به گزارش بیداربورس، رضا بهرامی درباره وضعیت روزهای اخیر بورس که با حمایت از شاخص ۱.۴ میلیون واحدی همراه است با انتشار متنی تحت عنوان " بورس در فاز تعادلی" در دنیای اقتصاد اعلام کرد: بورس در حالحاضر چند متغیر مهم برای چشمانداز مناسب پیشرو دارد و برخی از این عوامل از آن دست مواردی هستند که با بررسی در تاریخچه بورس میتوان اهمیت آن را فهمید. برخی هم بسیار تاثیرگذار بوده و به واسطه ایجاد شوکهای مهم قیمتی، فعالان و سرمایهگذاران را غافلگیر کرده و در تصمیمگیریها به خطا انداختهاند. این درحالی است که بهنظر میرسد عواملی نظیر تحولات ارزی و بودجهای، بیشترین تاثیر را بر تصمیم خریداران و فروشندگان داشته باشند.
مهمترین عامل رشد سهام به کف رسیده
با در نظر گرفتن این موارد در کنار عوامل سیاسی- اقتصادی است که میتوان چشماندازی برای ادامه مسیر بورس تهران متصور شد. بر این اساس بسیاری از کارشناسان بر این باورند کاهش ارزش ریال در برابر دلار مهمترین عامل رشد کفهای قیمتی در سهام است.
کاهش ارزشی که به دلیل رشد روزافزون پایه پولی و کسری بودجه به ویژه بخش ناشی از هدفمندی یارانهها در کنار سیاستهای تقویت دلار فدرال رزرو (که البته این مورد به واسطه ایجاد تقاضای ذاتی برای دلار، عرضه ریال را زیاد میکند) تصور پایانیافتن آن چندان توجیهپذیر نیست. طبیعتا تحتتاثیر این عامل، قیمت کنونی بسیاری از سهام، کمریسک جلوه میکند که بدونتردید این موضوع یکی از عوامل اصلی در ایجاد بخشی از تقاضاهای اخیر بهوجود آمده در بورس است. طبیعتا زمانیکه فرض فعالان بازار، کاهش ارزش ریال باشد با اعتماد به نفس بیشتری در بازار دارایی نظیر سهام حضور خواهند یافت.
اثر اقدامات حمایتی
عامل دیگری که از زمان آغاز سقوط تاریخی بورس پررنگتر از هر زمان دیگری بهچشم میآید و بازار را تحتتاثیر قرار میدهد، اقدامات حمایتی شبیه به وضع قوانین جدید، انتشار اوراق سهام یار است. مجموعه مواردی که به مخاطب بورسی صادر میکند نگرانیها از ساختهشدن کفهای بسیار پایینتر در قیمت سهام به شکل مهمی کاهش پیدا کرده و عزمی برای ایجاد رونق پدیدار شدهاست. از این رو طبیعتا این دست موارد نیز سرمایهگذار را تشویق به تزریق پول میکند که البته تاثیرات آن در معاملات یک هفته اخیر قابلمشاهده است.
نقش عوامل خارج از بورس و اقتصاد + لایحه بودجه و سقوط رمز ارزها
اما از طرفی عوامل تاثیرگذاری خارج از بورس و اقتصاد داخلی همواره اقتصاد و بازارهای مالی را تحتتاثیر قرار داده و ریسکهای مهمی تلقی میشوند. برای مثال ریسک مهم رکود جهانی و احتمال سقوط مجدد قیمت کامودیتیها و بورسهای مهم دنیا ادامه مسیر بازارها را متاثر ساخته است.
البته عامل مهم دیگری با نام لایحه بودجه و داستانهای دراز و طویل آن برای صنایع و تاثیر بر حاشیه سود شرکتها با درنظر گرفتن شرایط کنونی وجود دارد. تجسم این موضوع که دولت بخواهد کسری بودجه را با افزایش سطح حاملهای انرژی جبران کند و احتمالا تبعات جبران آن با تعدادی از مهمترین شرکتهای بورسی باشد سخت است و تجربه نشان داده این موضوع نیز همواره ریسک پررنگی برای بازار بوده و عرضهها را تقویت کردهاست.
تمام این موارد در حالی است که با انجام تحلیل زمانی در کنار این موضوعات میتوان به ریسک بالایی که از ناحیه موارد منفی بازار را تهدید میکند، بیشتر پی برد. باید به این نکته توجه داشت که رسیدن فصل سرما و شرایط حاکم بر اقتصاد جهانی، قیمت کالاهایی نظیر نفت را متاثر کرده است. بنابراین جهان و ایران در بحران انرژی و التهابات بینالمللی و در اواخر سال پرحادثه ۲۰۲۲ قرار دارد که میتواند سطح التهاب قیمتها را بالا نگاه دارد.
البته موضوعاتی نیز وجود دارند که سناریوی التهاب را کمی پررنگ کرده که از جمله آنها ساختهشدن کفی پایینتر در قیمت جهانی نفت است که پس از حدود دو ماه طی ماهجاری ثبتشده و طی ریزشی به نسبت قدرتمند و پرشتاب رخداده است.
عامل بعدی، سقوط بازارهای حساسی همچون رمزارزها است. جاییکه بیتکوین با ریزشی قدرتمند و شارپ، کف جدیدی از قیمت را تجربه میکند و حمایتهایی را در روزهای آغازین ماه نوامبر میشکند که تقریبا ۵ ماه بود معاملهگران مردد آن بازار بر روی شکست آن توافق نداشتند.
جمع بندی و توصیه به نگاه سرمایه گذاری ۶ الی ۱۲ ماهه
با این اوصاف اغلب سهام بورسی کف مطلق قیمتی را تجربه کرده یا ساختهاند. از اینرو بهنظر میرسد بیشتر سهمها در بدترین حالت احتمالا در نزدیکی کف قیمتی در نوسان باشند اما این نکته نیز وجود دارد که شوکهایی شاید شبیه به اواخر سال۸۷ نیز بهوجود آید. در آن زمان بحران جهانی که به بحران ۲۰۰۸ اوراق بازار مسکن آمریکا شناخته میشود همه بازارها را متاثر کرد.
در مجموع احتمالا با داشتن نگاه ۶ ماهه الی یکساله و با هدف رسیدن به بازده دلاری مناسب ( از رهگذر سرمایهگذاری در سهام) بهتر است با استفاده از تحلیل نمودارها و موارد فوق در قیمت و زمان مناسب، سبدی از شرکتهای با بنیه و سودساز ترجیحا با سابقه درصد تقسیم سود بالا تشکیل داد.
البته با در نظر گرفتن این موضوع که چگالی بالای ریسکهای موجود در این مقطع زمانی، داشتن وجوه نقدی که بتواند اگر شوکی به بازارها وارد شد، سرمایهگذار را از فرصتهای آن بهرهمند کند را کاملا منطقی میکند. در نهایت احتمالا بتوان با کمی بالا و پایین پیش بینی کرد که روزهای نه عالی اما خوب بازار نزدیک بهنظر میرسد.
نظر شما