به گزارش بیدار بورس، مجید عشقی با ارزیابی معاملات پُر نوسان بازار سهام در سال جاری به ایرنا اعلام کرد: بطور طبیعی بازار سرمایه و شاخص ها اثرپذیر از عوامل متعدد هستند. اگر پس از ریزش بازار، سایر عوامل اثرگذار با تغییر همراه نمیشدند، بطور حتم روند رو به رشد و ثبات در معاملات ایجاد می شد.
در سال جاری عوامل بنیادین اثرگذار بر بازار نه فقط در ایران بلکه در دنیا دچار فراز و نشیبهای بسیاری شدند. قیمتهای جهانی رشد سریعی در ابتدای سال داشتند و بعد از آن ریزش را تجربه کردند. همچنین در حوزه داخلی، نرخ بهره نوسان داشت و تصمیمات متعددی در این زمینه اتخاذ شد که همه این عوامل در کنار یکدیگر باعث شد تا بازار به ثبات واقعی دست پیدا نکند.
ثبات در بازار ایجاد شد اما اینکه شاخص بورس بصورت ممتد رشد کند ناشی از عوامل بنیادینی است که نوسانات بسیاری را تجربه کرده بودند. طبق برآوردها، بازار سهام در سال جاری و در روزهای پایانی سال بازدهی معقول و منطقی در اختیار سهامداران قرار خواهد داد. از ابتدای سال تاکنون هم بازدهی منطقی داشته است.
شاخص بورس در روزهای نخست سال تاکنون که در محدوده ۱.۸ میلیون واحدی قرار دارد با وجود همه فراز و نشیب ها به بازدهی ۳۰ درصدی دست پیدا کرد. علت عقب ماندگی بازار سهام نسبت به سایر بازارهای سرمایهگذاری و عدم اثرپذیری شاخص بورس از رشد نرخ دلار باید توسط تحلیگران بررسی شود. متغیرهای مختلفی بر معاملات اثرگذار هستند. گاهی حرکت بازار سرمایه همسو با حرکت سایر بازارها نیست و دارای تقدم و تاخری خواهد بود.
علاوه بر متغیر نرخ دلار که در چند وقت گذشته با رشد همراه بود، متغیرهای دیگری هم بر بازار اثرگذار هستند. در این راستا بصورت همزمان نرخ جهانی و نرخ بهره نوساناتی را تجربه کرد که برآیند این مسایل اثر را بر بازار سرمایه می گذارد.
** جزئیات عرضه کامل خودروها در بورس کالا
عرضه خودرو در بورس کالا بر اساس مصوبه شورای عالی بورس ادامه مییابد. البته در کمیسیون تلفیق نیز پیشنهادی مطرح شده مبنی بر اینکه همه خودروها با رعایت ترتیباتی در بورس کالا عرضه شوند که این مصوبه باید رای صحن مجلس را دریافت کند. همچنین پیشنهاد شده عواید حاصل از فروش و رقابتی که در بورس کالا انجام میشود، باید به نحوی تقسیم شود.
سازمان بورس با بخشهایی از این پیشنهاد موافق نیست. زیرا باید منابع حاصل از عرضه خودرو در بورس صرف توسعه صنعت شود تا بتوان در آینده اشکالات این صنعت و زیان انباشته چند سال گذشته را برطرف کرد. بنابراین باید دید در صحن مجلس چه تصمیماتی گرفته میشود. قیمتهای پایه نیز باید اصلاح شوند.
برآورد کارشناسی نشان می دهد اگر قیمتهای پایه به همان ترتیباتی که در کمیسیون تلفیق مطرح شده، اصلاح شود رقابت زیادی نخواهد بود. زیرا این روش منجر به افزایش عرضه می شود. مصوبه کمیسیون تلفیق پیگیری و در این زمینه اصلاحاتی نیز پیشنهاد شد و با نمایندگان مجلس هم مذاکراتی انجام گرفت که این مصوبه به نفع سهامداران باشد.
عرضه خودروهای وارداتی نیز طبق مصوبه هیئت دولت قرار است در سامانه یکپارچه خودرو صورت گیرد. بنابراین بورس کالا فعلا میزبان این محصولات خارجی نخواهد بود.
** راه اندازی پنج صندوق سرمایهگذاری جدید
پنج نوع صندوق متنوع از جمله صندوق تضمین اصل سرمایه، صندوق اهرمی، صندوق املاک مستغلات و صندوق بخشی در دوره جدید راهاندازی شده تا سرمایهگذاران بتوانند با هر سلیقه و ریسک، سرمایهگذاری کنند. هرچند پیش از این صندوقهای دارا یکم و پالایش یکم ه بودند اما نخستین صندوق بخشی صنعت پتروشیمی نیز راه اندازی و سال آینده تعداد بیشتری از صندوقهای بخشی عرضه خواهند شد.
** استقبال از رویه جدید عرضه ارز شرکت ها و برآورد نرخ خوراک
عرضه ارز صادراتی در مرکز مبادله ارز و طلا درحالی به نفع شرکتها و صنایع بورسی بودکه رایزنیها برای جلوگیری از زیان صادرکنندگان و مصرفکنندگان در در جریان است.
تعیین نرخ خوراک پتروشیمیها نیز هر چند به عهده دولت بوده اما رایزنی هایی با کمیسیون تلفیق بودجه مجلس برای اصلاح نرخ خوراک سال آینده پتروشیمیها شده و نرخ خوراک نیز قطعا ۷ هزار تومان نخواهد بود.
** مرحله بعدی افزایش دامنه نوسان تدریجی سهام
افزایش دامنه نوسان تدریجی سهام نیز که از سال جاری شروع شده، همچنان ادامه دارد و سال آینده در مرحله بعدی قرار است همزمان با اعلام طبقات جدید شرکت های بورسی و فرابورسی و اصلاح تابلوها، افزایش پله بعدی اعمال شود.
نظر شما