*نقدینگی به ۵۶۷۷ هزار میلیارد تومان رسید
به گزارش بیداربورس در پایان مهر ۱۴۰۱ ،رقم نقدینگی کشور با افزایش ۳۴.۳ درصدی نسبت به ماه مشابه سال قبل به ۵۶۷۷ هزار میلیارد تومان رسید که عامل مسلط در رشد آن از منظر عوامل موثر بر عرضه، افزایش پایه پولی و از منظر اجزای تشکیل دهنده، رشد سپردههای دیداری (جزء سیال نقدینگی) بوده است. در پایان مهر ماه ۱۴۰۱ ،نسبت پول به شبه پول حدود ۲۹ درصد بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حدود ۵ واحد درصد افزایش یافته است. این رقم که میزان سیالیت نقدینگی را نشان میدهد میتواند شاخصی پیشنگر، برای تورم باشد. درواقع این شرایط سبب تبدیل سریعتر پول به کالا و دارایی خواهد شد و افراد تمایل کمتری به نگهداری سپردههای مدتدار دارند که از حیث عدم ماندگاری منابع در نظام بانکی و آثار تورمی از مسیر افزایش تقاضا میتواند نگرانکننده باشد.
*رشد ۳۴.۵ درصدی پایه پولی
پایه پولی در پایان مهر ۱۴۰۱ ،با رشد ۳۴.۵ درصدی نسبت به ماه مشابه سال قبل، به حدود ۷۱۳ هزار میلیارد تومان رسید که عامل مسلط در افزایش آن، رشد خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی و خالص سایر اقلام بانک مرکزی هردو با مشارکت حدود ۸.۱۵ واحد درصدی است. در این ماه خالص مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی، مشارکت منفی در افزایش پایه پولی داشته که دلیل اصلی آن با توجه به افزایش بدهی بخش دولتی به این بانک، افزایش ۲۴.۱ درصدی سپردههای بخش دولتی نزد بانک مرکزی بوده است.
*۱۷۳ هزار میلیارد تومان بدهی دولت به بانکها
بدهی دولت به بانک مرکزی در مهر ۱۴۰۱ با افزایش حدود ۴.۴ درصدی نسبت به ماه مشابه سال قبل، به حدود ۱۷۳ هزار میلیارد تومان رسیده است.
*بدهی ۴۱۸۷ هزار میلیارد تومانی غیردولتیها
بدهی بخش غیردولتی به بانکها و موسسات اعتباری نیز در مهر ۱۴۰۱ به حدود ۴۱۸۷ هزارمیلیارد تومان رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل تقریبا ۳۸.۹ درصد رشد داشته؛ در حالی که سپردههای این بخش، رشد ۳۴.۴ درصدی را تجربه کرده و به حدود ۵۵۸۱ هزارمیلیارد تومان رسیده است.
خبرنگار: گلاره کحالی
نظر شما