به گزارش بیداربورس به نقل از دنیای اقتصاد، بانک مرکزی ۸ شهریور ماه با توجه به پیشبینی از وضعیت نقدینگی در بازار بین بانکی، موضع عملیاتی توافق بازخرید در پیش گرفت که با حضور ۱۹ بانک و موسسه اعتباری به اجرای عملیات بازار باز به مبلغ ۶۷ هزار میلیارد تومان با سررسید ۷ روزه و حداکثر نرخ ۲۱.۲ درصد اقدام شد. نتایج مهم این گزارش شامل موارد زیر است:
۱- بانک مرکزی بازهم همانند هفته گذشته در قالب ریپو، رفتار انقباضی داشته و علاوه بر عدم پذیرش بیش از ۲۰ درصد ذخیرهگیری خالص تقاضای بانکها، حدود ۱.۸ هزار میلیارد تومان ذخایر را نیز از دسترس بانکها دور کرد.
۲- در قالب اعتبارگیری قاعده مند یعنی تزریق ذخایر به بانکها در ازای توثیق اوراق دولتی با سررسید بیشتر و نرخ ۲۲ درصد اما این بار بانک مرکزی بصورت خالص ۶.۶ هزار میلیارد تومان ذخایر به بانکها تزریق کرده که رقم قابل توجهی است.
۳- افزایش نرخ ریپو به ۲۱.۲۱ یعنی نقطهای نزدیکتر به سقف کانال نرخ بهره ۲۲ درصد، تقاضای بانکها برای اعتبارگیری قاعدهمند را بهدلیل سررسید و شدت تقاضای بیشتر در بازار بین بانکی احتمالا دوباره منجر به افزایش نرخ بهره بین بانکی شود.
۴- تزریق خالص مثبت ۶.۶ هزار میلیارد تومان ذخایر در سقف کانال نرخ بهره و همزمان رفتار انقباضی در قالب ریپو، میتواند نشانهای مبنی بر حرکت بانک مرکزی به سمت افزایش کف و سقف باشد.
۵- افزایش سقف و کف نرخ بهره ضمن اینکه میتواند اضافهبرداشت بانکها را نیز تشدید کند، بانکها را ناگزیر به افزایش نرخ سود سپردهها خواهد کرد.
عوامل فوق و رفتارهای پولی اخیر بانک مرکزی حاکی از تمایل سیاستگذار پولی برای افزایش نرخ سود سپردهها و سختتر کردن ذخیرهگیری بانک ها و متعاقبا کاهش قدرت خلق پول آنها از این مسیر است اما عطش اقتصاد به سرمایه در گردش در شرایط فعلی و ناترازی بانک ها و رشد هزینههای دولت میتواند رشد نقدینگی را از کانال ذخیرهگیری بانکها از محل اضافهبرداشت ادامه دهد.
نظر شما