات احیای برجام داشتند و توصیه‌های کاربردی هم به سهامداران خرد درباره حضور در بازار یا ورودشان کرده‌اند.

*بازار سرمایه چشم‌انتظار اخبار سیاسی

الناز جمالی، کارشناس بازار سهام: بازار سرمایه هفته اول اسفندماه را با برتری خریداران در نمادهای خودرویی و بانکی آغاز کرد و می‌توان گفت اخبار مثبت برجام و زمزمه‌های توافق خوبی که در حال صورت گرفتن است، موجب شد تا آغاز هفته به کام گروه‌های تاثیرپذیر از این موضوع و شیفت‌شدن نقدینگی از سایر گروه‌ها و حرکت به سمت نمادهای تاثیرپذیر از این موضوع باشیم، اما فراموش نکنیم که در واقع در ‌ماه اسفند قرار داریم، یعنی آخرین ‌ماه سال ‌که به‌صورت سنتی هر سال ‌فشار فروش را بر بازار خواهیم داشت، چراکه این فشار فروش ناشی از تسویه اعتبار کارگزاری‌ها است و خیلی از شرکت‌های سرمایه‌گذاری با توجه به اینکه باید حقوق و عیدی پرداخت کنند به فروش سهام روی می‌آورند.

همچنین سایه مذاکرات نیز بر بازار سرمایه سنگینی می‌کند و به‌تبع اثرات آن را در اولین روز معاملاتی هفته هم شاهد هستیم و احتمالا در نوروز یا حتی زودتر، شنونده یک خبر سیاسی از مذاکرات هسته‌ای و یک توافق قابل‌توجه باشیم و وضعیت بازار سرمایه را برای سال‌۱۴۰۱ متفاوت خواهد کرد. در شرایط فعلی بیشترین توجهات بازار سرمایه به اخبار است و همین موضوع موجب شده تا ما شاهد ورود منابع جدیدی به بازار سرمایه در ماه‌های اخیر نباشیم و تنها بازار سرمایه می‌توان با پول‌های تازه به روند متعادل بازگردد.

این روزها بیشتر در اکثریت نمادها شاهد روندی نوسانی و خنثی هستیم که با روشن‌شدن موضوعات سیاسی از جمله برجام می‌توان انتظار داشت تا بازار سرمایه روند خود را تعیین کند و از بلاتکلیفی خارج شود.

*سهم‌هایی با سود تقسیمی

مصطفی محبی‌مجد، کارشناس بازار سهام: در حال‌حاضر شرایط بازار طوری شده است که با دو سال قبل فرق دارد و نمی‌شود هفتگی آن را نگاه کرد، به این دلیل که وقتی که پول از بازار سرمایه رخت برمی‌بندد، سرعت تحولات را هم با خودش پایین می‌آورد.

در حال‌حاضر بسیاری از افراد بازاری هنوز دارند طبق روال سال‌۹۹ که پول در بازار بود کار می‌کنند، اما این موضوع مساله‌ای اشتباه است، چراکه چون پولی در بازار نیست، اخبار مثبت هم از بین می‌رود و تاثیر آنچنانی روی بازار نمی‌گذارد.

برای همین هم است که می‌گویم الان که پولی در بازار نیست، سرعت تحولات و برداشت‌کردن از اخبار مثبت به‌شدت پایین است. البته حالا که صحبت از نبودن پول در بازار شد، این نکته را هم اضافه کنم که این مساله خودش معلول است و علت‌های دیگری دارد که به خاطر مذاکرات و افت دلار نیست. نکته دوم این است که مردم به‌شدت برحذر باشند که بخواهند بین صنایع بچرخند.

این استراتژی معاملاتی مخصوص سال‌هایی است که دوران رشد داشته‌ایم، بنابراین در این دوران، باید سهم‌های خوب را انتخاب کنند و با دید یک‌ساله به پای آنها بمانند. برای مثال فولادمبارکه اصفهان سهم خوب و بزرگی است که الان اگر آن را خریداری کنند، در مجمع به اندازه بیش از ۲۷ تا ۲۸‌درصد از قیمت حال‌حاضر آن سود به سهامداران تعلق می‌گیرد.

تاسیکو هم به همین شکل است که شرکت بزرگی است و در آن شرکت‌های بزرگ و استخوان‌داری وجود دارند. در صنعت سرب و روی، کروی هم گزینه خوبی است.

به‌طور کلی، تاکید من روی این موضوع برای سهامداران خرد است که شرکت‌هایی که فروش خوبی را در این ۱۰‌ماه با ارائه گزارش‌ها، محقق کرده‌اند را بخرند، هرچند ممکن است این هفته و هفته بعد منفی باشند یا درجا بزنند اما به محض اینکه به مجمع برسند، سود ۳۰‌درصدی به سهامدارانشان می‌دهند.

نکته سوم هم این است که انتظار می‌رود بازار از این هفته مثبت شود و رویکردم این است که صنایع فلزی و پالایشگاهی بهتر معامله شوند. توصیه می‌کنم که سرمایه‌گذاران سهام  DPS محور بخرند، چراکه امسال سالی نیست که کسی بخواهد ریسک بزرگی انجام بدهد.

جدا از سهم‌هایی مثل بانکی و خودرویی نفع اصلی برای شرکت‌های تولیدکننده است چراکه در مرحله اول به‌خاطر اینکه به نرخ جهانی می‌فروشند و در کل اگر توافق شود بازار سرمایه ما رشد خیلی خوبی می‌کند.

مساله‌ای که به نفع اقتصاد و بازار سرمایه است، اما با توجه به سال‌هایی که درباره توافق برجام گذشته است، باید بگویم که من خیلی به این موضوع خوشبین نیستم و توصیه‌ام به سهامداران این است که حتی اگر توافقی هم حاصل شد، مفروضات خود را بر اساس سود تقسیمی شرکت‌ها بچینند و استراتژی خود را بر اساس واقعیت قرار بدهند. برای همین هم توصیه‌ام این است که به بهانه احتمال بالای احیای برجام نروند سهام خودرویی بخرند. بهتر است در این شرایط سهام شرکت‌هایی با سود تقسیمی را خریداری کنند.

*وضعیت کلی بازار خوب نیست

شایان کرمی، کارشناس بازار سهام: با توجه به اینکه نزدیک به تحقق توافق هسته‌ای و احیای برجام هستیم مسلما اثری که توافق می‌تواند داشته باشد در ابتدا روی نرخ ارز است و بعد از آن هم تاثیر کاهشی روی نرخ نفت خواهد گذاشت، در نتیجه اگر منابع ارزی در اختیار دولت قرار بگیرد، احتمال کاهش نرخ ارز در میان‌مدت وجود دارد و نهایتا چشم‌انداز رشدی برای ارز دیده نخواهد شد.

از طرف دیگر آمار تورم آمریکا طبق آخرین گزارش‌ها بالای ۷‌درصد بوده است و احتمال اتخاذ سیاست‌های انقباضی شدید و بالا بردن نرخ بهره، نه‌تنها در آمریکا بلکه توسط بانک مرکزی اروپا هم وجود دارد. کامودیتی‌ها هم رشدی نداشته‌ و شاخص VIX بالای بیست واحد قرار گرفته است، در نتیجه با توجه به خروج منابع از تالار شیشه‌ای و اینکه پولی در بازار نیست و همچنین بالا بودن نرخ سود، وضعیت کلی بازار خوب نیست.

از طرفی، پایان سال ‌هم نزدیک است و احتمالا فشار فروش اعتباری‌ها و تسویه کارگزاری‌ها را هم در پیش داریم، اما برای آن دسته از سهامدارانی که می‌خواهند در بازار حضور داشته باشند یا به بازار ورود کنند، صنایع بانکی، خودرویی و همچنین حمل‌ونقل که ریال‌محور هستند و با توجه به پول محدودی که در بازار وجود دارد امکان رشد تحت‌تاثیر اخبار مذاکرات وجود دارد، اما درباره سایر بازار اینکه می‌گوییم اخبار پیش‌خور شده‌اند و احتمال رشد روی سایر صنایع کمرنگ‌تر است.

*فعلا سرمایه‌گذاران با فرمان احتیاط پیش می‌روند

حمیدرضا فاروقی، کارشناس بازار سهام: مذاکرات هسته‌ای فعلا به این سمت رفته است که به نتیجه خواهد رسید و در نتیجه آن قیمت دلار افت کرده است و همچنین قیمت خیلی از سهم‌ها در این مقطع روند نزولی داشته‌اند، بنابراین تا حدودی با فرض اینکه مذاکرات بین‌المللی احیای برجام به نتیجه خواهد رسید، بازار سهام و قیمت دلار خودشان را تطبیق داده‌اند.

اگر مذاکرات به نتیجه برسد شاید دلار تا درصدی محدود بازهم افت کند و شاید نوسان مقطعی هم در بازار داشته باشیم اما عمده بحث روی این مساله است که مذاکرات بین‌المللی احیای برجام به نتیجه می‌رسد و افت دلار روی این موضوع تا الان هم در بازارها لحاظ شده است، اما این ابهام بازهم بر بازار سنگینی می‌کند و سرمایه‌گذاران فعلا ترجیح می‌دهند چه در خرید و چه در ورود به بازار صبر کنند تا به‌طور مشخص و قطعی نتیجه مذاکرات بین‌المللی احیای برجام کاملا مشخص شود.

فارغ از بحث مذاکرات هسته‌ای از جمله ابهامات دیگر که جزو دغدغه و نگرانی‌هایی است که در مشارکت سرمایه‌گذاران و ورود منابع به بازار تاثیرگذار است، قیمت‌های جهانی است. درخصوص چشم‌انداز سال‌جدید میلادی که نرخ بهره را بانک‌های مرکزی دنیا از قرار معلوم طی چند مرحله افزایش خواهند داد، این هم گزینه‌ای است که روی بازار ما سنگینی می‌کند.

در نهایت این عوامل باعث می‌شود که تا به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای و رفع دیگر ابهامات، سرمایه‌گذاران جانب احتیاط را رعایت کنند و در کل بازار ما فعلا در وضعیت خنثایی قرار دارد و انتظار می‌رود در همین محدوده فعلی نوسانات خیلی جزئی داشته باشد و شاهد روند مثبت رو به بالا یا رو به پایین نباشیم.

کد خبر 13884

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 12 =