اثر مثبت عرضه گواهی سپرده نفت در تامین خوراک پالایشگاه‌ها

رئیس کمیسیون هیدروکربن اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی، عرضه گواهی سپرده نفت را نقطه عطفی در تامین خوراک پالایشگاه‌ها و توسعه صنعت دانست.

به گزارش بیدار بورس، علی شهوازیان ­درخصوص مزایای عرضه گواهی سپرده نفت در بورس انرژی به سنا گفت: عرضه گواهی سپرده نفت خام و میعانات گازی گامی در ملی‌تر شدن صنعت نفت است. این اوراق یکی از ابزارهای مالی پرکاربرد در بورس‌های سراسر دنیا به حساب می‌آید. ­از جمله مزایای مهم عرضه گواهی سپرده در بورس انرژی ایجاد شفافیت در قیمت‌گذاری نفت خام و میعانات گازی است که می‌تواند زمینه رقابت سالم را بین معامله‌گران و تولیدکنندگان فراهم سازد.

وی افزود: این گواهی سپرده افزون برآنکه می‌تواند­ به عنوان وثیقه معتبر برای خریداران محسوب شود در شرایط تحریمی نیز به عنوان ابزاری مناسب برای کشف قیمت نفت موثر خواهد بود. شرکت نفت قصد دارد با راه‌اندازی معاملات اوراق سپرده نفتی، اهداف متفاوتی از جمله کنترل نقدینگی مازاد در بازارها، تأمین مالی، توسعۀ بازار، توسعۀ مشتریان و دستیابی به قیمت‌گذاری صحیح در نفت دنبال کند. از آنجا که ویژگی مهم معاملات این اوراق، تعریف بازار ثانویه است، شرکت نفت می‌تواند به عنوان ناشر اوراق، شخصیت حقوقی و بازار ساز تأمین مالی کند.

این فعال صنعت پترو پالایشی ادامه داد: وجود بازار ثانویه مزیت بزرگی برای دیگر اشخاص حقوقی و حقیقی رقم زده تا آنها نیز بتوانند به سرمایه‌گذاری، تأمین مالی و تأمین پیوسته خوراک پالایشگاه‌های کوچک و متوسط بخش خصوصی یا به اصطلاح مینی ریفاینری‌ها بپردازند. پالایشگاه‌های کوچک نقش بسزایی در صادرات فرآورده‌های حاصل از میعانات گازی، نفت خام و ارزآوری دارند. عرضه گواهی سپرده میعانات گازی می‌تواند نقطه عطفی در راستای ایجاد امنیت خاطر در تامین خوراک پالایشگاه‌ها و توسعه این صنعت باشد.

شهوازیان تصریح کرد: مسئولان با توسعۀ ابزارهای مالی دیگر مانند تعریف ابزار مشتقه برای اوراق مذکور می‌توانند بخش خصوصی را قادر سازند تا علاوه بر تأمین خوراک شرکت های تولیدی، ریسک‌ها را نیز پوشش دهند. در صورت تحقق مسئله مذکور ­اشتغالزایی قابل توجهی در حوزه‌های تحلیلگری، معامله‌ گری و پوشش ریسک یا هِج در قالب بازار اوراق سپرده نفتی رقم خواهد خورد. همچنین وجود یک بازار رقابتی همراه با شفافیت در قیمت و حجم معاملات، خیال تولیدکنندگان را از جهت کاهش فساد و رانت تا حد زیادی آسوده می‌سازد.

وی اضافه کرد: باتوجه ­به اینکه ­صادرات نفت خام ایران تحریم است، ایجاد هر گونه ابزار توسعۀ بازار و تنوع بخشی در مشتریان منجر به افزایش فروش نفت خام و کاهش ریسک‌های مخرب حاصل از تحریم را خنثی خواهد کرد. قیمت‌گذاری نفت خام در دنیا دچار اشکالات زیربنایی است. چرا که مؤسسات گزارش گر در حوزه قیمت نفت از ترکیب دو یا سه شاخص نفتی خاص مانند برنت، ­WTI­ و دبی برای قیمت‌گذاری در دیگر گریدهای نفت استفاده می‌کنند. نفت ایران حتی در شرایط رفع تحریم نیز نمی‌تواند مستقیم قیمت‌گذاری شود در همین راستا یکی از اهداف مهم و بلند مدت عرضه گواهی سپرده نفت دستیابی به قیمت گذاری صحیح برای نفت ایران است.

رئیس کمیسیون هیدروکربن اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی­ ادامه داد: وجود بازار معاملات اوراق سپرده نفتی که بتواند نفت ایران را به شکل مستقیم با عرضه و تقاضا قیمت‌گذاری کند حائز اهمیت است. عرضه گواهی سپرده نفت علی‌رغم اهداف مثبت نیاز به توجهات و احتیاط فراوانی دارد. به طوری که با توجه بلند مدت مسئولان در راستای عرضه این اوراق، کنترل هرگونه سیاست‌های بازارسازی و قیمت‌گذاری دستوری در حوزه ارز و نفت، تعیین مبنای مشخص نرخ تبدیل و تسعیر ارز در تسویۀ معاملات و یکی از ابهامات و ریسک‌های این طرح شفاف نبودن قیمت فعلی نفت ایران در بازار جهانی است.

شهوازیان عنوان کرد: از آنجایی که براساس تخمین‌ها روسیه نفت را با تخفیفات شدید به مشتریان بزرگی چون چین و هند عرضه می‌کند هرگونه انتشار اوراق با قیمت‌های نامعقول می‌تواند رغبت خریداران کاهش دهد. در صورتی که مسئولان، ریسک‌ها و ابهامات طرح اوراق گواهی سپرده نفت را رفع کنند، می‌توان امیدوار بود ایجاد این بازار افزون بر سرمایه‌گذاران حقوقی و حقیقی برای فعالان بخش خصوصی، شرکت نفت از جهت عبور از شرایط سخت تحریم و تزریق نقدینگی به پروژه های توسعه‌ای در دست ساخت دارای بهره‌های فراوانی خواهد بود­. معامله‌گران باید با آشنایی کامل و هوشمندانه سرمایه‌ها را در این بازار تزریق کنند تا گامی عملی به سمت ملی‌تر شدن نفت بردارند.

کد خبر 28265

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 11 =