پیوند بازار سرمایه و مسکن با پیشنهاد انتقال ۱۰ تا ۲۰ درصد معاملات به بورس کالا

نخستین مدیرعامل فرابورس با اشاره به چالش اصلی ورود ملک به بورس کالا پیشنهاد داد با انتقال ۱۰ تا ۲۰ درصد معاملات مسکن به بورس کالا، پیوند مناسبی میان بازار سرمایه و مسکن رقم می خورد.

به گزارش بیداربورس، مصطفی امید قائمی در یادداشتی با بیان اینکه رنج شفاف نبودن بازار املاک و قیمت‌های ناعادلانه، سال‌ها است وبال گردن اقتصاد شده، اعلام کرد: در همین حوزه پیشنهاد عرضه املاک در بورس کالا از اقدامات بسیار خوبی است که به شفافیت این بازار کمک شایانی می‌کند. هرچند عوامل بسیاری بر روی قیمت یک ملک تاثیر می‌گذارد اما شفاف شدن بازار مسکن از طریق عرضه املاک در بورس کالا می‌تواند به مرور تاثیر مثبتی بر افزایش تولید و کاهش قیمت در این بازار داشته باشد.

در این بین، چالش اصلی ورود ملک به بورس کالا این است که یک کالای ناهمگن است و شاید اساسا به‌سختی استانداردپذیر باشد پس چگونه باید در بورس عرضه شود؟ مشخصا کالایی که در بورس ارائه می‌شود باید استاندارد باشد تا امکان مقایسه آن با انواع مشابه و معامله برای آن فراهم شود. ملک در حال حاضر بسته به موقعیت، قیمت‌های بسیار متفاوتی را به خود اختصاص می‌دهد. اینکه ملک در کجا واقع شده و چه شرایطی داشته باشد، قیمت آن را به‌شدت متاثر می‌کند.

برای وارد کردن چنین کالایی به بورس می‌توان روش‌هایی یافت که قیمت ملک را استانداردپذیر کند. بطور مثال تبدیل واحد طبقه با استانداردهایی به ضریب مرغوبیت، تبدیل واحد متر پایه به ضریب طبقه، بدست آوردن ضریب مرغوبیت بر اساس اعداد و ارقام کارشناسی‌شده، استفاده از صندوق‌های زمین ساختمان، فروش‌های متری مسکن یا اوراق مشارکت قابل تعویض یا تبدیل به متر باشد.

به علاوه می‌توان اوراقی را تعریف کرد که قابلیت معاوضه با واحدهای ساختمانی را در پایان دوره داشته باشد. همچنین بهتر است امکان هماهنگ شدن عرضه و تقاضا با یکدیگر برای شکل‌گیری بهتر معاملات و تغییر فرهنگ معاملاتی حال حاضر در خرید و فروش مسکن فراهم شود. باید از تجربه دیگر کشورها و مسیری که بتوان یک بازار شفاف و متناسب برای خرید و فروش ملک ایجاد کرد هم استفاده کرد.

بورس کالا هم می‌تواند مثل بورس اوراق بهادار روزی به جایی برسد که علاوه بر صنایع، آحاد مردم وارد آن شوند و اقدام به خرید و فروش ملک به شیوه های مختلف کنند. در واقع ورود مسکن به بورس می تواند نقطه آغازی برای شفاف شدن بازار ملک باشد. از طرف بورسی شدن مسکن می تواند برای بسیاری از سرمایه‌گذارانی که دارایی‌ها را بصورت ملک نگهداری می‌کنند نیز جذاب باشد. از سوی دیگر در حال حاضر موضوع داغ اماکن مسکونی خالی که باعث کاهش عرضه و افزایش قیمت ملک شده نیز می‌تواند با رونق معاملات املاک در بورس کالا و شفافیت مبادلات به کلی مرتفع شود.

بطور کلی اگر بتوان بازار شفافی برای عرضه‌کنندگان، تولیدکنندگان و متقاضیان متعدد و متکثر مسکن ایجاد کرد، قیمت ملک شفاف‌تر، بهتر و عادلانه‌تر کشف خواهد شد. ایجاد یک شاخص ملکی که همه بتوانند بر اساس آن خرید و فروش کنند، روی قیمت مسکن تاثیرگذار خواهد بود و حتی بعید نیست رونق معاملات مسکن در بورس کالا و به تبع آن شفاف شدن این بازار در بلندمدت به نزولی شدن قیمت ملک بینجامد.

پیش‌بینی در خصوص آینده بازار مسکن که در بورس کالا متاثر شده باشد، این است که اگر بتوان حجمی بین ۱۰ تا ۲۰ درصد معاملات مسکن را به بورس منتقل کرد در این طرح موفق عمل شده است. اکنون بالا رفتن و پایین آمدن تسه‌های بانک مسکن به نوعی روند معاملات ملک را نشان می‌دهد. بنابراین با انتقال حدود ۱۰ درصد معاملات مسکن به بورس به شاخصی برای معاملات املاک مبدل می‌شود.

بر این اساس می توان آینده روشنی را برای عرضه ملک در بورس متصور بود. اگر بخشی از معاملات مسکن به بورس منتقل شود، پیوند مناسبی میان بازار سرمایه و مسکن رقم می خورد و می توان در جهت رشد تولید و بهبود کیفی تولید اقدامات مناسبی انجام داد.

کد خبر 2301

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 2 =