به گزارش بیداربورس مدیرعامل شرکت دارایی مرکزی با بیان اینکه تأمین مالی دولت از طریق بازار سرمایه میتواند کارکردهای چندگانهای در اقتصاد ملی داشته باشد، به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: شفافیت در حجم و نرخ تأمین مالی، امکان نظارت از بالا بهواسطه تصویب میزان انتشار اوراق در قوانین بودجه و سایر قوانین بالادستی، امکان عملیات بازار باز، تنظیم بازار بین بانکی، تعیین نرخ بر اساس سازوکار بازار و سیگنالدهی به سایر نرخهای تأمین مالی، از جمله کارکردهای یادشده است.
علی بیگزاده با اشاره بر اینکه توسعه بازار بدهی یکی از الزامات توسعه پایدار بازار سرمایه کشور است، اذعان کرد: در این سالها شاهد اقدامات مهم توسعهای در این رابطه بودهایم. انتشار اوراق بر مبنای رتبه اعتباری و طراحی انواع اوراق منطبق با نیازهای تأمین مالی هر صنعت، از جمله این موارد هستند.
وی با اشاره به اهمیت نقشآفرینی دولت در تأمین مالی بخش خصوصی از محل اوراق بهعنوان محور اصلی سیاستهای توسعهای این بخش، اظهار کرد: در بازار اوراق بدهی، بخشهای مالی دولتها در سایر کشورها از جمله خزانهداری و بخش مرتبط با سیاست بازار باز در بانک مرکزی، بسیار نقشآفرین هستند. دولتها از طریق این ابزارها، ضمن تأمین مالی، به سیاستگذاری در حوزه تعیین نرخ بهره در بازار میپردازند. بنابراین، دولتها یکی از بازیگران اصلی بازار اوراق با درآمد ثابت هستند.
مدیر سابق بازار اولیه با بیان اینکه «آیا انتشار اوراق دولت بر وضعیت بازار سهام اثر منفی میگذارد»، تأکید کرد: اصولا بازیگران بازار اوراق و بازار سهام از لحاظ ریسکپذیری متفاوت هستند. بنابراین، انتشار اوراق بهادار و سهام و همچنین رونق یکی نمیتواند بر دیگری اثر مستقیم و قوی داشته باشد. از طرف دیگر، مشتری اوراق بدهی، صندوقهای با درآمد ثابت هستند که با توجه به رسالت وجودی این صندوقها، میزان و حدود فعالیت آنها در بازار مشخص و تعریف شده است، بنابراین، از این منظر نیز اختلالی در عملکرد هر دو بازار رخ نمیدهد.
وی با اشاره به تأثیر مثبت عملیات بازار باز بر بازار سهام، خاطرنشان کرد: اگر بانک مرکزی از ابزار سیاست بازار باز و انتشار اوراق به نحوه مناسب استفاده کند، کاهش نرخ بین بانکی میتواند از نرخ تأمین مالی دولت بکاهد و در نتیجه این امر، تاثیر مثبتی بر وضعیت بازار سهام میگذارد.
به گفته این فعال بازار سرمایه، اقتصاد کشور در همه ارکان خود نیازمند شفافیت است؛ انتشار اوراق به شفافیت و نظمبخشی بدهیهای دولت میانجامد. بیتردید، انتشار اوراق بدهی و بهره گرفتن دولت از ساختار شفاف بازار سرمایه، نظارت بخشهای مختلف بر مبلغ و نرخهای تأمین مالی دولت را امکانپذیر میکند.
بیگزاده تصریح کرد: البته دولت نیز در انجام تعهدات خود در رابطه با پرداخت اصل و فرع اوراق، بسیار دقیق و به موقع عمل کرده که این موضوع در افزایش اعتماد بازیگران عرصه اوراق نقش بهسزایی داشته است.
نظر شما