تحلیل بلومبرگ از اثر چهار سناریوی برجامی بر بازار نفت ایران

بلومبرگ آثار چهار سناریوی احتمالی بر بازار نفت ایران شامل توافق جامع، موقت، شکست مذاکرات و ادامه تحریم ها را بررسی کرد.

به گزارش بیداربورس، بلومبرگ در گزارشی ضمن بررسی آثار چهار سناریوی احتمالی بر بازار نفت ایران شامل توافق جامع و موقت، شکست مذاکرات و ادامه تحریم ها اعلام کرد: درصورت توافق جامع، تولید نفت ایران به ۸. ۳ میلیون بشکه در روز خواهد رسید و در صورت توافق موقت، صادرات به‌ طور کامل بازیابی نمی‌شود اما می‌تواند تا پایان سال جاری میلادی روزانه به ۳. ۱ میلیون بشکه برسد.

با این حال، سناریوی طولانی شدن مذاکرات و شکست مذاکرات منجر به رشد قیمت نفت خواهد شد. همچنین افزایش تنش‌ ها در منطقه ناشی از بن‌بست دیپلماتیک می‌تواند به ریسک‌های ژئوپلیتیک این بازار بیفزاید.

همزمان با شنیده شدن اخبار مثبت از مذاکرات احیای برجام، بازار نفت حساسیت بیشتری پیدا می‌کند. چرا که توافق می‌تواند به عاملی مهم برای فشار بر قیمت نفت به‌ ویژه در نیمه دوم سال جاری یعنی زمان افزایش صادرات ایران تبدیل شود. از سوی دیگر، شکست یا به درازا کشیده شدن مذاکرات از رشد قیمت‌های جهانی حمایت خواهد کرد.

طبق پیش بینی آژانس بین‌المللی انرژی، تولید نفت ایران طی ۶ ماه از ۵. ۲ میلیون بشکه فعلی به ۸. ۳میلیون در روز خواهد رسید. بانک آمریکا هم پیش‌بینی کرده، بهای نفت در نیمه دوم سال به ۱۲۰دلار در هر بشکه می رسد و بهای این کامودیتی در فصل چهارم به‌ طور میانگین به ۷۱ دلار خواهد رسید که بخشی از این کاهش به دلیل بازگشت نفت ایران به بازار است

در صورت شکست مذاکرات، تنش‌های منطقه‌ای افزایش خواهد یافت و طبق پیش بینی گروه اوراسیا، اگر حمله‌ای به تاسیسات هسته‌ای ایران رخ دهد، بهای جهانی نفت تا ۱۵‌درصد جهش خواهد داشت.

عامل مبهم ایران برای بازار نفت

دور هشتم مذاکرات وین بین ایران و ۱+۴ در جریان است و در چند هفته اخیر اخبار مثبتی از دو طرف مذاکرات به گوش رسیده که به عامل بسیار مهمی در بازار نفت تبدیل شده است. نفت‌ آمریکا از ابتدای سال جاری میلادی حدود ۱۰‌درصد رشد داشت و هفته گذشته به همراه برنت توانست به اوج هفت‌ساله از ۲۰۱۴ برسد. بسیاری از تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند سه‌رقمی شدن قیمت نفت حتمی است. فقط باید منتظر ماند تا این اتفاق پس از هشت‌سال رخ دهد.

اینکه قیمت‌ها به‌ سرعت به آن سطح برسد یا عقب‌نشینی کند تا حدود زیادی به بازگشت ایران به بازارهای جهانی انرژی بستگی دارد. ایران اخیرا برای مذاکره مستقیم با آمریکا اعلام آمادگی کرده است. همچنین خبر مثبت دیگر از این مذاکرات، کنار رفتن ریچارد نفیو معاون رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران به دلیل اختلافات با هیات مذاکره‌کننده ایران است. نفیو به طراح تحریم‌های اقتصادی علیه ایران و اتخاذ مواضع سختگیرانه در این مورد معروف است.

اگر بین طرفین توافقی حاصل شود، ممکن است نتیجه آن یعنی افزایش صادرات نفت ایران برای کاهش قیمت‌ها کافی باشد. به گفته استراتژیست‌های بانک آمریکا از جمله فرانسیسکو بلانش تا جایی که به تولید نفت مربوط است، ایران همان عامل مبهم و تاثیرگذار بازار در سال‌ جاری و بزرگ‌ترین ریسکی است که در بازار نفت وجود دارد.

ایران پیش از اعمال مجدد تحریم‌ها، نفت را به چین، هند و اتحادیه اروپا می‌فروخت که مجموع آنها در می (اردیبهشت) سال ۲۰۱۸ به یک‌میلیون و ۸۴۰‌هزار بشکه در روز ‌می رسید. همچنین به ترکیه، ژاپن، کره‌جنوبی، تایوان و سوریه صادرات داشت.  

اثر توافق بر نفت

نسخه جدید توافق  برجام، نزولی‌ترین نتیجه مذاکرات برای معامله‌گران نفت خواهد بود. تهران در این سناریو می‌تواند ۸۰ تا ۹۰میلیون بشکه نفت ذخیره‌ شده را در بازارهای اصلی یعنی شرق آسیا به فروش برساند و همزمان تولید را در میادین نفتی افزایش خواهد داد.

پالایشگران چین احتمالا اولین مشتریان عرضه اضافی ایران خواهند بود. پیش از این هم مهم‌ترین خریدار نفت تحریمی ایران بودند. شرکت ردیابی نفتکش کپلر، فروش خارجی نفت و میعانات گازی ایران در سال گذشته میلادی را حدود ۶۴۱‌ هزار بشکه در روز تخمین زده است.

طبق پیش بینی بانک آمریکایی، مجموع صادرات نفت ایران طی یک‌سال پس از توافق جامع می‌تواند به ۴۰۰میلیون بشکه برسد که برای ایجاد مازاد عرضه در بازار نفت کافی است.

در سنایوی دوم، دو طرف به توافق موقت خواهند رسید که از سوی ایران رد شده است. طبق اعلام موسسه مشاوره FGE، تهران با توافق موقت امتیازات قابل‌ملاحظه‌ای به‌دست خواهد آورد. در این صورت می‌تواند در فصل دوم سال به توافق موقت برسد و تا پایان سال جاری میلادی فروش نفت را به حدود ۱.۳ میلیون بشکه در روز افزایش دهد.

سناریوهای افزایشی برای بازار

اختلافات عمیق بین طرفین، مذاکرات را تضعیف می‌کند. این موضوع باعث شده، دیپلمات‌ها به احتمال برزخی شدن مذاکرات طی چند ماه آینده فکر کنند.

بانک آمریکایی گلدمن‌ ساکس که در بازار نفت به خوش‌بینی معروف است، پیش بینی کرده، محتمل‌ترین سناریو این است که تا پایان سال جاری میلادی توافقی رخ نمی‌دهد و ایران در سال ۲۰۲۳ تولید را افزایش خواهد داد. حتی در آن زمان هم بازگشت سریع ایران بعید است. چرا که میادین، خطوط لوله و سایر تاسیسات احتمالا از سال ۲۰۱۸ به‌خوبی تعمیر نشده‌اند. همچنین بهای برنت در فصل سوم سال به ۱۰۰دلار در هر بشکه خواهد رسید و در کل سال به‌ طور میانگین ۹۶دلار در هر بشکه خواهد بود.

طبق سناریوی آخر، شکست مذاکرات وین، صعودی‌ترین سیگنال را به بازار نفت می‌دهد. به گفته لیز تراس وزیر خارجه انگلیس، مذاکرات هسته‌ای در حال نزدیک شدن به بن‌بستی خطرناک است. تحت این شرایط تنش‌های منطقه‌ای افزایش خواهد یافت.

بهای نفت که دوشنبه گذشته کاهش یافته بود در معاملات سه‌شنبه ابتدا به دلیل ریسک‌های ژئوپلیتیک شامل حمله ناکام حوثی‌های یمنی به امارات و تشدید احتمال حمله روسیه به اوکراین به‌شدت افزایش یافت اما ساعت ۱۶ به وقت تهران، شاخص‌ها فقط چند سنت رشد کردند. وست تگزاس اینترمدییت با یک‌سنت افزایش،   ۸۳ دلار در هر بشکه معامله ‌شد و برنت هم با رشد  ۲۴ سنتی به بیش از ۸۶ دلار رسید.

کد خبر 12740

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =