به گزارش بیداربورس، سعید محمد، در جلسه با اعضای هیئت مدیره مجمع کارآفرینان ایران، اظهار کرد: مناطق آزاد خودگردان هستند و ردیف بودجه ندارند. بنابراین مدل خوبی از اقتصاد بدون نفت و بدون وابستگی به بودجه دولت است و میتواند مدل و الگوی خوبی برای کشور باشد.
وی با بیان اینکه توسعه مناطق آزاد مبتنی بر بخش خصوصی است، از فعالیت ۲۵۰۰ واحد صنعتی و ۵۰۰ هزار اشتغال در این مناطق خبر داد.
۷۵ درصد تجارت چین از مناطق آزاد
محمد با اشاره به فعالیت ۵۴۰۰ منطقه آزاد و ویژه در دنیا که ۷۵ درصد آنها موفق بودند، گفت: چین ۲۵۰۰ منطقه آزاد و ویژه دارد و ۷۵ درصد تجارت چین از این مناطق انجام میشود. در کشورهای اطراف هم رقابت سنگینی برای جذب سرمایهگذاران در مناطق آزاد در جریان است و معافیتهای مالیاتی و مشوقهایی در نظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه عدهای معتقد بودند مناطق آزاد محل رانت و قاچاق است، تصریح کرد: در این شرایط هر مشوقی باید اول رفع اتهام میکردیم. البته الان فضای ذهنی تا حدودی بهبود پیدا کرده است. خطاهایی در گذشته اتفاق افتاده از جمله اینکه به ایجاد مناطق آزاد به چشم محرومیتزدایی نگاه شده بود. به هشت منطقه هم بسنده نکردند، بلکه هفت منطقه دیگر هم اضافه کردند که ما مخالف بودیم، چون ابتدا باید این هشت منطقه به ظرفیت میرسید.
محمد ادامه داد: وسیع شدن بیش از حد در منطقه آزاد مثل منطقه آزاد ماکو هم یکی دیگر از اشتباهات است، چرا که باعث میشود داخل آن سکونتگاه ایجاد شود. مثلاً خرمشهر و آبادان محرومیت بعد از جنگ دارند و باید به آنها رسیدگی شود. عدهای میگویند آنها را به داخل مناطق آزاد بیاوریم که اشتباه است؛ چون برای در نظر گرفتن معافیتها و مشوقها محدودیت ایجاد میکند. این موارد در هفت منطقه آزاد جدید لحاظ شده است.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد اقتصادی کشور درباره گمانهزنیها مبنی بر واردات بی رویه به مناطق آزاد نیز گفت: این برچسبی که مناطق آزاد فقط محل واردات است تا حدودی برطرف شده است. سال گذشته تراز تجاری در این مناطق بالانس و صادرات و واردات برابر شده است. همچنین ۳۱ درصد صادرات از مبدا مناطق آزاد بوده است.
تعیین تکلیف بورس بینالملل به زودی
وی همچنین از سرمایه گذاری ۳۶ هزار میلیارد تومان در سال گذشته در مناطق آزاد خبر داد و گفت: سه ماهه اول امسال هم ۶۰۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری در مناطق آزاد انجام شده است. بحثهای مربوط به بانک آفشور و بورس بین الملل نیز در جریان است و طبق اعلام کمیسیون اقتصادی تا یک ماه آینده تکلیف بورس بین الملل مشخص و در شورای عالی بورس تصویب خواهد شد. همچنین مسائل طولانی مدت که بانک مرکزی برای فعالان اقتصادی دارد میتواند در بانک آفشور حل و فصل شود.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد اقتصادی کشور همچنین در جمع خبرنگاران از تسهیل صدور مجوزها در مناطق آزاد خبر داد و گفت: بانک آفشور میتواند خدمات پولی، بانکی و بیمهای و همچنین در بخش بازار سرمایه به تولیدکنندگان ارائه دهد. در مورد بورس بینالملل قول مساعد داده شده و بعد از تصویب راهاندازی خواهد شد. در مورد بانک آفشور هم پیشنهاد سرمایهگذاران به بانک مرکزی ارائه شده و در صورت تایید برای راهاندازی اقدام خواهد شد.
آف شور بانک به عملیات بانکی اطلاق میشود که توسط یک بانک واقع در منطقه یا سرزمینی غیر از سرزمین اصلی که اغلب جزایر متعلق به دولت حاکم بر سرزمین اصلی به شمار میروند با اشخاص غیرمقیم و با پول خارجی و در مقیاس بزرگ انجام میشود.
فرصت مناطق آزاد مشترک با کشورهای همسایه برای تولیدکنندگان
محمد با بیان اینکه در حال حاضر ۷۹ مجوز منطقه ویژه اقتصادی صادر شده که ۳۳ تا فعال شده و فعالان اقتصادی میتوانند از ۴۶ مجوزی که هنوز فعال نشده استفاده کنند، اظهار کرد: کشورهای اطراف هم علاقه مند به سرمایهگذاری در مناطق آزاد کشور هستند. راهاندازی مناطق آزاد مشترک هم دنبال میشود که یعنی هم ایران و هم کشورهای اطراف اراضی خود را در اختیار تولیدکنندگان کشورهای طرف مقابل قرار دهند. حسن این طرح این است که اگر تولیدکنندهای ۲۰ درصد تولید خود را در کشور همسایه انجام دهد به عنوان مبدا میتواند از آن کشور محصول صادر کند.
به گفته وی این کشورها عمدتا پروتکلهای خوبی با سایر کشورها دارند، برای مثال تعرفه صادرات از عراق به روسیه به کل کشورهای عرب صفر است. سایر کشورها هم مزیتهایی دارند. کشورهای همسایه هم میتوانند از انرژی ارزان ایران بهرهمند شوند.
نظر شما