هیچ اوراقی از ابتدای مهرماه توسط دولت منتشر و عرضه نشده است

وزارت امور اقتصادی و دارایی در اطلاعیه‌ای در واکنش به طرح برخی مباحث در فضای عمومی مبنی بر «اثر انتشار مبلغ قابل توجهی اوراق مالی اسلامی بر شاخص بازار سهام»، اعلام‌کرد: از ابتدای مهرماه امسال هیچ اوراقی از سوی دولت منتشر و عرضه نشده است.

به گزارش بیدار بورس از وزارت امور اقتصادی و دارایی، آخرین عرضه اوراق دولت در ۳۰ شهریور ۱۴۰۰ برگزار و از ابتدای مهرماه سال جاری اوراقی از سوی دولت منتشر و عرضه نشده است.

همچنین در هفت ماهه ابتدایی امسال در ازای دریافت مبلغ ۴۴۱ هزار و ۴۸۱ میلیارد ریال بابت فروش ۶ ماهه نخست سال جاری اوراق مالی اسلامی، مبلغ ۴۶۸ هزار و ۷۹۸ میلیارد ریال برای تسویه اصل و سود اوراق مذکور از سوی خزانه‌داری کل کشور پرداخت شده است.

در مجموع مبلغ ۲۷ هزار و ۳۱۷ میلیارد ریال مازاد بر دریافتی برای تسویه اصل و سود اوراق پرداخت شده است.

برپایه این گزارش، ظرفیت پیش‌بینی شده در بندهای ذیل تبصره ۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور برای تامین مالی دولت از محل انتشار اوراق مالی اسلامی مبلغ یک میلیون و ۳۲۵ هزار میلیارد ریال است که از رقم مذکور، تا پایان شهریور ماه در مجموع مبلغ یک میلیون و ۲۶۵ هزار میلیارد ریال منتشر شده است. 

از ابتدای مهر ماه امسال اوراقی از سوی دولت منتشر و عرضه نشده و حجم عمده‌ای از مبالغ مربوط به معاملات اوراق مالی اسلامی در بازار سرمایه در راستای عملیات بازار باز بانک مرکزی (در قالب معاملات ریپو و ریپو معکوس) برای کنترل نرخ سود بازار بین بانکی است و در اصل ارتباطی به فروش و عرضه اولیه اوراق از سوی دولت به منظور جبران کسری بودجه در بازار سرمایه ندارد.

به گزارش ایرنا، ریپو قراردادی است که براساس آن یک سرمایه‌گذار، اوراق بهادار خود را به سرمایه‌گذار دیگری واگذار کرده و به‌طور هم زمان متعهد می‌شود که همان اوراق بهادار یا معادل آن را در آینده و با قیمت از قبل تعیین شده و بالاتری بازخرید کند. قراردادهای ریپو، در تخصیص بهینه سرمایه در بازارهای مالی نقش بسزایی ایفا می‌کنند.

وزارت امور اقتصادی و دارایی تاکید کرد که موضوع مذکور مربوط به فعل و انفعالات ذیل عملیات بازار باز بانک مرکزی با استفاده از اوراق دولتی در بازار ثانویه بوده و فاقد ظرفیت تامین مالی دولت برای جبران ناترازی بودجه است.

همچنی اسناد خزانه اسلامی منتشره، بر مبنای واگذاری تدریجی توسط دستگاه‌های اجرایی بدهکار و از طریق دارندگان آن امکان معامله در بازار ثانویه را پیدا می‌کنند و در اصل انتشار اسناد مذکور به منزله جمع‌آوری نقدینگی برای دولت معادل رقم منتشره نیست.

در ۶ ماهه نخست امسال مبلغ ۳۸۵ هزار و ۴۱۹ میلیارد ریال برای بازپرداخت اصل و سود اوراق مالی اسلامی به دارندگان اوراق یاد شده پرداخت شده است که مقایسه آن با مبلغ دریافتی از محل اوراق نقدی منتشره به مبلغ ۴۴۱ هزار و ۴۸۱ میلیارد ریال، نشان‌دهنده این است که خالص دریافتی دولت از محل انتشار اوراق مالی اسلامی در نیمه نخست سال مبلغ ناچیز ۵۶ هزار و ۶۲ میلیارد ریال است.

همچنین در مهرماه سال جاری، مبلغ ۸۳ هزار و ۳۷۹ میلیارد ریال صرف تسویه اصل و سود اوراق مالی اسلامی شده است که با احتساب آن، در مجموع مبلغ ۲۷ هزار و ۳۱۷ میلیارد ریال مازاد پرداختی دولت نسبت به دریافتی از محل فروش اوراق مالی اسلامی خواهد بود. بنابراین تراز عملیات هفت ماهه ابتدای امسال بابت دریافت وجوه نقد از محل انتشار اوراق مالی اسلامی و پرداخت وجوه برای تسویه اصل و سود اوراق مذکور، منفی است.

کد خبر 9361

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 2 =