**دلیل افزایش تقاضا در بازار امروز چه بود؟
مهبد قندچی، مدیر تحلیل کارگزاری بورس، بیمه ایران در خصوص روند امروز بازارسرمایه به بیداربورس گفت: معاملات امروز بورس تهران بواسطه رسیدن گزارش خوب بانک ملت و قرار گرفتن برخی از نمادهای مورد توجه روی سطوح حمایتی با افزایش تقاضا آغاز به کار کرد و در یک روز نسبتا خوب موفق شد با رشد نزدیک به ۱۶ هزار واحدی همراه شود.
**درد بورس تماشاچی شدن نقدینگی است
وی با بیان اینکه مثبت شدن تراز نقدینگی حقیقیها از دیگر اتفاقات مثبت بازار بود، عنوان کرد: هنوز ترس معاملهگران از بین نرفته و در همین راستا میبینیم که بازار در حجم لنگ میزند و برخی از صنایع به روند نوسانی خود ادامه میدهند.
به گفته او درد بازار این است که آن جریان پول که روزی سر از پا نمیشناخت، فعلاً تماشاچی شده و انگیزه کافی برای حرکت قوی را از دست داده است.
**شاخصهای بورس به روند صعودی خود باز میگردند؟
این کارشناس بازارسرمایه در پاسخ به این پرسش که روند کلی بازار در خرداد و بطور کل نیمه نخست سال چگونه خواهد بود و آیا بازار میتواند تحرکات فروردین و نیمه نخست اردیبهشت را با سرعتی آهستهتر تکرار کند و شاخصها به روند صعودی خود بازگردند و یا بازار درگیر رکود و تکرار اتفاقات تلخ سالهای اخیر خواهد شد، گفت: برای پاسخ به این پرسش، باید پارامترهای مختلفی نظیر وضعیت بنیادی شرکتها ، روند حرکتی دلار و سیاست ارزی بانک مرکزی در قبال شکاف بین دلار آزاد و نیما، وضعیت نقدینگی کشور ، تورم و کسری بودجه ، وضعیت بازارهای جهانی ، ارزش دلاری بازار و شرایط تکنیکی شاخص را مورد بررسی قرار داد.
قندچی در بررسی وضعیت بنیادی شرکتها اظهار کرد: طی روزهای اخیر، اکثر شرکتها، صورتهای مالی ۱۲ ماهه خود را منتشر نمودند؛ اگرچه رشد نرخ ارز تنها در فروش اسفند ماه شرکتها اثرگذار بود از طرف دیگر قطعی مکرر گاز، مانعی برای رشد سود بود اما به هر جهت تقویت حاشیه سود ناخالص و بعضا نکات مهم در گزارشهای تفسیری، میتواند سیگنالهایی را برای بازار صادر کند.
مدیر تحلیل کارگزاری بورس، بیمه ایران اضافه کرد: ضمن اینکه با انتشار این گزارشها و همچنین اصلاح قیمتی صورت گرفته، P/E بازار تا حدودی تعدیل شد و از طرف دیگر با خاتمه یافتن اردیبهشت، شرکتها گزارش عملکرد تولید و فروش ماهانه خود را منتشر خواهند کرد و از آنجایی که در فروردین به دلیل تعطیلات نوروزی تولید و فروش شرکتها محدود بود، به نظر در اردیبهشت گزارشهای بسیار خوبی را داشته باشیم و این موضوع میتواند سیگنال مهمی برای گزارشهای میاندورهای (صورتهای مالی ۳ ماهه) باشد.
**دلار، تمامکننده روند رکودی ۲ ساله بورس
به گفته او یکی از مهمترین پیشرانهای بازار، روند حرکتی دلار و سیاست ارزی بانک مرکزی در قبال دلار حواله است، بیان کرد: در واقع پارامتر اصلی که منجر به حرکت بازار و اتمام روند رکودی ۲ و نیم ساله شد، جهش نرخ ارز و تشکیل حباب جدی در بازارهای موازی بود.
وی با یادآوری این موضوع که دی ماه ۱۴۰۱ با تغییر رئیس بانک مرکزی و اعلام سیاستهای فرزین در قبال دلار نیما، بازار ارز با قدرت رشد کرد و بورس به شدت تضعیف شد، گفت: تغییر در برخی از سیاستها و حذف ارز ۲۸,۵۰۰ تومانی از مبادلات شرکتهای صادراتی موجب شد تا باری دیگر بازار سرمایه بر مدار رشد قرار بگیرد.
**انتظار کاهش شکاف نرخ دلار آزاد و حواله
این کارشناس بازارسرمایه اضافه کرد: از ابتدای سال جاری نرخ حواله در سطوح ۳۸ الی ۳۹ هزار تومان قرار داشته و انتظار میرود به مرور شاهد کاهش شکاف نرخ دلار آزاد و حواله باشیم.
به گفته قندچی بسیاری از تحلیلگران بنیادی در مفروضات خود برای برآورد سود شرکتها در سال ۱۴۰۲ از دلار ۴۲ تا ۴۴ هزار تومانی استفاده میکنند و همین موضوع P/E-forward شرکتها را تعدیل میکند، بنابراین تا زمانی که افت جدی نرخ ارز در بازار آزاد یا ممانعت از رسیدن نرخ حواله به سطوح بیش از ۴۰ هزار تومانی را نداشته باشیم، از این ناحیه بازار تهدید نخواهد شد.
**وضعیت نقدینگی از پارامترهای تاثیرگذار بر بورس
مدیر تحلیل کارگزاری بورس، بیمه ایران در خصوص یکی دیگر از پارامترهای تاثیرگذار بر بازارسرمایه اظهار کرد: وضعیت نقدینگی (پول و شبه پول) کشور از دیگر موارد تاثیر گذار است و طبق آخرین گزارش بانک مرکزی در بهمنماه ۱۴۰۱، نقدینگی به ۶,۱۰۳ همت رسیده و انتظار میرود این رقم در انتهای اردیبهشت با در نظر گرفتن رشد ماهانه حدود ۲ درصدی به سطح ۶,۵۰۰ همت برسد و نسبت پول به شبه پول که یکی از نشانگرهای انتظارات تورمی جامعه است، در بهمن ۱۴۰۱ بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی به مرز ۳۴% رسید.
**بورس از بازارهای مورد توجه در سال جاری است
او ادامه داد: رقم ذکر شده نسبت به ابتدای سال ۱۴۰۱ کمتر از ۲۵% بوده است و این وضعیت نشان از انتظارات تورمی بالا داشته و تا مادامی که پول با قدرت بالا در گردش است، نمیتوان انتظار آرامش در فضای اقتصادی داشت و لذا با توجه به تشکیل حباب قیمتی در بازارهای موازی، بازار سرمایه میتواند یکی از بازارهای مورد توجه در سال جاری باشد.
**دولت با کسری بودجه مواجه میشود
وی موضوع دیگر تاثیر گذار بر بورس را کسری بودجه دولت دانست و عنوان کرد: اگرچه هنوز لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ تبدیل به قانون نشده اما به هر جهت اعداد و ارقام درج شده در لایحه و وضعیت تحریمها در کنار نوسانات قیمت نفت نشان میدهد که دولت برای سال جاری هم با کسری بودجه مواجه خواهد بود و به عبارتی برخی از تحلیلگران اقتصادی معتقدند دولت برای سال ۱۴۰۲ چارهای به غیر از افزایش نرخ حاملهای انرژی و در صدر آن رشد قیمت بنزین و گازوئیل ندارد، البته در نیمه نخست سال به واسطه درآمدهای مالیاتی فشار کمتری روی دولت خواهد بود و احتمالا این مهم به نیمه دوم سال موکول شود.
او همچنین یادآور شد که در پائیز ۹۸ پس از رشد ۳ برابری قیمت بنزین، به مرور شاهد رشد جدی قیمت در کلیه کلاس داراییهای سرمایهای از دلار و سکه گرفته تا خودرو و مسکن و در صدر آن بازار سرمایه بودیم.
**رکود خفیف در انتظار بازارهای جهانی
این فعال بازارسرمایه با اشاره به اینکه موضوع مهم دیگر تاثیرگذار بر روند بورس وضعیت کامودیتیها است که ممکن است تبدیل به پاشنه آشیل بازار شود، گفت: ثبات نسبی نرخ تورم ایالات متحده و تقویت شاخص دلار فشار عرضه را بر نفت، مشتقات نفتی و فلزات گرانبها افزایش داده و از سویی دیگر کسادی در اقتصاد چین و کاهش واردات این کشور از محصولات پایه، ترس از رکود جهانی را پُر رنگ کرده است و به لحاظ وزنی، حدود ۶۰% سهام بازار سرمایه وابسته به نوسان قیمتها در بازارهای جهانی است و بعید به نظر میرسد در کوتاهمدت تحول مثبتی را در حوزه کامودیتی داشته باشیم و حتی برخی معتقدند یک رکود خفیف در انتظار بازارهای جهانی خواهد بود.
او در بررسی ارزش دلاری بازار سرمایه تشریح کرد: طبق برآوردهای به عمل آمده، ارزش دلاری بازار سرمایه (بورس و فرابورس) بر مبنای دلار ۵۱ الی ۵۲ هزار تومانی (بازار آزاد) بدون تغییر خاصی نسبت به انتهای فروردین ماه در سطوح ۱۹۵ الی ۱۹۶ میلیارد دلار باقی مانده است و بالاترین رقم در مرداد سال ۱۳۹۹ نیز ۴۱۷ میلیارد دلار بوده و این یعنی اختلاف ارزش دلاری امروز با ۳۳ ماه گذشته بدون بحث تقسیم سود در مجامع، منفی ۵۳% است.
**بازارسرمایه ارزنده است اگر دولت دخالت نکند
به گفته وی باتوجه به مورد ذکر شده اگر قرار باشد مجموع ارزش سهام در تابلوهای بورس و فرابورس به پیک سال ۹۹ بازگردد، باید ارزش دلاری بازار حدود ۱۰۰% تقویت گردد، البته که بخشی از رشد دوره رونق قبلی ناشی از تشکیل حباب قیمتی بود و این نکته را هم باید مدنظر داشت که طی ۳۳ ماه گذشته شرکتهای جدیدی وارد بازار سرمایه شدهاند و طبیعی است که بخشی از رشد ارزش دلاری اخیر نشات گرفته از ورود سهام جدید باشد، بنابراین خروجی مطلب فوق این است که بازار کماکان در سطوح ارزندهای برای سرمایهگذاری قرار دارد مگر اینکه دولت با مداخلات و تغییر در سیاستهای خود، سبب افزایش ریسک بازار شود.
**بازار در روزهای آتی چگونه حرکت میکند؟
قندچی با بیان اینکه برخی پارامترهای دیگر نظیر تحولات سیاسی و نرخ سود بین بانکی نیز بیتاثیر در روند بازار نیست، گفت: در مقطع فعلی، به نظر موارد اشاره شده دارای اهمیت بیشتری باشند، بنابراین در جمعبندی موارد میتوان گفت، تا این لحظه پارامتر تاثیرگذار منفی که بازار را به چالش بکشد، وجود ندارد، هر چند که با نزدیک شدن به فصل گرما، قطعی برق برخی از صنایع را خواهیم داشت اما بطور کل تحلیلگران این موضوع را در برآورد سود شرکتها محاسبه کردهاند و لذا نزدیکترین سناریوی پیش رو برای ماههای آتی، کمی نوسان و در ادامه حرکت نرم و رو به جلوی بازار با سرعتی آهستهتر از گذشته خواهد بود.
خبرنگار: نازنین درویشی
نظر شما