به گزارش بیدار بورس، حمیدرضا صالحی، نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران ، اعلام کرد: تا به امروز، برق و انرژی نزد مسئولان، بهعنوان کالایی اقتصادی شناخته نشده است و این امر باعث شده که حتی به غلط برخی برق را کالایی خدماتی بدانند.
** اهمیت عرضه برق در بورس
نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران عرضه برق در بورس را یکی از راهکارهای مناسب برای تغییر دیدگاهها نسبت به برق و تبدیل آن از کالایی مصرفی به اقتصادی دانست و گفت: البته در بورس انرژی بهواسطه راهاندازی تابلوی سبز و سایر بازارهای ممرتبط با برق و انرژی اقدامات مفیدی برای عرضه و معاملات برق صورت گرفته است اما باید با راهکارهای، معاملات برق همه صنایع به بورس منتقل شود تا با تغییر دیدگاه، برق به کالایی اقتصادی تبدیل و قیمت آن بر اساس عرضه و تقاضا چکشکاری شود.
او پیشنهاد کرد: علاوه بر برق میتوان گاز مصرفی نیروگاهها را نیز در بورس عرضه کرد تا قیمت این کالا نیز بر اساس سیستم عرضه و تقاضا و در بازاری شفاف تعیین شود و این گونه باز هم بر شفافیت بخش نیروگاهی کشور اضافه شود.
** تجربه ترکیه در عرضه بورسی برق
صالحی با اشاره به لزوم توسعه صنعت نیروگاهی و نحوه مدیریت مصرف برق در کشورهای همجوار، اعلام کرد: مسئولان اقتصاد ترکیه با اذعان به اهمیت برق، با دید کالایی اقتصادی، آن را در بورس عرضه میکنند و این گونه با قیمتگذاری منطقی، با توجیهپذیری تولید و سرمایهگذاری، مصرف را کاهش و بهرهوری را افزایش دادهاند.
** شفاف شدن فرایند کشف قیمت برق
صالحی ادامه داد: علاوه بر نیاز به شفافیت در خصوص قیمت برق، میتوان دیگر مختصات شبکه، از جمله هزینههای نیروگاهی، هزینه انتقال به شبکه توزیع، تحویل به شرکتهای توزیعی و هزینه انتقال به مصرفکننده را محاسبه و نسبت به اقدامات و نیازهای آینده برای سرمایهگذاری در این صنعت تصمیمگیری کرد.
نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران با اشاره به این که با محاسبات دقیق، میتوان تناسب بین تولید برق و نیاز کشور را برقرار کرد، پیشنهاد کرد: در عین حال که مصرف برق در صنایع با مصرف خانگی متفاوت و برق تبدیل به کالا با ارزش افزوده بالاتر میشود؛ باید قیمت برق صنعتی نسبت به برق خانگی ارزانتر باشد.
** نقش انرژی در توسعه اقتصادی
نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران با اشاره به اتلاف زیرساختها در کشور گفت: متاسفانه با دیدگاههای غلطی که در مورد زیرساختهای آب، برق، گاز و... وجود دارد، با افزایش مصرف، موانعیای در راستای افزایش سطح کیفی و کمی در این میان به وجود آورده و این مسیر غلط به زیان همه به خصوص صنایع تمام شده است.
او با اشاره به نقش انرژی در رشد اقتصادی، گفت: رشد ۸ درصدی اقتصاد کشور؛ در گرو رشد ۲.۵ بهرهوری است؛ اما با این دیدگاهها و همین طور عدم صرفه اقتصادی تولید و سرمایهگذاری در صنعت برق و نیروگاهی، دستیابی به این ارقام محتمل به نظر نمیرسند.
به گفته صالحی در حال حاضر بهواسطه فرهنگ تولید و مصرف انرژی، بسیاری از ظرفیتهای تولیدی، تجاری و بهرهورانه در کشور مغفول ماندهاند و این روند کشور را به نقطه ناترازی فعلی رسانده است.
** لزوم حمایت از سرمایهگذاری در زیر ساختهای انرژی
نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران با اشاره به انتظارات بخش خصوصی از دولت گفت: انتظار داریم دولت با سیاستهای مقتضی نسبت به حمایت از سرمایهگذاری در زیرساختها اقدام کند. دولت جدید با افزایش بهرهوری، کاهش و بهینهسازی مصرف، یارانههای عادلانه، باید برق را به جایگاه خود که کالایی اقتصادی است و نقش مهمی در توسعه زیرساختها و تولید دارد، برساند.
نظر شما