اولویت های برنامه تحول فوری رییس جمهوری سیزدهم چیست؟

رییس جمهوری در مراسم تنفیذ خود از برنامه تحول فوری کوتاه مدت با ده اولویت خبر داد. در همین حال مهدی اسماعیلی و سید رضا فاطمی امین، دو تن از دست اندرکاران این سند تحول، اطلاعاتی از آن اعلام کردند و به گفته سید محمد حسینی، احتمالا به زودی محور های این برنامه نیز اعلام می شود.

به گزارش بیدار بورس، روز سه شنبه ۱۲ مرداد ماه،  رییس سیزدهمین دولت جمهوری اسلامی، بعد از دریافت حکم خود از رهبر معظم انقلاب، از تنظیم یک برنامه تحولی، فوری و کوتاه مدت خبر داد و گفت: ما با نگاه به مسایل پیش‌رو برنامه تحولی، آنی، فوری و کوتاه مدت تنظیم کردیم که حدود ۱۰ مساله محوری وجود دارد که از امروز دولت با آنها مواجه است. رییسی خاطر نشان کرد: به مردم اطمینان می‌دهم که هم مساله خوب شناخته شده و هم راهکارهای مسایل شناسایی شده است از نگاه کارشناسان، خبرگان و صاحبنظران هم بهره‌مند شدیم انشالله این مسایلی که امروز پیش پای دولت قرار دارد به صورت فوری و آنی و با قوت دنبال می‌شود.

سید "محمد حسینی"، رییس یکی از تشکل های حامی سید ابراهیم رییسی، از اعلام قریب الوقوع این برنامه و اولویت های ده گانه آن خبر می‌دهد. این در حالی است که "محمدمهدی اسماعیلی" و سید "رضا فاطمی امین"، دو عضو کارگروه تدوین سند تحول دولت جدید که از آنها به عنوان گزینه های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صنعت، معدن و تجارت سخن گفته شده، توضیحاتی درباره فرایند شکل گیری برنامه تحول ارائه داده اند.

جزییات برنامه تحولی کوتاه مدت اعلام خواهد شد


 سید محمد حسینی با تاکید بر سخنان رییس جمهوری در مراسم تنفیذ، پیام رای مردم را تحول و تغییر دانست و افزود: امروز کشور با مشکلات و کمبود های عدیده روبروست و مردم انتظار دارند تغییرات اساسی رخ دهد و آقای رییسی بر این اساس، بررسی‌هایی را هم قبل و هم بعد از انتخابات انجام داد و از صاحبنظران و کارشناسان متعدد استفاده کرد تا مسایل اصلی کشور دسته بندی و اولویت بندی و راهکار برون رفت از معضلات مشخص گردد و همان طور که اعلام شد، ۱۰ مساله اصلی را در نظر گرفته اند تا بلافاصله بعد از استقرار دولت اقدامات لازم را شروع کنند.

رییس دانشگاه مذاهب اسلامی بخشی از این اولویتها را درحوزه سلامت، علم و فناوری، فرهنگ، اقتصاد، سیاست خارجی، امنیت و دفاع و زیرساخت‌ها دانست و گفت: گروه‌ هایی برای تدوین برنامه های تحولی در این امور تشکیل شده است و احتمالا به زودی جزییات این برنامه ها اعلام خواهد شد.

وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: بعضا شاهد بوده‌ایم که دولت ها در ابتدای کار، مدتی سرگرم تغییر مدیران و کارهای روزمره شده و از اقدامات جدی غافل می‌شوند، اما اگر هنگام آغاز کار هر وزیر و مسوول، مطالباتی را از او بخواهند و پیگیری کنند، کارها بهتر به نتیجه خواهد رسید. البته همان گونه که مقام معظم رهبری اشاره کردند، حل اساسی مسایل اقتصادی زمان‌ بر و نیازمند برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت است.

دبیرکل کانون دانشگاهیان ایران اسلامی با تاکید بر توصیه رهبر انقلاب مبنی بر این که هر حرکتی در چهارچوب برنامه باشد، افزود: اسناد بالا دستی، سیاست های کلی، برنامه پنج ساله توسعه و بویژه بیانیه گام دوم مد نظر برنامه تحولی است و  عملیاتی کردن برنامه، مانع سردرگمی و روزمرگی ها می شود. با توجه به شناخت، تازه نفس بودن، داشتن روحیه جهادی، پشتکار و انگیزه بالای آقای رییسی و همکاران ایشان امیدواریم برنامه تحولی به خوبی اجرایی و عملیاتی شود و پشت موانع بروکراسی کشور متوقف نشود. همچنین ضروری است که ظرفیت های فراوان کشور شناسایی و مورد بهره‌گیری شود تا بتوان بر مشکلات فائق آمد.
به گفته حسینی، شخص رییس‌ جمهوری یا مسوولان هر حوزه، در وقت مناسب این اولویتها و مسایل ده گانه و جزییات برنامه تحولی را اعلام خواهند کرد و تا کنون هم نکاتی درباره آنها بیان شده است.

شاید اعلام فرصت ۱۰۰ روزه دقیق نباشد

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در پاسخ به سوالی درباره اقدام رییس جمهور پیشین در اعلام برنامه صد روزه گفت: شاید اعلام فرصت ۱۰۰ روزه دقیق نباشد؛ مهم این است که اقدامات برنامه‌ امکان پذیر، دست یافتنی، مشخص، قابل ارزیابی و واقع بینانه باشد. بعد از انتخابات با مدیران سابق و بدنه فعلی دولت و صاحب نظران مشورت هایی شده و در جلسات وزرای دولت کنونی با آقای رییسی وضع موجود، مشکلات و راهکارهایی مطرح شده است.

وی در بیان اولویت های مهم کشور، اقتصاد را اولویت اصلی دانست و گفت:  موضوعاتی چون کنترل تورم لجام گسیخته، تأمین کالاهای اساسی، ایجاد آرامش با رفع کمبود در برخی حوزه ها و نظارت بیشتر بر فرایندهای اقتصادی در اولویت توجه و اقدام است، تا در ادامه با همکاری مجلس و دیگر نهادها رونق تولید، صادرات محصولات گوناگون و جلوگیری از برخی سوء استفاده ها و همچنین کاهش فاصله طبقاتی محقق شود.

این استاد دانشگاه در پاسخ به سوالی درباره امتیاز دولت فعلی نسبت به دولت قبلی در تحقق این مطالبات اظهار داشت: به کار گیری نیروهای فعال، متخصص،  دلسوز و مردمی آغاز راه است، باید در ادامه ساز و کارها، مقررات و رویه های دست و پا گیر و ناصواب اصلاح شود، چون صرفا با تغییر افراد نتیجه حاصل نمی‌شود و رویه های نادرست باید اصلاح شود و انسجام و هماهنگی بین بخش های مختلف بوجود آید و بخشی نگری عامل اصطکاک و نادیده گرفتن مصالح عمومی و منافع ملی است. همچنین باید از نظرات صائب افراد متخصص استفاده شود، نه اینکه صرفا به جلسات و نمایش‌های صوری و نمادین بسنده شود و نظرات راهگشا بر روی کاغذ بماند و پیگیری نشود! البته روحیه مشورت پذیری آقای رییسی کمک بزرگی در این زمینه است، ایشان در  جلسات متعدد به جای اینکه متکلم وحده باشد، بیشتر شنونده و یادداشت کننده حرفهای منطقی و حسابی است و اگر فرصت کم باشد خود ایشان صحبت نمی کند تا پیشنهادات حاضران را بشنود، این روحیه باید در همه مدیران در سطوح مختلف باشد، نه اینکه بعضی رؤسا خود را عقل کل و بی نیاز از نظرات دیگران بدانند. 

حسینی در پایان گفت: با توجه به امیدی که در مردم ایجاد شده، باید تلاش زیادی برای بهبود اوضاع کرد، صادقانه با آنها صحبت کرد و وظایف مدیران و مردم را تبیین کرد، و واقعیتها را به آنها در میان گذاشت، وعده های کاذب به مردم نداد تا با کمک و اعتماد مردم بتوان مشکلات را یکی بعد از دیگری از سر راه برداشت. 

مراحل ۹ گانه برای برنامه های تحولی


در همین حال شامگاه روز تنفیذ، مهدی اسماعیلی، گزینه احتمالی وزارت فرهنگ و ارشاد دولت سیزدهم که در برنامه پرونده ویژه شبکه سوم حضور یافته بود، «تجربه سند تحول قضایی آیت الله رییسی در قوه قضائیه» را بسیار خوب و مورد حمایت رهبر انقلاب در دیدار آخر مسوولان قضایی با ایشان توصیف کرد و توضیح داد: در این چهل و چند روز، کمیسیون تلفیقی از شخصیتهای علمی سیاسی و برجسته با سابقه حکمرانی تشکیل شد و در ذیل این کمیسیون کمیته های تخصصی شکل گرفت که دبیر فرهنگی آن من بودم.

وی افزود: در این زمینه، مراحل ۹ گانه پیش بینی شده بود که خروجی آن به برنامه های تحولی در وزارتخانه ها و ساختارهای دولت منتهی می شد. بخش اول شناسایی وضع موجود بود که برای آن، هم وزرای فعلی در دیدار آیت‌الله رییسی گزارش دادند و هم ما افرادی را برای مصاحبه به وزارتخانه های مختلف فرستادیم تا گزارش بگیرند. ما به گزارشهای رسمی اکتفا نکردیم و از گزارش نهادهای نظارتی و مدیران میانی هم استفاده کردیم. 

انتشار سند تحول دولت سیزدهم افتخارآمیز است

اسماعیلی گام بعدی تدوین این سند را با توجه به شعار مبارزه با فساد دولت جدید، تلاش برای شناسایی گلوگاه های فساد در همه سازمانها خواند و افزود: انتشار این سند افتخارآمیز است. 

دبیر کمیته فرهنگی تدوین سند تحول دولت سیزدهم، توضیح داد: در همه سازمانها برنامه تحولی کوتاه مدت و بلندمدت تدوین شده و هر یک از این کمیته ها چند سند تحولی با سندهای موضوعی آماده کرده اند که روزهای پایانی خود را می گذراند و اعلام می شود.

برنامه کوتاه مدت، تا پایان سال


در این برنامه همچنین سید رضا فاطمی امین، که رسانه ها از او به عنوان گزینه احتمالی وزارت صمت در دولت جدید یاد کرده اند، با اشاره به پیچیدگی و تنوع مسایل کشور گفت: از این رو مشکلات با کارهای روزمره قابل حل نیست و با توجه به منابع و فرصت محدود، برای تحول فوری، نیازمند ریشه یابی، اولویت سنجی و توجه به علت ها به جای معلولها داریم.

این عضو ستاد رییس جمهوری سیزدهم، افزود: نقشه راه مشخصی قبل از پیروزی در انتخابات آماده شد و بعد از آن دقیق تر شد. در کارگروه اقتصادی بر بعضی مسایل که نیاز به توجه داشت متمرکز شدیم و با هماهنگی دولت کار جلو رفت و نکات و ایده های فرهیختگان بخشهای مختلف شنیده شد. 

فاطمی امین ادامه داد: برنامه در دو سطح در اختیار حاج آقای رییسی است که طبق آن، اولا در کوتاه مدت تا پایان سال اقداماتی انجام دهیم و همزمان طرح تحول بلند مدتی آماده شده که طبق آن تحولاتی درباره نوع نگاه باید صورت بگیرد؛ مثلا در فرار مالیاتی، قاچاق و.. که راه حلهای مشترک دارند و یک کار چندین خروجی خواهد داشت.

در این برنامه دکتر اسماعیلی با بیان این که از نگاه رییس جمهوری فرهنگ بخش مجزا نیست و حاکم بر همه فعالیتهاست، در خصوص برنامه فرهنگی دولت سیزدهم اظهار داشت: فعالیت های فرهنگی در دولت مردمی، توسط خود مردم صورت می‌گیرد و دولت و ظیفه هدایت نظارت حمایت دارد و تنها فضا را آماده برای رشد فضایل اخلاقی می کند و کار را خود مردم و تشکلهای مردمی باید انجام دهند و دولت امکانات را در اختیار مردم قرار می‌دهد.

مشکل کمبود کارگر به جای معضل اشتغال

فاطمی امین هم در بخش دیگری از سخنانش ایجاد ثبات و رونق محیط کسب و کار را دو اولویت دولت جدید برشمرد و توضیح داد: برای یک فعال اقتصادی، نقطه کلیدی دو چیز است: ثبات یعنی قابل پیش بینی بودن که از ثبات نرخ ارز تا تورم  و قوانین و مقررات را در بر می گیرد و محیط کسب و کار هم یعنی فرد متمرکز بر کسب و کار خود باشد. 

این کارشناس اقتصادی، بیمه، مالیات و تامین مالی را ۸۰ درصد مسایل کسب و کار خواند و افزود: مشکلات برخی بخشها دو سه ماهه و بعضی دیگر، دو، سه ساله قابل حل است. در این صورت با راه افتادن تولید مشکل اشتغال نداریم و کمبود کارگر خواهیم داشت. 

وی گفت: هم اکنون همسایه های ما ۱۰۰۰ میلیارد دلار واردات دارند و ما تنها ۲۰ میلیارد دلار صادرات به آنها داریم که می توان این رقم را به ۹۰ هزار میلیارد دلار افزایش داد؛ هر یک میلیارد دلار صادرات به منزله ۱۰۰ هزار شغل است و با این وصف، در صورت تحقق این رقم، در آینده با مشکل کمبود کارگر مواجه خواهیم بود.

منبع: ایرنا
کد خبر 5805

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =