علی سجادی، مدیرعامل شرکت مشاور سرمایهگذاری امین نیکان آفاق در خصوص روند این روزهای بازارسرمایه به بیداربورس گفت: به صورت تاریخی بازارسرمایه همواره همبستگی کاملا مثبتی با نرخ ارز و تورم دارد؛ اما در دو سال اخیر به دلایل مختلف و ابهاماتی که بر بازارسرمایه حاکم بود موضوع همبستگی به تاخیر افتاده و بازارسرمایه نتوانسته هماهنگ با آنها حرکت کند.
به عقیده این کارشناس بازار، بورس به واسطه جهشهای ارزی و تورمی که در اقتصاد کشور وجود دارد، پتانسیل بالایی برای رشد دارد که تاکنون به دلیل ناآرامیهای بینالمللی خصوصا در مورد روسیه، رشد بورس به تعویق افتاده است.
*نگاه کوتاهمدت به بازار
سجادی عامل بعدی موثر در نوسانات بازار را متغیر ترس دانست و گفت: به دلیل اتفاقات سالهای گذشته در بازار سرمایه، یک ترس تاریخی در بازار وجود دارد که سبب میشود عمده فعالان بورسی نگاه کوتاهمدت برای سرمایهگذاری در این بازار داشته باشند، این در حالی است که در تمامی کشورهای پیشرفته بازارسرمایه به عنوان بازاری بلندمدت شناخته میشود. اما در ایران به واسطه تجربیات تلخ گذشته، سرمایهگذاران چه خرد و حتی نهادی نگاهی کوتاه مدت به بازار دارند و به محض کسب سود ۱۰ الی ۱۵ درصدی به قصد شناسایی سود، نقد میشوند.
*رشد مستمر احتمالی
مدیرعامل شرکت مشاور سرمایهگذاری امین نیکان آفاق ادامه داد: با این اوصاف نکته مهم این است که متغیرهای تاثیرگذار بر روند بازار به قوت خود باقی مانده و عملا در بازه حداقل میانمدت چشم انداز مثبتی در بازار وجود داشته باشد که بتوان به پشتوانه آن رشد مستمر ایجاد شود.
*کدام شرکتها رشد میکنند؟
این کارشناس بازار در خصوص عوامل تاثیرگذار بر بازار گفت: غیر از بحثهای تورمی که مطرح شد میتوان به این مهم اشاره کرد که بخش مهمی از بازار سرمایه ایران کامودیتی محور بوده و این شرکتها درآمد ارزی دارند بنابراین به صورت مستقیم از صادرات و فروشهای داخلی حتی با یک تاخیر زمانی از افزایش نرخ ارز تاثیر میگیرند.
وی افزود: درواقع میتوان گفت کامودیتیمحورها به صورت مستقیم از افزایش نرخ ارز منتفع میشوند و باتوجه به درآمدهای ارزی که دارند میتوانند به عنوان کاندیدای اول رشد بازار شناخته شوند.
اما در حالت کلی در اقتصاد کشور تورم داریم که بسیاری از شرکتها هم از منظر درآمدی تحت تاثیر این فاکتور قرار میگرند، چراکه ارز جایگزینی شرکتها کاملا تحت شعاع افزایش ارز قرار خواهد گرفت بنابراین اگرچه از فاکتور افزایش نرخ ارز سایر شرکت ها هم تاثیر میگرند اما کامودیتیمحورها از جمله شرکتهای فلزی، معدنی، پتروشیمی و حتی پالایشیها در جایگاه نخست این صف قرار دارند.
*خودروییهای جامانده
سجادی در خصوص روند خودروییای بازار و احتمال لیدری آنها در بازار گفت: خودروییها تحت تاثیر ابهامات قرار دارند و هنوز به صورت کامل موضوع عرضه محصولاتشان شفاف نشده است، درواقع با وجود افزایش قیمتهای سنگینی که در بازار وجود دارد، بازار هنوز متقاعد نشده چه بخشی از آن به شرکت خودروساز میرسد. با این اوصاف میتوان گفت خودروییها از آن دسته سهم های جامانده بازار هستند که قربانی ابهامات سیاستگذار شده و از رشد اخیر بازار بیبهره مانده اند.
خبرنگار: نازنین درویشی
نظر شما