شفافیت؛ علت اصلی انتقادات به عملکرد بورس کالا

شاهین چراغی گفت: اگر چه بورس کالا زیر ساخت مقرراتی و نرم افزارهای معاملاتی پیشرفته‌ای دارد که توسط متخصصین و نیروهای جوان همین کشور طراحی و نوشته شده اما از این بستر در حد ظرفیت استفاده نشده و عمدتا رانت‌خوران در دولت‌های مختلف علاقه‌مند به فروش محصولات از طریق مذاکره با مدیران شرکت‌ها و… هستند.

به گزارش بیداربورس شاهین چراغی عضو سابق شورای عالی بورس، در رابطه با کارکرد و تاثیرات بورس کالا بر صنایع تولیدی کشور اظهار کرد: برخی اشخاص که نسبت به عملکرد بورس کالا اطلاعات کافی ندارند اظهاراتی را مبنی بر این که این بازار موجب افزایش قیمت محصولات شده انجام می‌دهند یا آنکه در برخی مواقع شنیده می‌شود ، عرضه‌کنندگان از عدم پذیرش قیمت‌های فروش بالاتر محصولاتشان در بورس کالا گلایه دارند.

او در ادامه افزود: باید پذیرفت در اقتصادی که با تحریم مواجه است و واردات و صادرات کالاها در آن با دشواری‌هایی همواره صورت می‌گیرد، دولت در مکانیزم قیمت‌گذاری‌ قیمت پایه یا دامنه نوسانات بورس کالا تاثیرگذار خواهد بود.

عضو سابق شورای عالی بورس تاکید کرد: بورس کالا همواره در حال تلاش است تا نظرات دولت‌ها را در بستری شفاف و قابل رویت پیاده‌سازی‌ کند تا معاملات این بورس برای نهادهای نظارتی قابل دسترسی باشد .

چراغی در خصوص اقدامات دولت در بحث تعیین نرخ محصولات که همواره در تمام دوران جز بزرگترین چالش بین مدیران بورس کالا با دولت بوده است، بیان کرد: دولت بر اساس تصمیمات حاکمیتی گاهی به دلایلی اعم از منطقی یا غیر منطقی اقداماتی را همچون قیمت‌گذاری محصولات یا سقف‌گذاری برای نرخ ارز انجام می‌دهد که مجموعه عوامل مذکور بورس کالا را از ماهیت و کارکرد منطقی آن خارج می‌کند که مجموع مسائل مذکور سبب می‌شود تا در برخی مواقع خریداران و فروشندگان انتقاداتی در خصوص نرخ معاملات داشته باشند.

چراغی تاکید کرد: مجموع اقدامات دولت در بحث تعیین نرخ سبب شده تا بورس کالا نتواند ماهیت و ماموریت خود را مطابق بورس‌های کالایی دنیا ایفا کند، لذا اگر چه بورس کالا زیر ساخت مقرراتی و نرم افرارهای معاملاتی پیشرفته‌ای دارد که توسط متخصیصین و نیروهای جوان همین کشور طراحی و نوشته شده اما از این بستر در حد ظرفیت استفاده نشده و عمدتا رانت‌خوران در دولت‌های مختلف علاقه‌مند به فروش محصولات از طریق مذاکره با مدیران شرکت‌ها و… هستند.

عضو سابق شورای عالی بورس در خصوص مکانیزم‌ها و ابزارهای شفاف در بورس کالا، گفت: تمام معاملات بورس کالا بصورت کامل توسط کارشناسان این‌بورس نظارت و در صورت هر گونه نیاز اطلاعات با نظر مقام مافوق در اختیار نهادهای نظارتی بر اساس قانون قرار می‌گیرد.

چراغی گفت: براساس تجارب حاصله در مواقعی که نوسانات ارز در کشور زیاد بوده، بورس کالا در معرض تهاجمات بیشتری از سوی منتقدین قرار می‌گیرد .

او در رابطه با اهمیت و ضرورت بورس کالا، گفت: در کنار انتقاداتی که برخی مواقع بر بورس کالا وارد است اما نباید کمک‌هایی که این بازار کالایی در حوزه‌ اقتصاد، توزیع کالا و ... انجام داده را نادیده گرفت، به طور مثال اکنون می‌توان وضعیت فعلی محصولات پتروشیمی، سیمان و فولاد را نسبت به قبل از عرضه این محصولات در بورس کالا مورد مقایسه قرار داد.

عضو سابق شورای عالی بورس با ارائه راهکارهایی جهت بهبود روند معاملات در بورس کالا، تصریح کرد: بورس کالا محل تلاقی تصمیمات چند وزارتخانه ، سازمان‌ها، نرخ ارز و ... است پس می‌توان گفت بورس کالا هیچ مداخله‌ای در بحث قیمت‌گذاری نداشته و تنها بستری را الکترونیک به منظور معاملات فراهم آورده است.

چراغی در پایان گفت: بسیاری از منتقدان همواره با حدود اختیارات و کارکرد بورس کالا آشنا نبوده و بورس کالای ایران را با بورس های کالایی کشورهایی که هیچ گونه محدودیت ارزی و تحریمی ندارد مقایسه می‌کنند که این مسئله درستی نیست، لذا در حال‌حاضر بورس کالا می‌بایست به واسطه آموزش عمومی مردم ، پتانسیل و خدمات شایسته این بورس را برای مردم اطلاع رسانی کند.

کد خبر 32576

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 8 =